Ikoner i nytappning – Att åldras med behag

Vår trendspanare Maria Roswall presenterar här 2019-års hetaste inredningstrender i en serie om 13 avsnitt.
Inredningstrend 7: Ikoner - klassikerns återtåg!

 

När kvalitet och design möter historia uppstår magi. År 1950 presenterades en stol vid namnet Fiberglass Chair, en kontorsstol formgiven av det ikoniska paret Charles & Ray Eames. Nu i höst lanseras den ikoniska uppföljaren Eames Plastic Chair DSR från Vitra, vilken är en vidareutveckling på Charles & Ray Eames omtyckta klassiker. Och stolen är långt ifrån i ensam majestät, det här kan mycket väl vara höstens allra största trend.  Älskade klassiker återtas i produktion, men en viss anpassning till nutida material och finesser som ger tinget en ny finish, som aldrig förr. Vi ser det i allt ifrån tapetmönster, textilier och lampor till porslin och, som alltid, mode.

 

En klassisk dagbädd i rotting P6, ritad av Josef Frank.
Pris: 46 000 kr.
Svenskt Tenn.

 

 

 

 

Kaiser Idells klassiska golvlampa av Christian Dell för Fritz Hansen år 1931.
Pris: 7 520 kr. 
Lammhults.

 

 

 

Inspirerad av sin kärlek till den nordiska naturen, trotsade banbrytande formgivaren Tapio Wirkkala glasblåsningens alla lagar då han skapade Ultima Thule för Iittala 1968. I år firar Iittala 50 år av denna ikoniska serie genom att introducera den i färg.
Ultima Thule set dricksglas 20 cl + karaff 50 cl regn.
Pris: 1 449 kr.

 

Att åldras med behag

Fritz Hansens ikoner Egg, Drop och Swan, designade av Arne Jacobsen, fyller 60 år och firar med en jubileumskollektion där stolarna kläs i obehandlat naturläder och stolsbenen med 23 karats guldbeläggning.

 

 

 

 

Fåtöljen Ägget formgavs av Arne Jacobsen för Royal Hotel i Köpenhamn år 1958. Succén var omedelbar och få möbler har idag samma ikonstatus som just Ägget. Här i ett limiterat specialutförande som tagits fram särskilt inför 60-års jubileet av Droppen, Ägget och Svanen. I detta jubileumsutförande helklädd i läder med uttrycksfulla ben i 23 karats guldbeläggning.

Pris Ägget: 120 110 kr.
Länna Möbler.

 

 

Skåp 2215 är en klassisk möbel som nu åter tas upp i Svenskt Tenns sortiment. Skåpet formgavs 1957 och formen bär en utsökt balans mellan horisontella och vertikala linjer samt en djup kontrast mellan ljus och mörker. Detta speglas inte minst i de kombinerade materialen masurbjörk, alm och padouk. De höga benen vittnar om Josef Franks tankar om vikten av att kunna urskilja mötet mellan golv och vägg i ett rum.

Pris: 135 000 kr.

 

 

 

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar