Så använder du träolja inomhus

Få dina möbler, golv och trappor i trä att hålla längre genom att underhålla och olja in dem. Vi guidar till olika typer av oljor och hur du praktiskt går till väga för att applicera träolja inomhus.

applicera träolja inomhus

Trädetaljer i hemmet är vackert och praktiskt. Trä används till golv och möbler, men även till paneler och trappor. Genom att regelbundet underhålla och behandla dina trädetaljer bevarar du dess yta och skyddar materialet mot slitage. Underhålla kan du göra genom att använda träolja på dina träytor inomhus.

Slitage märks ofta på golv och i trappor som utsätts för stor belastning. Efter att man har slipat ett golv brukar man olja in det, men det kan vara bra att bättra på behandlingen vid jämna mellanrum. Här går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer en olja för inomhusbruk och hur du går tillväga när du applicerar oljan. 

Olika sorters träolja inomhus

Vilken olja du bör välja beror på vad den ska användas till, och vilket träslag som ska oljas in. En naturlig och miljövänlig olja är linolja som kan användas till parkettgolv och möbler. Om du ska olja in golv eller trappor som utsätts för stort slitage så kan istället en hårdvaxolja vara att föredra. Den ger en vatten- och smutsavvisande yta och fungerar bra mot spill och slitage. Hårdvaxolja är den olja för inomhusbruk som är allra mest slitstark. Oljan finns i olika varianter och kan ge en matt, halvmatt, sidenmatt eller blank yta. Om du har möjlighet att prova att applicera oljan på en bit av trädetaljen innan helapplicering, så är det lättare att hitta den finish du önskar. 

För de trädetaljer som inte har samma slitage som till exempel golv, så finns vaxolja att tillgå. Transparent vaxolja brukar användas till paneler och trämöbler, och ger föremålen en tålig yta. Man brukar även säga att vaxoljan förhöjer djupet i träets kulör. Det finns även möbeloljor som inte innehåller vax. Vad du bör välja bestäms av vilken beständighet och finish du vill ha. 

Om du har trämöbler och detaljer som kommer i kontakt med livsmedel så finns särskilda produkter för dem. På byggvaruhus finns bland annat köksbänksolja och paraffinolja. Köksbänksoljan ger bänkskivan längre hållbarhet och beständighet mot vatten. Paraffinoljan är helt lukt- och smakfri och kan användas till skärbrädor och smörknivar. 

Läs också: Måla och behandla trä – expertens bästa tips

Förbered ytan innan applicering

Innan du börjar att olja in ditt golv eller dina möbler så behövs en del förberedelser. Plocka bort saker som är i vägen och ställ gärna dina möbler som ska behandlas på en bit plast eller papp. Innan du applicerar träoljan måste du förbereda ytan genom att rengöra den noggrant och avlägsna smuts och damm. Använd en trasa eller en mjuk borste.

Träolja inomhus – att olja in golv

Slipa golvet innan du oljar in det. Se till att det blir jämnt och torka sedan bort allt slipdamm. Oljan läggs sedan på med en gummiskrapa och överflödig olja torkas bort. Det går också bra att polera in oljan med en så kallad rondell. Ibland behöver man applicera oljan två gånger för att få ett bra resultat. Efter att oljan lagts på ska golvet torkas av och sedan vila i minst tolv timmar. Därefter läggs ett tunt lager olja på innan efterpolering. 

Träolja inomhus – att olja in möbler

Torka av möblerna och se till att de är helt rena. Applicera möbeloljan i träets fiberriktning med en ren trasa. Innan ytan är torr kan du slipa den lätt med en fint sandpapper och sedan torka rent med en torr trasa. 

När du har oljat in ditt golv eller dina möbler så kan det vara bra att underhålla dem för längre livslängd. Var också försiktig med dina inoljade detaljer efter att de är behandlade. Ett inoljat golv ska inte våttorkas alls den första månaden. Därefter går det bra att våttorka vid behov med såpa och en väl urvriden mopp. 

Läs också: Olja in trädgårdsmöblerna


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar