Så blir du en klimatsmart villaägare

Lördag den 24 mars klockan 20.30-21.30 är det Earth Hour, manifestationen där hundratals miljoner människor släcker sina lampor under en timme. Klimatexperten Ola Hansén på Världsnaturfonden WWF, hjälper dig att bli en mer klimatmedveten villaägare.


Earth Hour är världens största klimatmanifestation som 2018 arrangeras för tolfte året i rad. Arrangörer är Världsnaturfonden WWF.

– Syftet är att skicka en stark signal till världens beslutsfattare att agera och ta klimathotet på allvar, öka medvetenheten om klimatförändringarna och samt att få dig som privatperson att göra förändringar för att anamma en mer hållbar livsstil. Earth Hour sker över hela världen med tidszonanpassning, vilket exempelvis betyder att den sker en timme tidigare i Stockholm än i London, berättar Ola Hansén..

Han förklarar att syftet inte är att spara energi just under en timme utan att skicka en signal om att vi behöver åstadkomma förändringar varje dag framöver.

Många agerar klimatsmart

Förra året deltog människor från över 178 länder och över 7 000 städer. Det är globalt rekord.

– I Sverige visar våra mätningar att en betydande del av befolkningen deltar genom att släcka och på något sätt agera klimatsmart i samband med Earth Hour. Mer än 250 av Sveriges 290 kommuner och många skolor är med och engagerar sig på olika sätt, berättar Ola Hansén.

 Exempel på aktiviteter är informationsinsatser och filmvisning om klimatfrågan, gratis kollektivtrafik, tävlingar för att minska matsvinnet och klimatmärkning av skolmenyn i skolor, anordnande av solcellsmässa, energi- och klimatrådgivning, kläd- och leksaksbytardagar.

Vad är en villaägares största miljöbovar?

– Byggnader står för 40 procent av Sveriges energianvändning och mycket kan fortfarande göras för energieffektivisera våra byggnader. Bilåkandet står för 20 procent av de svenska klimatutsläppen. Som villaägare har du särskilt stora möjligheter att minska din miljöpåverkan särskilt när det just din energianvändning och dina transporter. Många villaägare har bil och kan för att minska denna påverkan i större utsträckning använda klimatsmartare transportmedel som kollektivtrafik, elcykel och cykel. Ska du köpa ny bil, välj en el- eller biogasbil. Som villaägare kan du själv ordna med hemmaladdning till din elbil, säger Ola Hansén.

Hur ska jag som villaägare tänka för att bli mer miljömedveten?

– Särskilt viktigt är det att jobba aktivt med de fem B:ena – bilen (transporter), biffen (maten), bostaden (boende), butiken (konsumtion) och börsen (sparande).

– När det gäller just energianvändningen kan du som villaägare välja miljövänlig energi genom att byta fossil el och värme mot förnybar el från vind, sol och vatten samt miljömärkt fjärrvärme och/eller värmepumpar. Du kan spara energi genom att sänka temperaturen inomhus någon grad och genom energieffektiva vitvaror och led-belysning. Du kan också producera egen el genom solceller på taket, säger Ola Hansén.

Tips för att minska ditt ekologiska fotavtryck med hjälpa av den fem B:ena:

Bilen: Halvera resandet med fossila bränslen. Res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel med cykel.

Biffen: Minska köttkonsumtionen och matsvinnet drastiskt och öka kraftigt intaget av gröna proteiner – det vinner både du och planeten på.

Bostaden: Halvera energianvändningen från din bostad. Varför inte börja med att halvera elanvändningen från belysningen? Fördubbla också ditt positiva bidrag genom att producera egen förnybar el.

Börsen: Halvera utsläppen från ditt sparande och dubblera ditt klimatsmarta sparande. Välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig.

Butiken: Konsumera klokare – halvera din klimatpåverkan från shopping och använd cirkulära och digitala tjänster. 

Här kan du läsa mer om 5 B:n

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar