Ikoner i nytappning – Att åldras med behag

Vår trendspanare Maria Roswall presenterar här 2019-års hetaste inredningstrender i en serie om 13 avsnitt.
Inredningstrend 7: Ikoner - klassikerns återtåg!


När kvalitet och design möter historia uppstår magi. År 1950 presenterades en stol vid namnet Fiberglass Chair, en kontorsstol formgiven av det ikoniska paret Charles & Ray Eames. Nu i höst lanseras den ikoniska uppföljaren Eames Plastic Chair DSR från Vitra, vilken är en vidareutveckling på Charles & Ray Eames omtyckta klassiker. Och stolen är långt ifrån i ensam majestät, det här kan mycket väl vara höstens allra största trend.  Älskade klassiker återtas i produktion, men en viss anpassning till nutida material och finesser som ger tinget en ny finish, som aldrig förr. Vi ser det i allt ifrån tapetmönster, textilier och lampor till porslin och, som alltid, mode.

En klassisk dagbädd i rotting P6, ritad av Josef Frank.
Pris: 46 000 kr.
Svenskt Tenn.

Kaiser Idells klassiska golvlampa av Christian Dell för Fritz Hansen år 1931.
Pris: 7 520 kr. 
Lammhults.

Inspirerad av sin kärlek till den nordiska naturen, trotsade banbrytande formgivaren Tapio Wirkkala glasblåsningens alla lagar då han skapade Ultima Thule för Iittala 1968. I år firar Iittala 50 år av denna ikoniska serie genom att introducera den i färg.
Ultima Thule set dricksglas 20 cl + karaff 50 cl regn.
Pris: 1 449 kr.

Att åldras med behag

Fritz Hansens ikoner Egg, Drop och Swan, designade av Arne Jacobsen, fyller 60 år och firar med en jubileumskollektion där stolarna kläs i obehandlat naturläder och stolsbenen med 23 karats guldbeläggning.

Fåtöljen Ägget formgavs av Arne Jacobsen för Royal Hotel i Köpenhamn år 1958. Succén var omedelbar och få möbler har idag samma ikonstatus som just Ägget. Här i ett limiterat specialutförande som tagits fram särskilt inför 60-års jubileet av Droppen, Ägget och Svanen. I detta jubileumsutförande helklädd i läder med uttrycksfulla ben i 23 karats guldbeläggning.

Pris Ägget: 120 110 kr.
Länna Möbler.

Skåp 2215 är en klassisk möbel som nu åter tas upp i Svenskt Tenns sortiment. Skåpet formgavs 1957 och formen bär en utsökt balans mellan horisontella och vertikala linjer samt en djup kontrast mellan ljus och mörker. Detta speglas inte minst i de kombinerade materialen masurbjörk, alm och padouk. De höga benen vittnar om Josef Franks tankar om vikten av att kunna urskilja mötet mellan golv och vägg i ett rum.

Pris: 135 000 kr.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar