Smarta life hacks med ekotänk!

Rena bilsäten, algfritt staket och kritvita skosulor. Här är Ellinor Sirén, författare och bloggare på Ekotipset, bästa husmorstips för en enklare och miljövänligare vardag.

1. Ta bort klistriga burketiketter 

Blanda kokosolja och bikarbonat (en tesked av varje brukar vara lagom för en burk). Stryk blandningen över limresterna. Låt verka i 15 minuter. Skrubba bort limresterna med en disksvamp eller liknande. Torka bort limmet som lossnat med hushållspapper. Diska burken med diskmedel och vatten. Klart!

2. Trolla bort bärfläckar

Häll kokhett vatten över fläcken tills den försvinner! Det fungerar även på ull eftersom ull faktiskt tål hög värme (dock ej i kombination med friktion – då krymper ullen, så låt bli att gnugga/röra).

3. Smutsiga bilsäten blir som nya

1. Fukta hela tyget genom att doppa en mikrofiberduk i en vattenhink och gnugga in vattnet i tyget.

2. Pudra på ett lager bikarbonat över hela ytan, cirka 2 matskedar per sits.

3. Spreja cirka 10 gånger med fönsterputs (se ruta med recept) på bikarbonaten så att det börjar fräsa. Det är en fördel om sprejmunstycket ger ett jämnt “moln“ i stället för en direkt stråle.

4. Låt verka i cirka 5 minuter.

5. Gnugga rejält med mikrofiberduken och skölj den i en hink med rent vatten mellan varven.

6. Borsta bort eventuellt överflöd av bikarbonat med mikrofiberduk. 

7. Torka i solen eller med hårtork.

Resultatet! 

4. Algfritt staket

Alger och smuts på staket, altantak, balkonger och husfasader får du bort med fönsterputs/mirakelmedlet (se rutan). Spreja och skrubba med skurborste och disksvamp. Skölj rent med vatten.

5. Så får du kritvita skosulor!

Skrubba skosulorna med en tandborste och bikarbonatpasta (se ruta för recept). Torka av med en fuktig trasa. För fläckar på ovansidan av textil- eller skinnskor, ta en fuktig trasa med lite bikarbonat och gnugga rent försiktigt.

Recept på Ellinors två mirakelmedel

1. Mirakelmedel/fönsterputs

Du behöver 2 dl ättiksprit (12 %), ca 5 droppar handdiskmedel (gärna miljömärkt), 3 dl vatten, en tom sprejflaska (förslagsvis ättikflaskan + ett sprejmunstycke). Häll alla ingredienser i flaskan. -Sätt på sprejmunstycket och skaka lätt.

2. Bikarbonatpasta

Du behöver 2 delar bikarbonat (t ex 2 dl) och 1 del vatten (t ex 1 dl). Häll ingredienserna i en burk med tättslutande lock. Blanda noga och sätt på locket.

Läs också: Dammsugarknepet som får hela huset att dofta magiskt!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar