ANNONS FRÅN PVF YRKE & UTBILDNING

10 tips för ett bättre inomhusklimat

Att vi tar luft för givet är ingenting nytt, men luften vi andas inomhus kräver en del jobb för att alltid hålla hög kvalitet. Att därför själv ta till vissa enkla åtgärder kan göra stor skillnad, och få dig att må bättre.


Med tanke på att norra Europa sällan välsignas av mer än ett par månader varmt väder varje år, så är det ingen revolutionerande tanke att vi skandinaver spenderar majoriteten av vår vakna tid inomhus. Många av oss funderar däremot sällan på kvaliteten på luften vi andas. Den är helt enkelt bara där, och vi förmodar att den är av god kvalitet. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt.

Må bättre genom bättre inomhusluft

I en rapport från Energimyndigheten och Hållbar utveckling Väst framgår det tydligt att alla bör kontinuerligt kontrollera sin ventilation, både hemma och på arbetsplatsen. Det är för att hela tiden kunna säkerställa kvaliteten, och således leva mer hälsosamt. I rapporten menar man att en människa andas ungefär 25 000 liter luft varje dag — det motsvarar omkring 3 kilo dryck och 1 kilo mat. Ytterligare faktorer utöver en bättre kvalitet på luften du andas är att du faktiskt sparar pengar och energi, därav mindre påverkan på miljön.

En undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av PVF Yrke & Utbildning visar att 9 av 10 svenskar tycker att kvaliteten på hemmets inomhusluft är viktig eller mycket viktig. Trots att luften har stor betydelse för levnadsstandarden är det få som regelbundet kontrollerar ventilationen i sina hem eller vid nyköp av bostad.

Nedan följer därför en lista på händiga tips du själv kan ta till för att höja kvaliteten på din inomhusluft — och därigenom göra skillnad i ditt välmående.

Damma hellre för mycket än för lite

Inte helt oväntat är damm en riktig odåga gentemot dina luftvägar, och för att se till att du har så lite damm som möjligt hemma kan du skaka sängkläder titt som tätt, ta ut mattor och piska de fria från damm och annat skräp som samlats i tyget.

Ta det lugnt med sprayflaskor

En regel som kan undantas för någon som endast använder miljövänliga, och kanske till och med hemmagjorda städ- och stylingprodukter, är att man ska generellt sett använda spray av olika slag med stor försiktighet. Kemikalier som dansar runt i luften och sedan letar sig in i ditt system är naturligtvis inte alls bra.

Använd inte produkter som gör rent luften

Det kanske är att sparka in en vidöppen dörr, men att använda sig av produkter som utgör sig för att ”rena luften” gör egentligen det rakt motsatta. Att spruta kemikalier, hur fint paketerade dem än är eller hur bra reklamen för de på tv är, rakt ut i luften du ska andas in gör bara din luftkvalitet sämre. En rejäl vädring gör som tidigare påpekat jobbet alldeles utmärkt.

Ta det lugnt med rökelser och doftljus

Hur härligt det än kan vara att tända ett doftljus eller en viss rökelse du fattat tycke för gör de tyvärr mer skada än nytta för din luft. Ska du använda dessa produkter bör det följas av en rejäl vädring för att byta ut luften efter en stund.

Bekämpa matoset genom att öppna fönster

Oavsett hur kraftfull köksfläkt du installerat bildas alltid en viss mängd matos, särskilt om man steker kött. Om du har möjlighet till det så se till att öppna ett fönster intill köket på vid gavel.

Undvik zeoliter i tvättmedlet

Det kan låta som överkurs men kontrollera att ditt tvättmedel inte innehåller några zeoliter. Ett ämne som visserligen inte gör någon skada på miljön, men det fastnar däremot på dina kläder och drar sedan till sig onödigt mycket damm.

Se upp med vad du eldar

Många har en kamin eller öppen spis i sitt hem, och det är lätt att bara skicka in något man tror kan eldas upp. Att elda impregnerat eller målat virke, eller plast för den delen, gör att giftiga partiklar hamnar i luften som kan vara farliga att andas in.

Köp ett bra dammsugarfilter

Det är få som tycker att det är roligt att dammsuga. Därför är det extra viktigt du, när du gör det, har ett högkvalitativt filter i din dammsugare. Det är viktigt eftersom filtret är det som fångar upp små partiklar och effektiviserar dammsugaren. Då är mödan mer betydligt mer värd!  

Låt inte luften stå stilla

När luft inte cirkulerar ordentligt samlas damm, fukt och andra partiklar i din bostad eller på din arbetsplats. Kontrollera regelbundet att filtren i frånluftsventilen inte dammat igen eller är stängda.

Be en ventilationstekniker göra en kontroll

Om du känner dig osäker på ventilationen i dit hem kan du alltid kontakta din lokala ventilationsfirma och be dem att kontrollera din ventilation.

Källa Renluftfrisktliv.se

Mest lästa artiklar