Sofia Wistam: ” Det hänger en haj i vårt halltak”

Hon bor i ett Villa Villekulla-hus, samlar på vodkaflaskor och drömmer om att slippa ha en gräsmatta. Här är Sofia Wistams liv på Lidingö!


I Sofias änglar ser vi dig hjälpa andra med sina hem – men hur mycket bygger och fixar du när det gäller din egen villa?

– Jag är periodare. Min man är mycket bättre på att se när något behöver göras – lägga om tak eller måla huset. Sådant ser inte jag, men däremot tycker jag att det är kul med inredningen, fluffet.

Berätta mer om fluffet!

– Jag är väldigt mycket för loppis, Tradera, Blocket, second hand och återvinning. Stilen är bohem-chic, skulle jag säga.

Vilket är det bästa fynd du har gjort?

–En två och en halv meter stor haj som hänger i halltaket. På halloween brukar jag stoppa in en docka i mun
nen på den och låta ett ben hänga ut, och på julen får den en tomteluva. Min man vill gärna att vi tar bort den, men jag tycker att den är rolig.

Jag har förstått att du samlar på Pez- förpackningar, vet du hur många du har?

– Hundratals, jag har hållit på i kanske tio år. Jag är en samlare över huvud taget och har även ett stort gäng vodkaflaskor med någon form av kostym, vinylskivor med motiv och glitterglober som man vänder uppochned på – men de senare har jag ställt undan eftersom folk blev besatta och köpte sådana till mig, så det blev för många!

Berätta om ditt hus!

– Det är en gammal sekelskiftesvilla byggt 1910 – ett riktigt Villa Villekulla- hus, fast i vitt med fyra våningar. Det är mångas drömkåk, tror jag, men själv skulle jag nog hellre bo i ett modernt enplanshus, så jag vet inte riktigt hur jag hamnade här. Det är en bra investering, så får man väl säga.

Ni har en stuga på Gotland också, hur hinner ni med att ta hand om två hus?

– På sommaren har vi trädgårdshjälp i Stockholm. Man måste ta hjälp, annars börjar man bråka. Min man är gärna ute och jobbar i trädgården, men sådant tycker jag är urtråkigt. Jag skulle hellre ha bott i radhus egentligen, så att man inte hade haft någon tomt.

Vad är det bästa med att bo i villa?

– Att vi bor i ett lugnt område så att ungarna lätt kan ta sig till sina träningar, vara ute och spela fotboll på den lilla gräsplätt vi har, och att vi är nära naturen. Jag älskar Lidingö som förort, det är fantastiskt!

Värsta renoveringstabben?

– Tidigare var det väldigt lågt i tak i källaren och det tänkte vi råda bot på, så vi sänkte golvet vilket betyder att det nu rinner in vatten i källaren när det regnar.

Var i villan hittar man dig oftast?

– I köket, inte för att jag lagar så mycket mat, men det blir en naturlig samlingsplats. Annars i sovrummet eller vardagsrummet, men jag tittar rätt sällan på tv.

Du syns desto oftare i rutan själv – vad är det roligaste med att göra Sofias änglar?

– Utan tvekan att vi förändrar folks liv. Vi hjälper människor att vända en negativ spiral. Sjukdom eller död har inträffat och man är paralyserad och har ingen ork till någonting. Vi kommer som en stor energiboost. Det kanske är lätt att tänka att ”Vad spelar det för roll om ni lagar vattenläckan om ett barn har dött?” – och det är klart att vi inte kan laga den sorgen. Men däremot kan vi göra så att livet här och nu blir mer drägligt, att man inte äts upp av det dåliga samvetet, utan får orken att ta hand om sig själv och resten av familjen. Vissa stunder är det supertungt, men sedan skrattar vi – det blir som en resa med varje familj, och man glömmer ingen.

Vilket blir nästa projekt hemma?

– Min man försöker bearbeta mig till att vi ska ta hand om ett av våra badrum som är fast i 80-talet. Det här huset har en blandning av allt, en enda kärleksfull röra. Jag tänker ibland att det skulle vara kul att ha det stilrent med vita väggar, men det går inte, för jag är inte sådan som person – det är otroligt mycket färger här i hemmet.

Om Sofia

Namn: Sofia Wistam.

Ålder: 51 år.

Bor: På Lidingö, Stockholm.

Familj: Maken Magnus och barnen Kid, 26, Sindy, 18, Texas, 13, och Lennox, 11.

Gör: Är programledare.

Aktuell: Med en ny säsong av Sofias änglar på Kanal 5 samt med podden Wahlgren & Wistam.

5 snabba frågor

Kol eller gasol?

– Gasol, jag är så rastlös.

Badtunna eller jacuzzi?

— Jacuzzi, jag har hört att badtunnor är så jobbiga att göra rent, haha.

Motorklippare eller robotklippare?

— Motorklippare.

Äta ute eller äta hemma?

— Äta ute.

Hemmakväll eller utekväll?

— Utekväll!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar