ANNONS FRÅN PVF YRKE & UTBILDNING

Ventilationsexperten: Dålig ventilation skadar din hälsa och ditt hus

Att ha dålig ventilation hemma är inte alltid något som man tydligt märker av. Detta eftersom många vänjer sig med dålig inomhusluft. Men din kropp och ditt hus påverkas mer än du tror. 


Även om du inte varit i ditt hus på en hel dag så ska du inte komma hem till instängd och ofräsch luft. Ventilationssystemet ska vara så pass bra att huset fortfarande får in fräsch luft, utan att någon är där och vädrar.

Hälsan påverkas mer än du tror

Bra ventilation får dig att må bättre direkt. Kvaliteten på din inomhusluft påverkas av många olika faktorer, som stearinljus, doftljus, tobaksrök, avdunstningar från byggmaterial och möbler, matos, parfym, rengöringsmedel och pälsdjur. Många faktorer påverkar helt enkelt luften du andas in i ditt hus. Har du inte tillräckligt bra ventilation kan det leda till:

  • Irritation i ögon och näsa
  • Hosta
  • Torr hud
  • Trötthet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Minskad arbetsprestation
  • Huvudvärk
  • Illamående

Råkar du dessutom ut för hög relativ luftfuktighet ökar risken för fuktskador och mögel. Niclas Ohlsson är entreprenör i ventilationsbranschen och vet precis hur dålig ventilation kan påverka vårt välmående och våra hus.

Varför är det viktigt för oss själva och våra hus med bra ventilation?

– Man kan med god ventilation undvika skador på sitt hus. Dessutom mår man bra, man blir piggare och frisk helt enkelt. Det ger också en allmänt god komfort med ett bra inomhusklimat. 

Det talas ofta om att träna och äta rätt för att må bättre, men sällan om vikten av bra luft. Varför tror du att det är så?

– Det beror förmodligen på en generell kunskapsbrist och att man vänjer sig vid att ha ett dåligt inomhusklimat. Det leder till att man ofta låter det gå långt innan man tar tag i problem med ventilation. Något som kan leda till fukt eller mögelskador. Då hamnar man i ett läge där man måste vidta åtgärder för att förbättra ventilationen.

Om man är osäker på hur bra ventilationen fungerar i sitt hem tycker Niclas Ohlsson att man bör kontakta en expert för att kontrollera ventilationen. Särskilt om det är dags för renovering och ombyggnad.

– När du ska bygga om ditt hem, prata inte bara med snickaren om din ombyggnad. Snickaren är jätteduktig på att bygga men förmodligen sämre på ventilation. Ring gärna ett ventilationsföretag med branschanslutning, exempelvis till plåt- och ventilationsföretagen. Då får du snabbt ett svar på vad du bör tänka på gällande ventilation för just din ombyggnad.

Kom ihåg!

Är du osäker på hur din ventilation fungerar är det väldigt viktigt att kontakta en expert – det kan förbättra din hälsa och ditt hem. 

Mest lästa artiklar