1. Varning för mattkanter
Det är lätt hänt att man inte lyfter lika mycket på fötterna när man blir äldre och då kan mattor faktiskt vara riktigt farliga. Den lilla mattkanten är lätt att snubbla på, så det kan vara klokt att plocka bort vissa mattor helt och hållet. På slippriga mattor är det lätt att halka, så använd gärna halkskydd och se till att mattan ligger stadigt på golvet.

2. Halt i badrummet!
Ett blött golv är ofta halt. Lägg in en halkmatta i badkaret eller duschen och även under badrumsmattan, där är det lätt att slinta.
3. Bra handtag
Sätt upp säkerhetshandtag i badrum så du lätt kan ta dig upp ur badkaret och från toaletten. Sätt även ett i duschen så att du kan hålla i dig. Handtag finns att köpa i välsorterade byggvaruhus som exempelvis Bauhaus, Jula, Bygghemma.se, Hornbach samt på Seniorlife.se.
4. Satsa på bra punktbelysning
Ljusintaget i ögonen blir sämre med åldern och därför kan det vara bra att satsa på fler lampor där du gillar att sitta eller stå och jobba. Bra utebelysning är också viktigt eftersom mörkerseendet blir sämre. Satsa gärna på en bra lampa vid ytterdörren så att det är lättare att exempelvis få in nyckeln i nyckelhålet.
5. Placera porslinet smart!
Se över skåpen i köket och placera sådant du använder ofta på hyllor som du når lätt. Undvik att klättra upp på en stol och sträcka dig efter något. Måste du verkligen klättra så se till att ha en riktigt stadig stege, gärna en som har plattform och länkar som låser trappstegen när den är utfälld. Räfflade fotsteg minskar halkrisken. Fötter i gummi gör att den står extra stadigt.

6. Burklock och osthyvlar som strular
Många är de burklock som är väldigt svåra att få upp. Med åldern blir handgreppet dessutom svagare och värk kan göra det ännu svårare. Det finns multiöppnare och burköppnare som man sätter på locket som gör det lättare att vrida runt och öppna. Finns bland annat på Seniorlife.se, Reumashop.se och Smartasaker.se. Även osthyveln kan ställa till med problem, prova en osthyvel som är mer greppvänlig, finns exempelvis på Käpprätt.se
7. Effektiva brandvarnare
Har du nedsatt hörsel och syn kan det vara bra att komplettera brandvarnare med produkter som ser till att du vaknar om larmet drar i gång. Det finns bland annat plattor som du lägger under kudden, under natten vibrerar de vid höga ljud, på dagen skickar de ut starka ljussignaler, stroboskop. Stroboskop och vibrationskudde finns hos If-sakerhet.se.
8. Sitt stadigt!
Det kan vara svårt att komma upp från den där sköna stolen, soffan, fåtöljen. Lägg en lite hårdare dyna, en förhöjningskudde, i stället för att exempelvis palla upp flera mjuka kuddar som bara gör det ännu svårare att komma upp. Finns att köpa på exempelvis Hjalpmedelscentralen.se, Hjalpia.se, Sjukvardsbutiken.com.
9. Snubbla inte!
Se över löst hängande sladdar, de kan utgöra snubbelrisk. Stabila inneskor är bra att ha, och skippa snubbliga, halkiga strumpor.
10. Svårt att nå ner
Satsa på en griptång. Det är ett bra verktyg för att nå saker som ligger på golvet utan att behöva böja sig ner.
11. Skydd mot hala golv
Just i trappor är det väldigt lätt hänt att man halkar. Lägg in halkskydd i trappan, både ute och inne. Det finns bland annat halkskyddstejp att klistra på trappan och halkskyddssprej. Finns exempelvis på Safestep.se.

Satsa på stadiga fåtöljer. Stolen Uppburen från Ikea har en lyftfunktion som gör det lättare att komma upp.
12. Snurrfåtölj – en luring
Snurrfåtöljer är härliga att sitta i men kan vara farliga när man ska resa sig upp. Det är lätt hänt att man håller sig i armstöden, och när man sedan reser sig snurrar stolen till och man faller. Satsa i stället på en stadig fåtölj.
13. Glöm inte spisen
Installera timers på exempelvis spisen och kaffebryggaren så slipper du oroa dig över att du glömt att stänga av! Finns på Svenskbostadsanpassning.se, Tempiro.com, Elgiganten.se.

Lisa Nolin, arbetsterapeut.
Läs också: Så äter du så billigt som möjligt – snåljåpen tipsar!