Halloween – allt du behöver veta

Varför firar vi egentligen halloween? Och hur karvar man pumpor? Här är allt du behöver veta inför den kusliga högtiden!

Äntligen är det dags för halloween! Men varför firar vi egentligen den här högtiden och vilket datum är det man firar på? Vi reder ut!  

När är halloween?

Halloween infaller alltid den 31 oktober och har sitt ursprung från USA. Högtiden har ägt rum i Sverige nu i några årtionden, men har blivit mer och mer populär med åren. Idag är det framförallt en högtid för barnen, där man klär ut sig i läskiga kostymer och skrämmer och busar med vuxna. 

Även om halloween äger rum på en specifik dag är det dock inte ovanligt att fira halloween både helgen före och efter 31 oktober.

Varför firar vi halloween? 

Högtiden kom till USA med irländska invandrare redan på 1800-talet, och härstammar från den keltiska helgen Samhain – då de dödas själar ansågs återvända till jorden. Pumpor sattes ut för att mota bort ondska och människor klädde ut sig och tiggde mat och dryck till festen. 

Bus eller godis? 

Trick or treat, eller bus eller godis som vi säger på svenska, är det vanligaste sättet barn firar halloween på. Det vill säga, barnen går runt och knackar dörr och frågar om grannarna vill ha bus eller godis – och samlar in godis, precis som på påsken. 

I USA går man alltid trick or treat den 31 oktober, men här i Sverige är det lite olika. Vissa familjer och barn sparar det till helgen före eller efter datumet – så var förberedd med godis om du vill undvika att bli utsatt för bus! Ett bus kan vara allt från att få en låtsas böteslapp på bilen till en läskig plastspindel i brevlådan.

Halloweenpumpor – så här gör du 

Många väljer att dekorera huset och entrédörren med pumpalyktor för att fira högtiden. Så hur gör man en pumpalykta då? 

Att karva pumpor är lite pilligt men faktiskt väldigt enkelt! Starta med att skära bort locket på pumpan (var försiktig dock, locket ska du sätta tillbaka när du är klar) och gröp sedan ut innanmätet. Sedan är det bara att låta fantasin skena! Skär ögon och mun till exempel. Ett tips är att rita ut ett mönster på pumpan i förväg. Ställ ner ljus i lyktan och avsluta med att sätta på locket. 

Så borrar du en halloweenpumpa!

Galet roligt halloween-pyssel du enkelt gör själv med en pumpa och en borr. Vi har testat att göra egna pumpor att dekorera villadörren med. Garanterat en succé där hemma! Här kan du läsa hur du gör.

Fixa halloweenbelysning 

Halloweenpumpor i all ära, men vill du verkligen imponera på gästerna är detta det du ska satsa på – en ljusshow. Här kan du se hur det ser ut, resultatet är skrämmande magiskt
Källa: Nordiska museet, Expressen


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar