Corona-experterna: Då kan det värsta vara över

Corona-utbrottet slår hårt mot sjukvården, men snart kan det vända. Det beskedet gav den förre statsepidemiologen Johan Giesecke tidigare i veckan.


Läs också: Tvätta händerna rätt och minska risken att bli sjuk

Tusentals personer i Sverige är bekräftat smittade av coronaviruset och det blir fler för varje dag som går. I Stockholm där smittan är som mest utbredd väntas det först bli värre i tre veckor med fler fall, men sedan kan det bli bättre, enligt Johan Giesecke. 

– Det kommer bli mycket värre för sjukvården den här veckan, nästa vecka och den tredje veckan. Sedan kommer det att vända, säger Johan Giesecke till SVT.

Enligt Johan Giesecke väntas Stockholm nå toppen först. 

– Resten av landet ligger lite efter, säger han till SVT. 

Johan Giesecke

WHO-rådgivaren och förre statsepidemiologen Johan Giesecke Foto: SVT

Även nuvarande statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare förutspått en eventuell topp vid samma tidpunkt. 

– Det är nog rimligt. Vi kan också tänka oss att den kommer tidigare än så i Stockholm, säger han till Svenska Dagbladet.

Vid en presskonferens i slutet av veckan sa Anders Tegnell att vi har två olika epidemier, en i Stockholm och en i övriga landet. Men kurvan i Stockholm kan ha börjat plana ut.

– Kurvan ligger förhoppningsvis i Stockholm på den plana delen, som förstås kan bli ganska lång, säger Anders Tegnell. 

Smittspridningen sker i hela Stockholm, enligt ett pressmeddelande från Region Stockholm.

För att hålla tillbaka smittspridningen är det fortsatt viktigt att följa myndigheternas råd, särskilt under påsken och andra kommande högtider.

– Jag vill att så många som möjligt uppmärksammar Folkhälsomyndighetens rekommendationer att hålla avstånd, ha noggrann handhygien och att avstå från att samlas för olika typer av fester och firanden vid de kommande högtiderna. Det gäller oavsett hur smittspridningen ser ut där man bor, säger Per Follin vid Smittskydd Stockholm. 

Coronavirus

Coronaviruset

Det finns en samhällsspridning i de flesta regionerna i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten. Flest bekräftat smittade finns i Region Stockholm, Region Sörmland, Region Östergötland och Region Jämtland Härjedalen. 

Läs också: Största missuppfattningen om corona, enligt Agnes Wold

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar