5 frågor om larm och säkerhet

Vilken effekt har ett larm och vad är DNA-märkning? Lotta Mauritzson, på SSF Stöldskyddsföreningen, besvarar 5 frågor om larm och säkerhet. 


Var på ett hus är det störst risk för inbrott?

– Via fönster på markplan och altan- eller balkongdörrar. 

Vilket är det bästa sättet att skydda sig på? 

– Skaffa ett fönsterlås och se till att ingen kan krossa rutan, sticka in handen och öppna fönstret eller altandörren. Ett brytskydd på dörren är väldigt effektivt. Har du dessutom god grannsamverkan i området så är det toppen.

Finns det andra generella knep för att hålla tjuvar borta?

– Få hemmet att se ut som att någon kommer hem vilken sekund som helst, även om du är bortrest. Du kan till exempel låta saker ligga framme i trädgården, eller låta bli att plocka undan allt i köket. Låt en kaffekopp stå kvar på diskbänken.

Vilken effekt har larm? 

– Larmet talar om att något har hänt, och med sirener kan du förkorta tiden som en inbrottstjuv har på sig under ett inbrott.

Vad är DNA-märkning?

– Det är ett sätt att ge sina ägodelar en spårbar identitet. Dels blir föremålen mindre värda på andrahandsmarknaden, och dessutom kan polisen koppla dem till ett inbrott hos dig. Det finns ett flertal leverantörer av DNA-märk-ning på marknaden varav SSF Stöldskyddsföreningen är en.

DNA-märkning är toppen tycker Lotta Mauritzson på SSF Stöldskyddsföreningen. 

Namn: Lotta Mauritzson.
Ålder: 49 år. 
Bor: Stockholm.
Gör: Rådgivare, SSF Stöldskyddsföreningen. 
Favorit när det kommer till säkerhet: DNA-märkning.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar