ANNONS FRÅN ISABERG MOUNTAIN RESORT

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under sommaren och kör segway, paddlar kajak eller åker mountainbike i den mångsidiga parken. 


Precis invid den lilla tätorten Hestra i Gislaveds kommun i de småländska skogarna ligger Isaberg Mountain Resort. En skidanläggning och fritidsort som erbjuder det mesta den friluftspigga familjen kan önska sig. Skidanläggningen är också stolta över sin FIS-godkända – godkänd för slalom – backe, där man varit värdar för SM i slalom.

Isabergs VD Louise Söderlund menar att Isaberg har en positiv inverkan på området:

– Vi har en väldigt hög kvalitet i det vi erbjuder; skidåkning på vintern, cykel, båt, kajak, mountainbike och annat friluftsliv på sommaren. I och med att vi är ett glesbebyggt område drar vi väldigt mycket i hela området, och har en stor inverkan på bygden runtomkring.

En av de största utmaningarna med att driva en skidanläggning i södra Sverige är inte helt oväntat det osäkra snöfallen och temperaturer med köldgrader.

– Vi vet ju inte när det blir kallt, och således inte heller när vi kan öppna. Vi är beroende av minusgraderna och behöver minst sex dygn med full snöproduktion för att kunna öppna. Så det är lite kämpigt när det är milt ute; 2017 kunde vi öppna två små backar innan jul, men de större öppnade vi inte förrän i mitten av januari, berättar Louise Söderlund.

“Bäst i Sverige på att ta hand om nybörjare”

Isaberg är en familjeanläggning och hit kommer många för att lära sina barn att åka skidor, innan man bokar en resa till alperna eller de svenska fjällen. Här kan familjerna tillbringa de ibland jobbiga första dagarna när barnen lär sig åka, något som Louise Söderlund ser mycket positivt på:

– Vi har möjligheten att plantera ett skidåkarfrö, så för oss ligger utmaningen i att ge dem som står på ett par skidor för första gången en positiv upplevelse. Det kräver mer av oss när det kommer till assistans i liftarna, skidskolor och nybörjarutbildningar. Hos oss finns också ett 70 meter långt åkband som är en lite enklare variant av en vanlig lift, vilket gör att nybörjarna kan fokusera enbart på åkningen och tackla liften i ett senare skede. Vi är bäst i Sverige på att ta hand om nybörjare, vill jag påstå.

Isaberg har dessutom södra Sveriges största mountainbikedestination, där man har två stycken så kallade pump tracks – en kuperad off-road-bana med snäva kurvor – 90 hyrcyklar och en planerad utbyggnad av en grön led för att kunna underlätta inlärningen för barn. Man har också tagit in några elmountainbikes på prov, en cykel som kommer starkt framöver.

– Att åka elmountainbike gör det mer jämställt, och man kan njuta av åkningen tillsammans hela familjen. Jag cyklade själv elmountainbike i Skottland och det var helt fantastiskt! Man kunde cykla hela dagen utan att bli trött, och bara njuta.

I vår planerar man att bygga en äventyrsgolfbana med tolv hål.

– Vi försöker komplettera med aktiviteter som skapar en bredd i vårt utbud. Vi vill att gästerna ska vilja stanna en natt till för att det är så roligt och trivsamt, säger Louise Söderlund. 

Mest lästa artiklar