Finansminister Magdalena Andersson om förslaget att sänka rotavdraget

Rotavdraget kan komma att sänkas från 50 till 30 procent efter regeringens beslut i juni. Vi i Villa fick en pratstund med finansminister Magdalena Andersson – här är allt det senaste om Rot och Rut.


När finansminister Magdalena Andersson presenterade den ekonomiska vårpropositionen var Vi i Villa på plats och passade på att fråga om rotavdraget.

– Rotavdraget ska finnas kvar men det måste sänkas, säger Magdalena Andersson.

Därmed höll inte regeringen sitt löfte om att inte röra rotavdraget, som sänks från 50 procent till 30 procent. Sänkningen innebär att villaägaren får betala 70 procent av arbetskostnaden själv, i stället för som tidigare 50 procent. Taket på 50 000 kronor per person och år kommer dock att ligga kvar.

Sänkt ROT-avdrag kan gälla från årskiftet

Förslaget är just nu ute på remiss och riksdagen fattar beslut i juni. Om förslaget går igenom, kommer sänkningen av rot-avdraget att gälla från och med årsskiftet.
Finansminister Magdalena Andersson, uppmanar inte en sänkning av rotavdraget till svartjobb?

— Jag hoppas att vi inte har så många kriminella villaägare som vill använda svartjobb! Enligt en undersökning från Arbetsförmedlingen, som handlade om ifall svartjobben skulle öka om rot-avdraget togs bort helt, var svaret negativt. Därför finns det inget som tyder på att svartjobben ökar när avdraget minskas.

Rotavdraget kostade 17 miljarder kronor 2014. Den föreslagna sänkningen – som innebär att en renovering på 10 000 kronor blir cirka 2 000 kronor dyrare än i dag – har debatterats livligt under våren. Regeringen vill i stället använda pengarna till att bygga bostäder. 


Det händer med RUT-avdraget:

  1. Taket för rutavdraget sänks från 50 000 till 25 000 kronor/person och år.
  2. Rutavdraget koncentreras på ”vardaglig städning” – städning av pool ingår till exempel inte längre.
  3. Rutavdrag för läxhjälp slopas.
  4. Matlagning blir inte längre avdragsgillt. 

Finansminister Magdalena Andersson.

Fotnot: ROT står för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar