Smarta sidan: Höststäda i ditt aktiesparande

Förr eller senare vänder det uppåt. Nu kan det därför vara rätta tillfället för en höststädning som sänker kostnaderna för dina aktieplaceringar.


En depå är ett slags konto hos ett sparinstitut, där du förvarar dina aktier. För det tar sparinstitutet där du har din depå en årlig avgift. Den kan variera från några tior om året upp till flera hundra kronor.

Courtage

Du får också betala avgifter när du köper eller säljer aktier i depån, så kallat courtage. Alla depåer har ett minimicourtage och en procentuell avgift.

De här avgiftskonstruktionerna gör att det kan bli dyrt att göra alltför många och alltför små affärer. Det är också en av anledningarna till att aktieplaceringar bör vara långsiktiga. Den som köper och säljer i hög takt upptäcker snart att vinsten då äts upp av avgifterna.

Hjälp att hitta den depå som passar bäst för din aktieportfölj och ditt sätt att göra aktieaffärer finns till exempel på www.compricer.se. Om du gör en sådan jämförelse och upptäcker att du skulle tjäna på att flytta dina aktier till en annan depå kan du självklart göra det utan att det utlöser någon skatt.

Var långsiktig

Du måste fråga dig om du redan nu vet att du kommer att använda pengarna vid en viss tidpunkt. I så fall måste du sälja och säkra pengarna i god tid. Men placeringshorisont behöver inte betyda att du vill ha ut pengarna. Det kan också handla om hur länge du ska behålla den här aktien för att köpa en annan.

Det är lätt att drunkna i information. Välj ut ett par tidningar, eller aktieanalytiker, som du litar på, men det är minst lika viktigt att hänga med i samhällsutvecklingen.

Var källkritisk!

De tidningar du läser ska vara oberoende och enbart gå läsarnas ärenden, journalisterna får inte misstänkas skriva i egen sak och gynna sina egna aktieinnehav. Och när du läser analyser från mäklarfirmor bör du ha i bakhuvudet att visserligen är medarbetarna mycket kompetenta, men de lever också på att du som kund gör många affärer så de får in courtageintäkter.

Guide: Så blir du aktieproffs

  • Håll kostnaderna nere för dina aktieaffärer.
  • Fatta affärsmässiga beslut och undvik att bli alltför fäst vid dina aktier.
  • Gör hemläxan innan du placerar och undvik impulsaffärer.
  • Låt dig inte luras av ett tjusigt omslag, det vill säga hur aktier presenteras i reklam eller av analytiker.
  • Bli inte övermodig om det går bra, då riskerar du att reagera för långsamt när marknaden vänder.
    (Källa: ”Bli börsproffs på ett par timmar” Ekerlids, av Peter Nilsson och Johnny Torssell.) 

Smarta sidan är ett samarbete mellan Vi i Villa och Compricer.se som är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. På Compricer.se kan du som konsument enkelt och helt gratis jämföra pris och villkor på bolån, privatlån, sparande, aktiehandel, kreditkort, bredband, digitalteve, telefoni, el och försäkringar.

Äger eller handlar du med aktier?

”Jag handlar och har egna aktier. Överhuvudtaget tror jag på uppgång för aktiemarknaden framöver, efter varje presidentval i USA brukar det bli en uppgång.”

NAMN: Albert Beccu
ÅLDER: 22 år
YRKE: Student
BOR: Gävle
FAMILJ: Flickvän

”Ja, jag både äger och handlar med aktier och jag skulle säga att det börjar bli köpläge, Investor kan komma att gå bra på grund av ökade kassaflöden.”

NAMN: Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson
ÅLDER: 92 år
YRKE: Pensionär
BOR: Nässjö
FAMILJ: Sambo

”Nej, jag har fonder men min man har aktier. Själv är jag rätt så ointresserad så han sköter allt sådant.”

NAMN: Maria Lundström
ÅLDER: 51 år
YRKE: Säljare
BOR: Solna
FAMILJ: Sambo

”Ja, jag har aktier. Jag brukar gå mycket på känsla, mitt tips är att känna efter vad man tycker om företaget, för det mesta fungerar det faktiskt ganska bra.”

NAMN: Veronica Lindstrand Kant
ÅLDER: 42 år
YRKE: Avdelningschef
BOR: Djursholm
FAMILJ: Gift

Text och bild: Sophia Lindholm, ViV nr. 9/2008

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar