Loa Falkman: ”Jag vill vara oavbrutet lycklig”

Han är en av våra mest folkkära stjärnor, känd som operasångare, skådespelare och som Ica-Stig! I sitt sommarparadis på Österlen njuter Loa Falkman och frun Rosy av livet med vackra vyer, vardagslyx och en och annan jakttur!

Loa Falkman

Lite svettig efter sin dagliga tvåtimmarsrunda anländer Loa Falkman på cykeln och parkerar framför sommarhuset i Skillinge på Österlen. 

– Till den som säger att Skåne är platt ska jag skänka en cykeln, säger han glatt. 

Rosy Falkman, Loas fru, bjuder in oss i huset hon själv ritat och inrett. På Österlen har de spenderat somrarna sedan 1984. 

– Platsen har blivit en del av oss, vi älskar det exotiska landskapet med charmiga korsvirkeshus och levande jordbruk.  

Det var för fem år sedan som Rosy började skissa på huset. Viktigt var plats för umgänge. Köksön är central, mitt i huset.

– Det jag gillar med en köksö är att även den som inte lagar mat kan sitta med, säger hon. 

Mest är det Rosy som står i köket, men när Loa jagat lagar han till köttet själv. 

Loa & Rosy Falkman
Loa och Rosy, en 45-årig kärlekshistoria. Rosy föll för Loas humor, som när de skulle åka bil första gången och Loa sa: ”Jag har ingen värme i bilen, men jag har med ett hopprep så du kan hålla dig varm.”

Bredvid köksön står ett rejält matbord, och ovanför är taket öppet upp till andra våningen. I den andra delen av den öppna nedervåningen finns mjuka, stora soffgrupper. I en av dem sitter sonen Daniel som i dag hälsar på med sambon Lovisa och deras lilla Fredrika

– Det är fantastiskt att få bli farfar. Man är så förtjust i den där lilla gosingen, säger Loa som nu bytt cykeltröjan mot pullover och bjuder in till fika i växthuset, som byggts ihop med huset som en naturlig fortsättning på vardagsrummet. Utanför de stora glasväggarna breder gräsmattan ut sig åt alla håll, längre bort syns fälten. 

– Det var viktigt att det blev öppet runt om huset, så att man kan känna sig fri, säger Loa och flyttar undan pepparkvarnen och blomvasen på bordet där vi sitter. 

– Vi måste kunna se varandra ordentligt. Sånt är viktigt, vet du. 

Det där att få kontakt med människor är en talang han har, något han använde med framgång som anställd på Operan på 70-talet. Då när han gick fram till bordet för ballerinor och sa ”Hallå” med sin barytonröst till en då ganska avmätt Rosy. 

– Man visste hur de där sångarna var, tjockmagade och trista. Loa var en liten lönnfet rackare, men då hade jag inte förstått hur rolig han var, säger Rosy.

En vecka senare befann hon sig i en bil på väg upp till hans moster i Ramundberget. 

En kostymskiss från föreställningen Julius Caesar på Kungliga Operan. 

– Att åka bil med någon man knappt känner är ett bra test. Antingen känns det som en evighet eller så har man så kul att man knappt märker att man är framme, fortsätter hon.

De gifte sig. 1982 fick Loa sitt internationella genombrott, och det blev en lång turné som avslutades på Broadway. 

”Vi hade barnlängtan men det ville sig inte”

Loa Falkman

– Vi bestämde oss för att vänta med barn eftersom vi hade fullt upp med karriärerna. Men sedan kände vi att det skulle vara kärt med barn. Och då ville det sig inte, säger Loa. 

– Ja, vi hade en stor längtan efter barn men tänkte att blir det inte så blir det också bra. Men så blev Rosy med barn! Barnen har verkligen adlat våra liv, säger Loa, ropar in jaktcockern Jaci. Han konstaterar att de har det så bra, han och Rosy. Under sina 45 år tillsammans har de hittat nycklarna till ett gott och rikt liv. 

– Vi ska vara maximalt lyckliga varje dag. Nyckeln till en bra relation är att vardagslyxa, som ostron mitt i veckan. Och att göra saker ihop, som vårt gemensamma jaktintresse. 

Huset på Österlen har Rosy ritat själv. 

Favoritväxter à la Rosy

Grönkål – det är härligt att den står långt in på vintern.

Luktärter – underbara att plocka in, de luktar så otroligt gott! 

Ringblommor – även de är bra som snittblommor, och man kan plocka dem långt in på hösten.

Rosor – vi för en högst ojämn kamp, men kärleken finns där!

Om Loa Falkman

Namn: Loa Falkman.

Ålder: 74 år.

Familj: Frun Rosy, sönerna Jakob, Daniel, och barnbarnet Fredrika och sönernas sambor som båda heter Lovisa

Bor: Hus i Stocksund i Stockholm, sommarhus i Skillinge på Österlen och lägenhet i Åre.

Drömmer om: Husmanskost, favoriten är rotmos och fläsklägg.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar