Årets second hand-julklapp 2023 utsedd

Från uträknad till trendig igen. Myrorna har frågat svenska folket vilken second hand-pryl de helst vill ge bort i julklapp – och i år är det en riktigt nostalgisk gåva som kommer läggas under granen!

julklapp second hand

Det är för andra året i rad som Myrorna frågar svenskarna vad de vill köpa second hand för att ge bort i julklapp. I fjol kammade tavlan hem topplaceringen, men 2023 är det en mer nostalgiskt inriktad pryl som väntas slås in och ges bort – nämligen vinylskivan. Från att ha varit det dominerande musikmediet under stora delar av 1900-talet, till att ersättas av CD-skivor, mp3 och streaming, så har vinylskivan gjort comeback de senaste åren. 

–Traditionellt sett har intresset för vinylskivor varit ett gubbvälde, men jag märker hur det börjar sprida sig ner i åldrarna. Det är allt fler unga tjejer som köper skivor, vilket är jättekul. Här finns en hel värld att utforska och det är inte någon algoritm som föreslår vad man ska lyssna på. Enligt mig är det världens bästa present, både till någon man tycker om och till sig själv, säger Benjamin Lavén på Myrornas centrallager i ett pressmeddelande.

Läs också: Julklappstips till hela familjen – här är bästa önskelistan!

I genomsnitt köper svensken fem julklappar per person för cirka 3 000 kronor, och presenterna är främst nyproducerade. Men i och med det osäkra världsläget med bland annat klimatkriser och en tuff ekonomisk situation vill 7 av 10 köpa klappar på andrahandsmarknaden. Det kan Myrorna konstatera i sin undersökning. 

– När årets största konsumtionshögtid närmar sig känns det fint att fler väljer att köpa sina julklappar second hand. Förutom att det är viktigt för klimatet och snällt mot plånboken går allt ekonomiskt överskott från Myrorna till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige, säger Caroline Andermatt, vd på Myrorna, i pressmeddelandet.

Förutom vinylskivan och fjolårets vinnare tavlan återfinns smycken, porslin och böcker på årets topplista.

Läs också: 17 retroserviser som stiger i värde!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar