Snickar-Björn: ” I slutet av husbygget fick jag ångest och svettningar bara av att se en skruvdragare.”

Han bygger så att sågspånen far och längtar ständigt efter nya projekt att ta sig an. Men även för Vi i villas populära snickarprofil Björn Christiernsson kan det bli för mycket. Häng med när vi åker hem till Björn och hälsar på! 

Strax utanför Stockholm, bland åkrar och slingriga grusvägar, har snickarprofilen Björn Christiernsson skapat sitt och familjens drömhem.

På en tomt, där det tidigare stod ett ruckel till sommarstuga, tornar nu 200 kvadratmeter egenritat stenhus upp sig och tar en självklar plats med skogen som fond. 

– Ambitionen var att bygga en modern jaktstuga och det tycker jag att jag har lyckats med, säger Björn när han tar emot oss på sin nysådda gräsmatta.

Drygt ett och ett halvt år tog husbygget där alla rum har minst två fönster i två väderstreck och där fasaden rymmer totalt 16 hörn.

– Totalt har huset 105 meter yttervägg, hade jag valt att bygga det rektangulärt istället hade det blivit 625 kvadratmeter bostadsyta. Det är sinnessjukt!

Takhöjden är väl tilltagen och invändigt ryms både loft, nivåskillnader och en trappa som Björn svetsat själv.

– Mest nöjd är jag med ljusinsläppet och energin som finns i huset, det känns efter två år fortfarande spännande och levande att bo här. Jag ser bara fördelar med vårt hus, förutom kanske när det gäller att möblera det; det är ju så mycket fönster och hörn överallt. Fråga mig bara inte vilken stil vi har för den skiljer från rum till rum – köket är stramt nordiskt, vardagsrummet avslappnat marockanskt, ungarnas rum… en blandning av allt!

Hög höjd hemma hos Björn. Huset bjuder på mycket rymd och smarta lösningar. 

Förutom Björn rymmer huset även hustrun Karolina och de båda barnen Nova, sju år, och Saga, tre år – samt en herrans massa verktyg och byggprojekt.

– Det går inte att stressa om man ska bygga sitt eget hus, då blir det bara kravfyllt istället för lustfyllt, vilket i sin tur bara kan sluta på två sätt: skilsmässa eller utbrändhet.

Och när det gäller det sistnämnda vet Björn vad han talar om – efter flera år av intensivt byggande tog det plötsligt tvärstopp.

– Vi hade just flyttat in och jag höll på att avsluta tv-inspelningen som gjordes i samband med att jag byggde huset, och plötsligt kunde jag inte få ur mig ett ord framför kameran. Det var helt sjukt.

Björn avbröt byggandet hemma, gick ner i arbetstid och hittade en vardag med rutiner. 

Här flödar ljuset in! Björn har sett till att det finns flera fönster i varje rum. 

– Jag var tvungen att ta ett halvårs paus från allt bygge med huset och gömma undan alla verktyg. Jag fick ångest och svettningar bara av att se en skruvdragare.

– Det var först ett halvår senare när jag plötsligt en dag kom på mig själv att tänka att det vore kul att fixa ungarnas hall som jag insåg att det började släppa. 

Att kombinera familjelivet med huslivet är ingen okomplicerad historia, även om man inte bygger ett nytt hus. Många är de läsare som hör av sig till Vi i villa och undrar hur de ska hinna med allt som krävs av en husägare, särskilt under de efterlängtade semesterveckorna.

– Det är viktigt att ha en plan för huset: vad man vill göra, när man vill göra det och vem som ska göra det. Samt inse att man får energi av olika saker. Jag tycker att det är toppen att tillbringa en förmiddag på verandan och dra i 500 trallskruv, men det gör inte min fru. Vi gillar att göra en massa saker i huset, men inte samma saker. 

Sugen på att bygga det här vändbara utebordet? Klicka här för att se Björns steg för steg guide.

Ett annat sätt att lösgöra tid är så klart att ta in hantverkare, men även där kan många uppleva en stress och press.

– Det finns en rädsla som till viss del är befogad eftersom vissa hantverkare slarvar och fifflar. Men med kunskap och en bra arbetsledare slipper du mycket av den stressen. Läs på ordentligt om projekt som du planerar att göra, ta in tre offerter och anlita därefter en duktig arbetsledare som får hålla i alla delar. Det är värt de extra pengarna. 

Råden, tipsen och tricksen duggar tätt när Björn pratar och han riktigt skiner upp när det dyker upp ett problem som han får ge sig på att lösa. Men det är inte alltid som han får medhåll i sina förslag, tvärtom.

– Det händer med jämna mellanrum att läsare hör av sig till mig och säger att jag har fel, och så kan det ju förvisso vara. Men oftast handlar det snarare om att det finns flera lösningar på ett problem eller att tekniken gått framåt och ny kunskap tillkommit. Sen finns det ju alltid de som gnäller för att de kan och kanske ännu mer när det är en offentlig person som påstår sig veta saker – och så kan det väl få vara, säger Björn med ett leende.

Sedan bjuder Björn ut oss på den gruslagda uteplatsen för en kaffe i solen, givetvis uppdukad på det nysnickrade långbordet som du enkelt kan göra själv. Men någon lång kaffepaus blir det förstås inte – för projekten kallar!   

 

Björns bästa tips – så får du ihop fixandet och familjelivet

1. Planera i tid. Bestäm redan i januari vad ni vill göra den här sommaren. Då är ni båda införstådda med vilken tid det kommer att ta och kan i ett tidigt skede ta in rätt hantverkare eller beställa saker med lång leveranstid.

2. Sätt upp tider. Hur lång tid ska projektet få ta? Det funkar inte att en i familjen jobbar och de andra väntar. Då blir alla missnöjda.

3. Få ett okej. Låt din partner ­godkänna vad som ska göras. Då är ni båda med på projektet, även om det bara är den ena som utför.

4. Byt semester mot jobb. Låt en av semesterveckorna bli en jobb-vecka, där du går upp vid sju och kör hela dagar och ingen förväntar sig att du ska hinna något annat.

5. Välj rätt jobb. Om du planerar att vara med barnen samtidigt som du fixar — välj bort de mest avancerade jobben som kräver full koncentration. Det slutar lätt med att man gör fel och bli irriterad. Dessutom: Blanda tråkiga jobb med roliga projekt — då får man in ny energi.

 

Björn Christiernsson

Bor: Haninge.

Familj: Hustrun Karolina och barnen Nova, 7, och Saga, 3.

Gör just nu: Planerar för sin kommande byggblogg samt laddar om för en ny ­säsong på TV3.

Kommande sommar-projekt: Bygga en attefallsstuga samt en lekstuga till barnen.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar