ANNONS FRÅN PLAN INTERNATIONAL SVERIGE

Flickor ska gå i skolan, inte föda barn

Varje dag hindras flickor världen över från att gå i skolan, de tvingas in i barnäktenskap och föder barn när de själva fortfarande är barn. Men Plan International vet att det är möjligt att bryta mönstret – och att en utbildad flicka kan förändra världen.


Mariann Eriksson är generalsekreterare på Plan International Sverige. Barns rättigheter ligger henne varmt om hjärtat och just rätten till en trygg skolgång är central. I sin yrkesroll har hon nämligen besökt flera av Plan Internationals verksamheter runtom i världen, och med egna ögon sett hur utbildning leder till självständighet. På frågan om hur Plan International kan göra skillnad berättar Mariann entusiastiskt om en ung flicka i Etiopien.

– Jag kommer direkt att tänka på Medhanit. När hon var 16 år planerade hennes föräldrar att gifta bort henne trots att det var det sista hon ville. Efter att ha deltagit i en av Plan Internationals ungdomsgrupper förstod Medhanit att barnäktenskap ofta leder till att flickor tvingas sluta skolan och blir gravida, berättar Mariann.

Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

Men när Medhanit tog mod till sig och protesterade mot föräldrarnas beslut blev det bråk. Då vände hon sig istället till sin lärare för att få hjälp. Läraren pratade med föräldrarna som till slut gav med sig och ställde in bröllopet. Nu vill Medhanit utbilda sig till advokat och försvara flickors rättigheter.

– Vi vet att en flicka som går i skolan får större chans att själv bestämma om och när hon ska gifta sig och skaffa barn. Dessutom ökar möjligheterna för henne att försörja sig! Det är inte bara positivt för henne, utan för hela samhället hon lever i, berättar Mariann.

Medhanit, engagerad i Plan International.

Därför är det viktigt att stötta flickors skolgång:

  • Varje dag hindras 130 miljoner flickor från att gå i skolan
  • Barnäktenskap, fattigdom och mens är några faktorer som tvingar flickor att stanna hemma
  • Enligt forskning ökar en flickas framtida inkomst med 10 procent för varje år hon studerar vidare efter grundskolan
  • Plan International arbetar för att varje flicka ska få en trygg skolgång, och förra året gav vi drygt tre miljoner flickor bättre tillgång till utbildning

Var med och gör skillnad! Bli Flickafadder här

Mest lästa artiklar