Så gör du egen trolldeg och play doh

När regnet öser ner utanför fönstret och höstmörkret kommer krypande är det perfekt tid för att tända ljus och höstpyssla. Ett pyssel som passar både stora och små är att dega! Här kommer enkla recept på hur du gör egen trolldeg och play doh med några få ingredienser som du säkert redan har hemma.


Fördelen med att göra din egen deg är att den är giftfri, miljövänligare och dessutom billigare än att köpa färdig. Ingredienserna har man oftast hemma och annars finns de att köpa i vanliga mataffärer. Alla barn älskar att dega och får de dessutom vara med och göra degen är det en garanterad succé!

Det är nästan samma ingredienser i trolldeg som i play doh, förutom att play doh innehåller kokande vatten och citronsyra för att göra den mjuk och smidig. Play doh kan man leka med om och om igen medan trolldeg kan torkas och sedan målas med hobbyfärg.

Play doh

Du behöver:

 • 5 dl vetemjöl
 • 3 dl salt
 • 2 msk citronsyra
 • 2 msk matolja
 • 4-5 dl kokhett vatten
 • Karamellfärg

Gör så här:

Börja med att blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda i matolja och vatten tills degen känns smidig.  Häll upp degen på bordet och låt svalna. Dela sedan degen i så många färger du vill ha och färga varje del med lite karamellfärg. Knåda tills färgen blir jämn och degen känns smidig.

Förvara degen i en lufttät burk eller i en plastpåse i kylskåp så håller den några veckor. 

När degen är färdig är det bara att börja knåda och låta fantasin flöda. Man kan låtsas göra mat, kakor, figurer eller bara mosa och bygga upp igen. Riktigt kul för barn i alla åldrar!

Trolldeg

Du behöver:

 • 4 dl vetemjöl
 • 2 dl salt
 • 
2 dl vatten
 • 2 msk matolja
 • Karamellfärg eller hobbyfärg

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en bunke och knåda till en smidig deg. Om man vill ha någon färg på degen så kan man droppa i några droppar karamellfärg medan man knådar annars lämnar man den naturell. Degen håller cirka ett dygn i en plastpåse i kylskåp.

Dags att dega

Trolldeg torkar snabbt så ha gärna en skål med vatten bredvid och fukta degen så den inte spricker. Blir det sprickor ändå så kan du släta ut dem försiktigt med hjälp av vatten innan du torkar figuren. När figurerna är klara kan du torka dessa i ugnen på 100 grader i 2-4 timmar beroende på hur tjocka figurer du har.

När figuren har svalnat och torkat

Beroende på vilket utseende du vill ha på dina figurer finns det olika saker att göra efter att degen torkat. Du kan måla med hobbyfärg i massa roliga färger eller lacka med hobbylack. Hobbbylacket ger en extra hållbar och glansig yta. 
Om man bakat låtsaskakor och bullar kan man glasera med ägg för en gyllene yta eller med mjölk för en genomskinlig yta. Pensla på och sedan in i ugnen på 250 grader i några minuter.

Läs också: 17 fina DIY-pyssel med dekorplast

Pysseltips

Eftersom trolldeg stelnar och går att måla så finns det oändliga möjligheter över vad man kan hitta på. Några exempel är kakor till barnens tebjudning, figurer och gubbar, ljusstakar eller varför inte göra hål i degen innan den torkat så kan man hänga i ett snöre och göra ett unikt julgranshänge?

Du kan också dekorera degen med pärlor, stenar, piprensare eller kanske lite nejlika och kanelstång så att man får ett härligt juldoftande pynt!

Tips! För båda degarna gäller det att om degen känns för torr kan man ha i lite extra vatten och om den känns för blöt kan man med fördel ha i lite extra mjöl.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar