Björn Ranelid: ”Jag har 45 000 böcker hemma”

Han har aldrig använt en diskmaskin, älskar trädgårdsarbete och klipper den 40 000 kvadratmeter stora tomten i ett svep. Välkommen hem till Björn Ranelid!


Björn Ranelid är en kronisk och obotlig lärjunge, och han har mycket kvar att lära. Men han är väl medveten om vad han har presterat. Så svarar Björn efter exakt sex sekunders betänketid när jag frågar honom hur han själv skulle inleda den här texten.

– Första meningen är helig för mig, den måste sitta. Det är likadant i mina romaner. Margareta skäller på mig för att jag kan hålla på med första meningen i tre månader – men sedan skriver jag relativt snabbt. Det har blivit 33 böcker på 33 år. Jag har skrivit 800 essäer, artiklar och krönikor, och har gjort 3 500 framträdanden, säger Björn.

Är det exakt 3 500?

– Det ligger omkring det antalet. Det är flest framträdanden i Sverige – det får jag inte säga, men jag säger vad jag vill.

Gnabbas kärleksfullt

Vi träffar författaren och hans hustru Margareta i trädgården
 till deras gula 20-talshus i den skånska pärlan Kivik. En namnskylt vid infarten visar tydligt var författarens villa ligger, och den blomstrande tomten som möter oss är som tagen ur en tavla av Carl Larsson. På baksidan breder en stor äppellund ut sig, och strax bakom anar man det brusande havet.

Margareta bjuder på äppelmust från det närliggande musteriet, och Björn guidar oss ivrigt runt i de vackra omgivningarna. När vi ska gå in i huset visar det sig vara låst.

– Margareta, du har i vanlig ordning låst alla dörrar så att vi inte kommer in, säger Björn till sin fru.

– I vanlig ordning? Björn, om det skulle hända något…

– Nu skäller Margareta, skrattar Björn.

– Nej, jag ger bara svar på tal! Det får man göra.

– Vi kommer ju inte in.


– Nej, men det dör ni väl inte av? Paret, som har varit gifta i 41 år, gnabbas ofta och kärleksfullt.

Hur håller man kärleken vid liv så länge som ni har gjort?

– Genom humor, skratt, respekt och nyfikenhet. Jag har aldrig slagit i en dörr, och jag svär inte heller. Jag har många fel och bris- ter, men jag är aldrig berusad, och jag röker inte, säger Björn.

Har du aldrig varit berusad?

– Jag har varit snurrig i skallen, men jag har inget behov av sprit. Livet är ju ett rus.

Björn Ranelids gula 20-talshus i Kivik har gott sällskap av en gäststuga, ett attefallshus – och en stor och vacker äppellund.

 

Björn, Margareta och hunden Kalle.

Tillbringar halva året i Skåne

Paret köpte huset 2005, och sedan tog en långsam och tålmodig renovering vid.

– Det är så det ska ske, man ska inte göra det snabbt bara för att det ska bli klart. De flesta har inte förstått att det finns en glädje, lust och kärlek i att se något växa fram. Även jag är ibland inte riktigt tålmodig, men då får man öva sig
i det. Många människor har inte förstått att så mycket stort i livet kostar ingenting, väger ingenting: kärlek, sinnet, erotik, skönhet, glädje, sorg och smärta väger ingenting, säger Björn.

Björn och Margareta bor både i huset på Österlen och i en lägenhet i Stockholm.

– Vi är i Skåne sex, sju månader om året. Förra året var vi här sju månader, säger Björn.

– Nu säger vi fem, sex i stället. Förra året var vi här för länge, säger Margareta.

En skylt visar vägen in till parets tomt.

Trädgården är full av vackra blommor och träd.

”Jag diskar allt för hand”


Med en drygt 40 000 kvadratmeter stor tomt blir det givetvis en hel del trädgårdsarbete för paret – något som de båda är mycket förtjusta i.

– Det är så roligt att det inte är klokt, säger Björn.


Hur mycket tid ägnar ni åt trädgården?

– Kanske en timme om dagen om man slår ut det, säger Margareta.


Är det du som klipper gräset, Björn?

– Ja, det tar fyra, fem timmar att klippa allt i ett svep.


Hur delar ni upp hushållsarbetet i övrigt?

– Du dammsuger väl lite mer än vad jag gör nu, Margareta, men jag har aldrig dragit mig för att göra det. Sedan diskar jag allt för hand, jag har aldrig använt en diskmaskin, säger författaren.

Margareta suckar och skakar på huvudet.

Gillar du inte att Björn handdiskar?

– Nej, jag tycker att det är helt vansinnigt! Där är vi inte riktigt överens. Ibland skyndar du dig upp på morgonen för att du ska ställa dig och diska, så att inte jag ska få chansen att plocka in i diskmaskinen. Tänk att efter 41 år håller vi på som två ungar!

I Björn och Margaretas hus hittar vi, bland mycket annat spännande, dessa vackra inredningsdetaljer.

Samlar på böcker

När man går husesyn hos Björn och Margareta är det svårt att missa alla böcker som är staplade i högar på olika platser.

Hur många böcker har ni?

– Det måste vara 45 000 stycken totalt här och i Stockholm. Jag samlar ju på böcker, säger Björn.

Hur länge har du samlat?

– Sedan jag var 22 år, böcker är heliga för mig. Biblioteken är demokratens skattkammare – och despotens och diktatorns skräck- hus. Det var därför Hitler såg till att ha bokbål. Det är därför man inte får lov att bete sig fritt i tal och skrift i vissa diktaturer.

Många människor är dåliga på att uppskatta den frihet vi har i Sverige, tycker Björn.

– Vi ska vara väldigt tacksamma över att kunna sitta och lyssna
på fågelkvitter här, äta kardemummakrans, dricka äppeljuice och gå ner till havet. När ni åker härifrån kommer ni att vara lite lättare i kroppen. Det handlar om att ta vara på allt det här fantastiska.

 

Böcker hittar man lite här och var hemma hos Björn och Margareta.

”Jag är Sveriges mest eftertraktade talare”

Böcker, föreläsningar, tv-framträdanden – Björn har en meritlista som är nästan osannolikt lång – och även framöver har han flera projekt på gång, men han får inte avslöja vad de handlar om. Han säger sig dock främst åta sig uppdrag för att det är roligt, inte för att tjäna en massa pengar.

Tillsammans med hustrun Margareta och hunden Kalle tillbringar Björn halva året i Skåne.

– Jag tar alldeles för lågt betalt, 8 000 – 10 000 kronor. Vissa som framställs som väldigt ädla och folkkära tar mellan 50 000 och 100 000 kronor, och så är jag förmodligen Sveriges mest eftertraktade talare, säger han.

Förutom att ha gjort en dokumentär om sitt liv, och varit med i tv-program som Melodifestivalens final, Lars Lerin möter Björn Ranelid, Stjärnorna på slottet, Let’s dance, På spåret, Allsång på Skansen, Bingolotto (fyra gånger), Skavlan (tre gånger), Parneviks, Arga snick- aren, Babel, Lotta på Liseberg, Malou efter tio (fjorton gånger) har Björn dessutom medverkat i ett stort antal reklamsammanhang.


– Jag är den som har gjort mest reklam av alla Sveriges författare. Ingen annan har anlitats så ofta, och så tar jag så lite betalt. Zlatantog nio miljoner för att göra reklam för Volvo, jag hade dess- utom gjort det bättre än han – det vågar jag säga. Jag har gjort reklam för Ikea, tysta Volvo- bussar i Stockholm, Mastercard, Stop1, Ruzzle, Clas Ohlson, Coop, Blossa, MQ, Carlshamns Mejerier och många andra stora företag.

Finns det något program du skulle tacka ja till som du inte har blivit tillfrågad att vara med i?

– Jag önskar att jag fick göra ett tv-program om språket, eftersom en viss annan person har fått göra tio om dialekter och jag är väl så skickad som han. Det är inte klokt att jag inte har fått göra det i tv.

Efter flera timmar i den gassande solen följer Björn oss till grinden för att säga hej då.

– Nu ska jag sätta i gång med disken här innan han kommer tillbaka, viskar Margareta.

Björn hjälper oss att backa förbi den stora Ranelid-skylten och ut på vägen. Han vinkar när vi åker, och precis som han förutspått känner vi oss lite lättare i kroppen än när vi kom.

”Jag är den som har gjort mest reklam av alla Sveriges författare”, berättar Björn – som önskar att han ska få leda ett program om språket.

Läs även: Johnnie Krigström: ”Grannarna trodde att jag var helt galen!”

 

Björns trädgårdstips för nybörjaren

  • Välj inte något som är alltför svårt att sköta och få till att gro. Blommorna på en nyponbuske är vackra, och de står
sig länge.

  • Överlasta inte trädgården, den ska vara lite gles så att man kan ha gångstigar. Ha inte en massa trädgårdsutsmyckningar i form av figurer, det tycker jag att man ska vara sparsmakad med.

  • Plantera marktäckare 
– då slipper du rensa ogräs.

 

Om Björn

Namn: Björn Ranelid.
Ålder: 68 år.

Bor: På Österlen och i Stockholm.

Familj: Hustrun Margareta och barnen Alexander, Agnes och August.
Gör: Är författare.
Aktuell: Skriver (bland mycket annat) en bok med hjälp av ordspelet Ruzzle.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar