Charlotte Perrelli: ”Jag är en bondtjej i själen”

Pepparkakshus, kungsgran och kyrkobesök. 
Sångerskan Charlotte Perrelli berättar om sitt julfirande 
– och om renoveringen av familjens nyinköpta drömvilla.

Bild: Andreas Lundberg

Charlotte Perrelli bakar gärna med barnen.

Bild: Emelie Åberg

Familjen håller just nu på att renovera sitt hus.

Bild: Charlotteperrelli.damernasvarld.se

Hela familjen är involverade i pepparkakshuset.

Bild: Charlotteperrelli.damernasvarld.se

Förra året byggde Charlotte en riddarborg.

Bild: Charlotteperrelli.damernasvarld.se

Familjens pepparkakshus i form av Eiffeltornet.

Ena dagen glammig artist i höga klackar och fantastiska klänningar, andra dagen klädd i blåställ på väg till återvinningen med ännu ett släp från den stora husrenoveringen – så ser livet ut för Charlotte Perrelli, som bor med sambon Anders Jensen och barnen i en herrgård på Djursholm.

– Vi flyttade in i april och har ­renoverat alla fyra våningarna – det är ett jättearbete som fortfarande pågår, men som vi tycker är väldigt roligt. Huset hade ett enormt renoveringsbehov och vi har rivit väggar, slipat upp golv, flyttat väggar – allt, säger Charlotte.

Berätta om huset!

– Det är en sekelskiftesvilla som användes av underrättelsetjänsten under andra världskriget. Det finns gamla säkerhetsrum i källaren och även en gammal telefonväxel. Det känns coolt att bo i ett hus med en så gedigen historia.

Vad är det bästa med huset?

– Jag gillar gamla hus. Det finns en äkthet och ett liv i väggarna. Jag älskar riktigt gamla trägolv som knarrar när man går, och tycker att det finns en charm i att behålla gamla detaljer. Vi har ett kassettak* som är över hundra år gammalt – det är magiskt.

Funktionen betydde också mycket när vi letade hus, ett av våra krav var att alla sovrum skulle vara på samma våning.

Vad blir nästa renoveringsprojekt?

– Just nu håller vi på att göra klart ett smidesstaket med grindar. När snön kommer fortsätter vi inomhus, där vi ska bygga en vinkällare och ett lekrum till barnen. Till nästa sommar blir det pool ute på tomten.

Skulle du säga att du är händig?

– Jag har fått lära mig. Jag levde ensam i många år och då var det bara att plocka fram slagborren och ordna det som behövdes. Jag slipar och oljar gärna utemöblerna – jag är bondtjej i själen och de ränderna går aldrig ur. Men de större byggprojekten får Anders stå för.

Är du trädgårdsintresserad?

– Absolut, jag tycker att det är så roligt med trädgård! Vi har precis rustat upp växthuset, jag har alltid drömt om att ha ett.

Vilket är ditt favoritrum?

– Vi har ett gigantiskt kök på nästan 100 kvm, det är 14 meter långt – det är så stort att det inte är klokt. Men det är fantastiskt när man som jag gillar att laga mat och baka, och man kan umgås väldigt många i köket. Det är en lyx.

Är du road av inredning?

– Ja, det är vi båda två. Vi har en modern stil hemma, köket går i massiv, mörklaserad ek och på golven har vi gotländsk kalksten. Jag gillar råmaterial och gedigna, tunga möbler – inte så mycket plotter.

Hur julpyntar du hemma?
– Jag gillar hysteriskt stora stjärnor i fönstren. Och så blir det en kungsgran – alltid en kungsgran! Några år gjorde jag så att jag klädde den stora kungsgranen i vardagsrummet själv, i silver och tjusigt vitt. Sedan fick barnen klä en egen gran, med tomtar och smällkarameller – vilket jag också tycker är jättecharmigt, så jag vill varken utesluta det ena eller det andra. Så gör vi nog i år också, men det viktigaste är att alla tycker det är kul och mysigt.

Vad gör ni annars hemma om julen?
– Pepparkakshuset är ett stort projekt varje år. Förra året blev det en stor riddarborg och året innan – samma år som Zlatan började spela i Paris Saint-Germain – ville Alessio absolut bygga ett Eiffeltorn. Knepet är att strunta i att använda smält socker, man äter ju aldrig det där dammiga pepparkakshuset ändå, och i stället använda limpistol!

Hur ser årets jul ut?
– Julaftons morgon börjar alltid i kyrkan. I år får vi leta upp en kyrka i Åre, för vi ska fira jul däruppe i vårt hus med min systers familj och mina föräldrar. Där är vi garanterade snö och barnen kan åka skidor. Alla är väldigt taggade på skidåkning, utom jag för jag är helt värdelös på det. Men det viktigaste för mig är att vara med familjen och spela spel och andra mysiga saker.

Och nästa år blir det bröllop?

– Ja, till sommaren! Vi har båda gift oss förut och vill göra något annorlunda, kanske gifta oss utomlands. Samtidigt är det synd att inte ta tillfället i akt och ha en stor fest med vänner och familj.

Blir det fler barn också?

– Nu när jag gör ”Evita” är det inte tänkbart, den rollen är för fysisk. Och förra gången jag gifte mig var jag gravid – så det vore roligt att gifta sig utan att vara det, men sedan är jag nog rätt öppen för det. Det vore mysigt med en till. Samtidigt har vi det så bra som det är.

* Ett kassettak är ett tak med utsmyckning i form av nedsänkta -fyrkantiga eller polygonala rutfält.

Om Charlotte Perrelli

Ålder: 40.
Familj: Fästmannen Anders Jensen, sönerna Angelo, 10, Alessio, 9, Adrian, 1, och Anders dotter Izabella, 6.
Bor: Sekelskiftesherrgård på 800 kvm, fördelat på fyra våningar, på Djursholm i Stockholm.
Aktuell: I rollen som Evita på Göta Lejon samt med julkonserten ”Julens stjärna” i Stockholm, Göteborg, Malmö, Växjö och Kalmar.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar