Så undviker du att bli smittad av corona – och att smitta andra

Smittspridningen pågår och nya frågor uppstår. Kan jag gå till jobbet om min fru är förkyld? Hur länge är jag smittsam efter en covid-19-infektion? Vi reder ut.


Direktiven är klara: träffa så få människor du bara kan. Många har dock inte möjlighet att arbeta hemifrån eller har andra viktiga ärenden som inte kan vänta, och då kan det vara krångligt att veta exakt vad som gäller. Här har vi samlat ett antal frågor och svar som rör coronaviruset.

Kan jag gå till jobbet om jag bara har enstaka symtom, som t.ex. huvudvärk eller ont i halsen?

– Nej, stanna hemma – det är stor risk att det är covid-19, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus i en chatt om coronaviruset på Expressen.se.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska man stanna hemma även vid milda symtom. Budskapet från myndigheter och läkare är alltså: Gissa inte, utgå från att din infektion kan vara covid-19. Smittspridningen sker ju just så: att människor inte stannar hemma med sina infektioner utan rör sig i samhället och kommer i kontakt med andra. 

Om du har symtom, besök 1177.se och boka provtagning i din region.

Kan jag smittas av någon som har covid-19 men som inte har några symtom alls?

– Ja, smitta kan spridas från personer både med och utan symtom, säger Johan Styrud. 

Om du har träffat en person med bekräftad covid-19 finns det alltid en möjlighet att du blivit smittad. Du bör därför undvika nära kontakt med andra personer under inkubationstiden, som varar cirka 2–14 dagar (vanligtvis 5 dagar). Var uppmärksam på symtom under tiden. 

– Alla måste förstå att den här infektionen smittar även i symtomfritt skede, säger överläkaren Erik Backhaus på Skaraborgs sjukhus till GP.

Läs också: ”Så var våra coronasymptom”

Jag träffade en person som testats positivt för covid-19. Jag själv har nu en lätt förkylning. Vad ska jag göra?

Du ska isolera dig och gå in på 1177.se för att se vad som gäller för provtagning för covid-19 i den region där du bor, om symtomen inte går över på ett dygn. Medan du väntar på provtagning och provsvar ska du bete dig som om du har covid-19: stanna hemma, undvik nära kontakter i den mån det går, samt var noga med hygienen.

Isolera dig direkt när du börjar känna av symtom – enligt Folkhälsomyndigheten är smittsamheten sannolikt som störst i anslutning till insjuknandet och i början av sjukdomsförloppet.

Jag har haft covid-19, hur länge smittar jag?

Här är rekommendationen tydlig: Du ska stanna hemma i minst sju dagar efter att du insjuknade. Du ska även ha varit feberfri i två dagar och tydligt känna dig bättre för att anses vara smittfri. 

Om du testat positivt för covid-19 men inte haft symtom bedöms du som smittfri tidigast sju dagar efter positivt prov. För mer info, besök Folkhälsomyndighetens sajt där det finns en tydlig tabell över vad som gäller i olika situationer.

Det är viktigt att du fortsätter följa de generella riktlinjerna och rekommendationerna för att minska smittspridningen i samhället även efter att du varit sjuk. 

Min fru är förkyld och har ännu inte fått hem sitt covid-19-test. Själv har jag inga symtom, får jag gå till jobbet?

Om du har möjlighet så bör du arbeta hemifrån. Friska barn kan fortsätta gå till förskola, grundskola, fritidshem eller gymnasieskola som vanligt. 

Om den sjuka personen efter provtagning konstateras ha covid-19 börjar andra förhållningsregler att gälla. Övriga i hushållet uppmanas att följa reglerna, stanna hemma, undvika kontakter med andra och agera som om man har testat positivt för covid-19. Både barn och vuxna ska stanna hemma från skola och jobb.

Fem dagar efter att en hushållsmedlem testats positivt rekommenderar Folkhälsomyndigheten att symtomfria i hushållet testas för covid-19.

Min man är sjuk men har inte beställt hem något test ännu. Borde han isolera sig från mig och barnen tills faran är över? 

Ja, i den här sitsen bör den sjuka isolera sig i hemmet samt beställa ett prov enligt instruktioner på 1177.se. Är det möjligt ska den sjuka isolera sig i ett eget rum. 

Medan den sjuka väntar på prov och provsvar ska du och de andra i hushållet försöka hålla minst en armlängds avstånd till den som är sjuk. Var också mycket noga med hygienen och tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.

– Det är fortfarande så att den största riskmiljön är när man har nära hushållskontakter. Personer som man bor nära och vistas i samma rum som under en längre period, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten till DN.

Läs också: Så påverkas din ekonomi av coronakrisen

Jag väntar på ett test, men dagarna går. Kan den långa väntetiden innebära att virusnivåerna minskar och jag testar negativt, fastän det var covid-19?

– Detta är ett enormt bekymmer att vi inte har nog många prov. Det kan säkert vara så, säger Johan Sturyd i Expressens chatt.

På grund av en mycket stor efterfrågan så är det lång väntetid på provtagning i vissa regioner. I Stockholmsregionen prioriteras i dagsläget provtagning av de som bor på särskilda boenden, riskgrupper och personal inom vård och omsorg. 

Om du har förkylningssymtom eller symtom som du misstänker kan vara covid-19 kan du besöka 1177.se för att se hur läget för provtagning ser ut i just din region.

– Provta dig bara om du har symtom. Har du symtom men får vänta på möjlighet att ta prov, så måste du stanna hemma för att inte riskera att smitta andra, säger Elda Sparrelid, chefläkare för Region Stockholm, till SVT.

Elda Sparrelid tillägger:

– Den som får svårare symtom ska precis som vanligt kontakta 1177 för rådgivning om hur och var de ska söka vård.

Jag har antikroppar efter min sjukdom. Kan jag ändå smitta andra?

Alla människor, oavsett om man har antikroppar eller inte, har möjlighet att överföra viruset via förorenade ytor, så kallad indirekt kontaktsmitta, men den risken bedöms som liten. 

Om du har antikroppar är det minskad risk att du för smittan vidare. Men eftersom coronaviruset bara har kunnat studeras i några månader vet vi fortfarande för lite om hur länge antikroppar skyddar mot en ny infektion. Därför behöver man, även om man har antikroppar, fortsätta följa myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen i samhället. Blir du sjuk igen ska du stanna hemma och isolera dig precis som alla andra.

Fotnot: Artikeln publicerades 1 december 2020, det här var de gällande råden vid den tidpunkten. I den nuvarande situationen uppdateras råden fortlöpande. För senaste info, besök Folkhälsomyndighetens webbsida

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar