Tusentals villor oförsäkrade

Är du rätt försäkrad om något skulle hända med ditt hus? Ett stort antal av de svenska hushållen är felförsäkrade, eller saknar skydd helt och hållet.

Trots att den som inte har försäkring får betala för eventuella skador på huset själv saknar tusentals hushåll i Sverige rätt skydd för bostaden.

– Omkring fem procent, alltså 35 000 villor, är felförsäkrade. Ungefär 3 000–4 000 är helt oförsäkrade, säger Peter Bratt, byggskadespecialist på Länsförsäkringar.

Varför är så många oförsäkrade? 

– Det kan vara att man lever i tron om att ”det händer inte mig”, eller av ekonomiska skäl. Banken har dock krav på brandförsäkring om huset är belånat.

Vad händer om jag får en skada på huset men inte är försäkrad? 

– Du får betala allt ur egen plånbok.

Vilka försäkringar bör jag teckna som villaägare? 

– En hemförsäkring och en villaförsäkring. En hemförsäkring täcker dig själv och dina tillhörigheter när det gäller skador orsakade av brand, vatten och inbrott. Villaförsäkringen täcker tomt och byggnad. Utöver det kan du exempelvis teckna en allriskförsäkring, det täcker till exempel om någon spiller vin på din nya matta. Du kan även köpa en allrisk för byggnaden, så täcker den golvet under mattan. Se sedan över om dina dyraste ägodelar omfattas av hemförsäkringen, eller om du måste teckna tilläggsförsäkringar. 

Peter Bratt, byggnadsspecialist Länsförsäkringar.

 

*Artikeln publicerades  6 november 2017


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar