Underbara Clara: ”Det är dyrt att jobba heltid”

När vi ber livsstilsbloggaren Clara Lidström tipsa om hur man kan bli rik svarar hon: Jobba mindre! Varsågod,
här är tipsen för ett friare familjeliv.


Hej Clara, vi vet att du älskar husmorstips – nämn några riktigt bra!
– Gör dina engångsartiklar till flergångsartiklar! Tvätta disktrasorna i tvättmaskinen, skölj plastpåsar och aluminiumfolie och återanvänd. Visst går det åt vatten för att skölja – men olja för att göra nytt! Ett annat är att göra buffé av alla konstiga rester du har i kylen. Tänk inte att det ska bli en rätt, utan just en buffé. Lägg den trötta salladen i iskallt vatten. Stek upp gammal potatis i ströbröd. Och så vidare. Ställ fram allt i små skålar – där har du en perfekt söndagslunch.
Vad är bäst med att bo i hus ute på landet?
– Det är tyst, fritt, och du kan ha djur. Jag är uppvuxen i ett villakvarter i stan och drömde om det jag nu kan ge mina barn: egna höns, grisar och får. I Sverige råder just nu en odlingsboom, men vi är ändå rätt dåliga på det i jämförelse. Vår granne från Ryssland berättar att där är det självklart att ha ett litet potatisland och några djur för egen matförsörjning. Precis det kan vi ha här på landet.
Vad kan man med fördel producera eller odla hemma?
– Potatis, rotsaker och sommarhärliga sockerärter och sallad. Och skaffa höns! Fyra räcker – de värper tillräckligt för att ge ägg åt en hel familj på årsbasis.
Vad gör du i sommar?
– Jag är helt mammaledig för första gången. Vi renoverar vidare på vårt hus, ska bygga ett garage. Vi utökar våra odlingar. Vi säljer ju vår ekologiska matkasse till hushåll här i Umeåtrakten, det är fantastiskt roligt.
Till sist: Hur lever man mer prisvärt?
– Du kan bli rik på två sätt – genom att ha höga inkomster eller låga utgifter. Men det tar tid att leva billigt och laga egen mat från grunden. Det blir ur det perspektivet dyrt att jobba heltid! Ett mer kontroversiellt men väldigt lönsamt tips är att containerdyka, alltså dumpstra. Det betyder att man helt enkelt tar den mat livsmedelskedjorna slänger för att bäst före-datumet gått ut. Här finns ofta helt felfri mat att hämta. Så länge containrarna inte är låsta är det lagligt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar