Få koll på rut och rot

Hur nyttjar jag rut och rot? Och vad går under vad? Pia Blank Thörnroos på Skatteverket klarar ut frågetecknen.

Hallå där, Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket. Vad är skillnaden på rut- och rot-avdrag?

– Skattereduktion för hushållsarbete delas upp i rut- och rot-arbete. En person har rätt till sammanlagt maximalt 50 000 kr i skattereduktion för hushållsarbete per år. Skattereduktionen för rut-arbete är 50 procent av arbetskostnaden medan det för rot-arbete är 30 procent.

Hur gör jag för att nyttja rut och rot?

– Köparen av tjänsten får skattereduktionen direkt på fakturan. Utföraren ansöker sedan om utbetalning för resterande belopp hos Skatteverket. Tänk på att det för dig som kund är viktigt att du redan innan arbetet påbörjas avtalar med utföraren att du vill ha rot.

Jag ska anlita grävhjälp, går det under rut eller rot?

– Skattereduktion för rot-arbete kan i vissa fall medges för grävhjälp. Det gäller om du ska gräva om grunden eller gräva för vatten och avlopp. Allt grävarbete måste vara utfört på tomten som tillhör småhuset.

Går anlitad häckklippning under rut eller rot?

– Det är ett rut-arbete.

Varför låter vissa rut-avdrag som om de lika gärna skulle kunna vara rot-avdrag?

– När reglerna om skattereduktion infördes den 1 juli 2007 omfattade de bara rut-arbete. Dit räknades då enklare städarbete inomhus och i trädgården. Redan från början räknades således trädgårdsarbeten till avdelningen rut-arbete. Det ändrade man inte på när man införde skattereduktionen för byggarbete, dit grävarbete för infrastruktur som hör till huset räknas. Enbart grävarbete, exempelvis för att anlägga en trädgård eller kanske en fågeldamm, ger inte rätt till skattereduktion.

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar