6 misstag du gör med skärbrädan

Skärbrädan är ett av de mest använda köksredskapen. Du använder den förmodligen varje dag för att skära alla möjliga råvaror – därför är det viktigt att du inte gör dessa fel.


De flesta känner till att du inte bör blanda kycklingkött med grönsaker på samma skärbräda, men det finns fler förhållningsregler du bör känna till.

1. Du diskar skärbrädan i diskmaskin

Varken skärbrädor av plast eller trä mår bra av att bli utsatta för höga temperaturer över en längre tid. Skärbrädor av trä kan särskilt ta skada av att diskas i diskmaskin. Bästa tipset är därför att diska med varmt vatten och diskmedel. Har du skurit rått kött bör du rengöra skärbrädan extra noga. Vill du vara helt säker på att skärbrädan blir ren är ett husmorsknep att lägga ner den i fyra delar vatten och en del ättika före du diskar den.

2. Du lägger inte skärbrädan stabilt

En skärbräda som glider runt kan göra att du lättare skär dig i fingrarna. Se till att skärbrädan ligger stilla. Ett tips är att lägga en fuktig disktrasa under den.

3. Du använder en skärbräda av marmor eller corian

Varken corian eller marmor är särskilt bra som skärbräda, då de kan göra att din favoritkniv blir slö.

4. Du byter inte ut skärbrädan

Efter en lång tids bruk blir det ofta ganska många och djupa repor i skärbrädan. Det gör att den blir svårare att rengöra och kan samla bakterier som inte dör när du diskar. Byt skärbräda ofta!

5. Blanda inte rått kött och grönsaker

Vi vet det egentligen, men glömmer det ofta: Man bör inte använda samma skärbräda till kött och grönsaker – särskilt stor risk är det om man blandar grönsaker som sedan inte ska stekas eller kokas vid hög temperatur. Kyckling bör helt hållas borta från grönsakerna. Enklaste lösningen är att ha skilda skärbrädor för kött och grönsaker, skärbrädor av plast lämpar sig särskilt bra för kött, då de är enklare att rengöra.

6. Du använder fel storlek på skärbrädan

En för stor eller för liten skärbräda gör jobbet svårare än vad det är. Använd en storlek som passar kniven du ska använda, då får du den mest behagliga arbetsställningen. Ett knep för att veta att skärbrädan passar kniven: lägg kniven diagonalt på skärbrädan, från hörn till hörn – om kniven är längre än skärbrädan bör du byta till en större skärbräda.

Källa: Country living

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar