Uppfostra bonusbarnen?

En läsare undrar när hon kan gå in och uppfostra bonusbarnen utan att hamna snett i sin nya familj. Experterna ger svar.

Jag flyttade ihop med min kille och hans två barn nyligen som jag nu är bonusmamma till. Att hitta sin plats i familjen är svårt. Min älskade sambo är inte van vid att sätta gränser och säga ifrån, vilket har gjort att barnen ofta beter sig ganska illa. Hur mycket kan jag gå in och uppfostra dem enligt mina värderingar? Jag hoppas ju att vi ska kunna bygga en framtid ihop och är rädd att jag kommer få rollen som ”elaka styvmamman”.

Bonusföräldern

Svar: Vad fint att du vill skapa goda förutsättningar för dig, din partner och din partners barn. Att leva tillsammans med någon som har barn sedan tidigare är så mycket mer än vad vi kan räkna ut innan. Gränssättning och olika sätt att tänka kring föräldraskap är ofta ett område där vi krockar i bonusfamiljen. Föräldraskapet är det som vi inte delar från början och där vi har olika känslor i relation till barnen från start. 

Har föräldern sina barn varannan vecka kan det ibland bli att uppfostran inte är i fokus för att föräldern inte vill bli den ”tjatiga” föräldern. Det kan även finnas en rädsla hos föräldern kring att barnet inte ska vilja komma om det finns mycket gränser i hemmet. Detta är olika känslor som även påverkar dig som bonusförälder. 

Du ställer frågan: Hur mycket kan jag gå in och uppfostra dem enligt mina värderingar? Här faller vi genom att vi antingen går in lite för snabbt eller att vi inte säger något men ”knyter handen i fickan” tills vi inte orkar mer. Går du in för snabbt och blir den som står för tillsägelser och din sambo inte gör det kommer relationen mellan dig och din sambo, och mellan dig och dina bonusbarn, påverkas negativt. 

Det vi behöver vara medvetna om är att det du ser hos barnet påverkar din relation till barnen när det egentligen handlar om vad din sambo gör och inte gör. I början av en relation och när ni är nya för varandra är det föräldern som tar ansvar för uppfostran och gränssättning. Det är stora förändringar som sker. Både för dig, din sambo och barnen. Ni vuxna har bestämt er för att leva med varandra och barnen behöver förhålla sig till det. Det kan vara bra att gå lite långsamt fram och påminna er om att ni bygger relationerna långsiktigt. 

5 råd till dig som bonusförälder:

  1. Bestäm en tid när du och din sambo pratar om olika sätt att tänka kring uppfostran. Vad är viktigt för dig och vad är viktigt för din sambo. När ni pratat om detta så bestäm vad som är viktigt i er bonusfamilj och hur ni ska agera för att ni ska må bra. 

  2. För dig som bonusförälder är det viktigt att fokusera på relationen till barnen. När ni har en relation kan du börja med uppfostran. Det som är viktigt när det blir en förändring är att barnen är med i den förändringen och att föräldern lämnar över ett mandat till dig som bonusmamma att sätta gränser. Annars kommer det vara otydligt för barnen och det kan hända att de inte lyssnar på dig och ignorerar det du säger. 

  3. Uppmärksamma det som barnen gör som är bra. Ofta hamnar vi med blicken på det som inte fungerar och då missar vi allt det som är bra. 

  4. Det är lätt att tappa bort sig själv i bonusfamiljen. För att du ska må bra är det viktigt att du tar hand om dig. Gör saker för din skull. Träffa vänner. Gå och träna. Skapa en plats i hemmet som är din, dit du kan gå när du behöver en paus.

  5. Du och din sambo behöver också avsätta tid tillsammans, även under barnveckorna. Det kan vara svårt att hitta den tiden men det kan handla om tio minuter där ni landar tillsammans. 

Lycka till med din bonusfamilj!

Stina Pettersson, samtalsterapeut och Thomas Pettersson, samtalscoach. 

Stina och Thomas lever i en bonusfamilj sedan 13 år tillbaka och driver tillsammans Familjeträdet AB. De erbjuder samtal, utbildningar och föreläsningar med fokus på bonusfamiljer, föräldraskap och relationer. Familjeträdet erbjuder samtal online. Varje vecka sänds ett avsnitt av Familjeträdspodden. Stina är även aktuell med boken ”Gå vilse & hitta hem i bonusfamiljen”, utgiven av Parus förlag. 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar