Smittar corona via frukt och grönt från affären?

Kan jag smittas av frukt och grönsaker från mataffären? Vi har sammanställt råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket. 


Läs ocksåStörsta missuppfattningen om corona, enligt Agnes Wold

Ska man skölja frukt och grönt extra noga? 

Nej. Du behöver inte skölja frukt eller grönsaker extra noga på grund av coronaviruset. Coronavirus smittar främst via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen, enligt Livsmedelsverket. 

Kan jag smittas om jag äter frukt och grönt från affären? 

Risken för att bli smittad med coronavirus när man tar på eller äter frukt och grönt bedöms vara mycket liten. Det har inte rapporterats att någon har smittats med det nya coronaviruset genom att äta mat, uppger Livsmedelsverket. 

Kan man smittas via vatten och mat?  

Det finns inga uppgifter om att personer har smittats via sedlar eller mynt eller via paket och postförsändelser. Det finns heller inga uppgifter om att personer har smittats genom att ha ätit mat eller druckit vatten. Det är inte heller troligt att covid-19 sprids via bassängvatten eller annat badvatten. 

Coronaviruset (SARS-CoV-2) som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta. Det betyder att smittan överförs till slemhinnorna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser, enligt Folkhälsomyndigheten.  

Kan man bli sjuk av att ta på samma vara som en sjuk person? 

För att ytor och föremål som till exempel frukt och grönt ska kunna överföra coronavirus måste viruset först hamna på föremålet i fråga. Det kan ske genom att en sjuk person hostar och nyser på föremålen, eller tar på dem med virus på händerna. Om en frisk person sedan tar på föremålen och därefter tar med handen i ögon, näsa eller mun, utan att ha tvättat händerna skulle hen kunna bli smittad.

Mängden virus som överförs via föremål eller ytor är dock få jämfört med om någon i din närhet hostar eller nyser på dig.  Det beror på att viruset måste överföras i flera led från en sjuk person till en annan frisk person (till exempel hand-föremål-hand-näsa). För varje led minskar antalet virus och det minskar risken för att infekteras. När viruset legat ett tag på en yta, torkar det och förlorar gradvis sin förmåga att smitta. 

God handhygien och de vanliga råden om hygien när man lagar och hanterar mat är tillräckliga även nu i coronatider, uppger Livsmedelsverket. 

Källor: Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten

Läs också: Giesecke om corona: ”I juni händer det”

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar