”Vi sålde allt och flyttade till Palma”

Gör som familjen Heiding, prova att leva vardagslivet utomlands!


Hej Svante Heiding med familj, hur kom ni på att ni skulle flytta från Stockholm till Palma?

– Det var en dröm som vi haft sedan länge och nu var barnen tillräckligt stora för att kunna dela upplevelsen med oss. Vi hade ett bra liv i Stockholm, men vi ville uppleva något annat – och inte vänta tills vi blev pensionärer.

– En bidragande orsak var förstås också klimatet, det är väldigt skönt att slippa den långa mörka vintern.

Varför blev det just Mallorca?

– Palma är en liten storstad som har allt: kulturliv, bra restauranger, shopping, stränder och minst en avgång till Stockholm om dagen. Och även om Mallorca som ö inte är jättestor så finns här massor att göra och se. Det är en fantastisk miljö att vara i och det är lätt att ta sig runt. I Palma och till närliggande stränder går vi. Vi har för tillfället inget behov av att äga någon bil utan tar hellre buss eller hyrbil om vi ska upptäcka ön.

– Och sist men inte minst: mallorkinerna. Så trevliga och hjälpsamma!

Vad gjorde ni med era jobb och ert boende i Sverige?

–  Vi tänkte länge att vi skulle hyra ut lägenheten, men med rådande bostadsmarknad blev vi sugna på att sälja, också för att vi var intresserade av att köpa något annat när vi kommer tillbaka. I Palma har vi börjat med att hyra en lägenhet genom en agent, men vi söker efter rätt objekt att köpa.

– När det gäller jobbet bad jag först om tjänstledigt, men då det inte gick, valde jag att säga upp mig. Min fru Caroline jobbade redan lite, så för henne var det enklare. Sedan sålde och skänkte vi alla våra möbler och annat och sparade kläder och personliga saker.

Hur har ni löst det med barnens skolgång?

– De går i en svensk skola, där de även får lära sig spanska. Det finns flera internationella skolor, men vi valde den svenska för att det inte skulle vara för stor omställning för barnen. Det är kö till alla skolorna, och för oss tog det närmare ett år att få en plats.

Skolpengen följer tyvärr inte med, men det visste vi och hade budgeterat för. Det kostar 30 000 kronor per barn och termin.

Vad gör ni om dagarna?

– Vi njuter av livet! En del av planen med att flytta hit var att få mer tid och stressa mindre och det är precis det vi gör. Barnen är mycket med sina kompisar. Vid fint väder hänger vi vid poolen eller på stranden, är mycket på terrassen eller åker på utflykter. Vi har mer tid och lust att läsa böcker och träna. Annars tar vi gärna långluncher, promenerar och har även ett bra utbud av shopping.

Hur känns livet just nu?

– Vi känner oss fria, oberoende och lever mer i harmoni. Vi har inga måsten och man oroar sig inte för morgondagen. Men det tar tid att vänja sig att varva ner.

– Vi har mer tid för familjen, aktiviteter och umgänge. Vi har fått bättre rutiner och känner att allt flyter på bättre. Vi har mer ork och energi. Vi har börjat att spela paddeltennis, vilket vi förmodligen inte hade gjort i Stockholm.

Vad ska man ha för budget för att kunna resa iväg?

– Utgå från dig själv. Standarden skiftar väldigt mycket här i Palma, en del har stor budget, medan andra har liten. Om du jämför med Stockholm så går det att leva billigare här, men det är klart: det går också att leva mycket dyrare om man skulle vilja det. Vi budgeterade i Sverige och hade bra koll på vår ekonomi, samt gjorde bra lägenhets- och aktieaffärer. Vi har tankar på göra annat framöver, men det är inget som vi stressar med.

– Skola och boende är det som kostar mest. På Spaniens motsvarighet till Hemnet, idealista.com, kan du hitta hus och lägenheter att både hyra och köpa. Vi lät alla i familjen önska vad som skulle ingå i boendet – pool, havsutiskt, terrass och nära till skolan – och det lyckades vi hitta.

Kan ni prata spanska?

– Nej, men vi lär oss allt eftersom, har flera spanska appar och ska snart gå en kurs. Vi kan mycket ord och standardfraser, men det kommer man inte långt med, så vi är absolut begränsade i vardagliga situationer. Barnen är redan bättre än vad vi är och det är härligt att se deras framsteg.

Vad har än så länge varit svårast?

– Trots att vi har valt att leva här och trivs, har vi känt en saknad efter det vi har lämnat, mer än vad vi trodde. Även om avståndet är kort kan det kännas långt. Barnen har haft hemlängtan och det är klart att det påverkade oss. Allt handlar om att alla ska trivas. Det tar tid att hitta balansen, vi är ju inte på en lång semester. Tidigare har vi rest mycket och jagat upplevelser, tvärtemot hur vi lever nu.

Hur länge blir ni borta?

– Vi trivs bara bättre och bättre och ser ingen anledning till att åka hem just nu. Du får återkomma i sommar, så vet vi då!

Familjen Heiding

Består av: Svante och Caroline Heiding samt barnen Carl, 10 år, och Sophie 8 år.

Gör: I Sverige arbetar Svante som Creative Director och Caroline som säljare.

Bor: I El Terreno, Palma, Mallorca.

Familjens fem tips!

• Våga följ era drömmar, man får ändra sig. De finns många tyckare, så lita på er egen intuition.

– Du behöver inte den största plånboken för att leva utomlands.

• Ta med jobbet. Många jobbar på distans eller veckopendlar. 

• Ta det lugnt. Väl på plats måste ni inte upptäcka allt på en gång. Kom in i lunken och skynda långsamt.

• Det är mycket att tänka på: boende, spansk bank, försäkring, mobilabonnemang, lokalt personnummer, sjukkvård, ansöka till skolor då det är lång kö.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar