Hyr ut stugan i sommar!

Vad gäller om du vill hyra ut sommarstugan? Vår expert ger dig full koll!


Hallå där, Eva Trané Lindgren, jurist på Avtal24, vilka regler gäller för uthyrning av fritidshus?

– När du hyr ut en bostad för fritidsändamål är det inte lagen om egenägd bostad som gäller, utan hyreslagen. Vad gäller hyra får hyresvärden inte ta mer betalt än vad han eller hon själv betalar. Om bostaden hyrs ut möblerad får dock ett påslag på hyran om 10–15 procent göras. Avtal som ingåtts på bestämd tid, vilket ofta är fallet när man hyr ut sin fritidsbostad, upphör automatiskt att gälla vid hyrestidens utgång. Om bostaden hyrs ut längre än nio månader är det dock bra att känna till att avtalet alltid måste sägas upp för att upphöra och att uppsägning ska ske med minst tre månaders varsel om det är hyresvärden som säger upp avtalet. För hyresgästen gäller en månads uppsägningstid.

Vilka avtal behöver jag skriva som uthyrare?

– Som uthyrare behöver du skriva ett hyreskontrakt med hyresgästen. Det skapar trygghet och säkerställer att båda parter är helt överens om vad som gäller. Avtalet fungerar även som bevis vid en eventuell tvist. Utan ett skriftligt avtal står ord mot ord.

Behöver jag ha ett okej från samfälligheten?

– Nej, samfälligheten behöver inte godkänna uthyrningen.

Gäller försäkringen om den som hyr av mig stjäl något? 

– Om du hyr ut ditt fritidshus privat under kortare perioder vid enstaka tillfällen gäller din försäkring precis som vanligt. Om uthyrningen däremot klassas som affärsverksamhet gäller inte försäkringen i samma utsträckning, då behövs en tilläggsförsäkring. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att man kontaktar sitt försäkringsbolag. 

Vad innebär fribeloppet?

– Fribeloppet ligger på 40 000 kronor. Därutöver får du dra av 20 procent av de totala hyresintäkterna. I praktiken innebär det alltså att du kan få in 50 000 kronor om året i hyresintäkter, utan att betala skatt. Därefter beskattas inkomsterna som inkomst av kapital, med 30 procent. 

Eva Trané Lindgren, jurist Avtal24

Visste du att?

Hos Avtal24 kan du enkelt och tryggt online skriva ett juridiskt korrekt hyreskontrakt för uthyrningen av ditt fritidshus. Genom webbverktyget som avtal24 tillhandahåller blir kontraktet skräddarsytt efter just din situation, en extra trygghet är att parterna även har möjlighet att indentifiera sig med Mobilt BankID. Medlemmar i Vi i Villa-klubben har dessutom 20 % rabatt. Läs mer här.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar