Victoria Skoglund & Jenny Strömstedt: ”Mer tivoli i rabatten”

Sommaren är här – och trädgårdsbestyren! Vi snackar ogräs, mördarsniglar och älsklingsblommor med trädgårdspoddarna Victoria Skoglund och Jenny Strömstedt.
– Att vattna med kisskannan är höjdpunkten just nu, säger Victoria.

victoria skoglund och jenny strömstedt

Programledaren Jenny Strömstedt har ett nyvunnet och entusiastiskt trädgårdsintresse. Och som tur är kan hon ställa alla trädgårdsfrågor till ett riktigt proffs, sin poddkompis trädgårdsmästaren Victoria Skoglund, vars magiska trädgård Vi i Villa skrivit flera reportage om. 

Hur ser din trädgård ut, Jenny?

– Den är under utveckling. För fem år sedan fick jag ta över trädgården vid mina svärföräldrars gamla sommarställe på Dalarö, som de inte hade brytt sig så mycket om. Och det finns vissa utmaningar eftersom den ligger i skärgården. Det regnar inte så mycket, så jag har inte så mycket vatten. Men nu börjar jag förstå mig på trädgården bättre och bebo den lite mer. 

Vilka är de bästa trädgårdsknepen du har lärt dig av Victoria? 

– Att ha tålamod och begränsa mig. Vilket kokar ner till slutordet, hållbarhet. Man ska inte köpa på sig växter som man inte kan ta hand om och som man inte har någon plats för. Sen får man tänka på att man ska hålla själv också. 

Jenny Strömstedt
Doften av honungsros – en av sommarens höjdpunkter. Foto: Linda Prieditis

Vilka är era mest lustfyllda trädgårdssysslor på sommaren? 

– Åh, det är att gå ut och göra morgonbestyren. Man vaknar, resten av huset ligger och sover, och det är lite fuktigt fortfarande. Så går man ut och kör rundan. Vattnar lite där det behövs, klipper bort lite blad. Står och tittar på någon knopp och tänker, ja i övermorgon kanske. Det är det bästa, säger Jenny. 

– För mig är det vattningen på morgonen. Min man kissar i en vattenkanna varje kväll och varje morgon går jag min runda med den där kisskannan. Det blir en jädra sprutt på växterna kan jag säga, särskilt på sommarblommorna, som vill ha ganska mycket kväve, säger Victoria. 

Läs också: Victoria Skoglunds glödheta växter i krukor!

Guldvatten gör susen för luktärterna! Foto: Linda Prieditis

Hur gör man för att trädgårdsarbetet inte ska kännas som en stressfaktor och bli för mycket prestation? 

– Dels att begränsa sig, men också att odla för sin egen skull, inte för sociala medier eller för någonting annat. Sen tror jag att man får acceptera att ibland så blir det för torrt och ibland så blir det angripet. Och att det finns ogräs och mördarsniglar, säger Jenny. 

Sommarens måste-blommor!

Victoria: ”Jag är väldigt kär i luktärter, zinnior och rosenskäror. Och vidjehortensian ’Invincibelle’ som skiftar i olika rosa nyanser från knopp till utslagen, och blommar från juli till september.”

Jenny: ”Jag tycker om pioner. Det är så ljuvligt med de första juniblomstren. Det blir som ett crescendo, mäktigt och mycket. Sen har jag mycket perenner som pollinatörerna gillar, som solhattar. Det blir så härligt med alla fjärilar.”

dahlia och zinnia
Dahlia ’Bishop’s Children’ och zinnia ’Oklahoma Salmon’ i Victorias tivolirabatt. Foto: Linda Prieditis

Har ni mycket problem med mördarsniglar i era trädgårdar? 

– Ja, jättemycket. Fast det blev bättre när jag började anstränga mig i snigeljakten. När det är fyra plusgrader börjar sniglarna komma ut och föröka sig. Och då är det bra om man är ute och letar efter dem och krossar deras ägg, säger Jenny.

– Vissa år har jag mycket och andra år inte så mycket, säger Victoria. Jag brukar använda järnfosfatpreparatet Ferramol, det fungerar ganska bra. Men det är som Jenny säger: att plocka är ju bästa metoden och gärna tidigt. Det är samma sak med kirskål. Det finns ju inget universalmedel, men om man har lite tålamod är det bra att plocka kirskålen när de små skotten kommer. 

Trappa till Jenny Strömstedts hus
Krukor på trappen i Jennys trädgård. Foto: Linda Prieditis

Har ni några fler knep för ogräsen? 

– Att täckodla är bra, tipsar Victoria. Jag använder till exempel riset som jag klippt ner och lägger runt plantorna. Och att rensa hela tiden lite grann, istället för mycket och sällan. För att ta bort ogräs i grus använder jag en gångskyffel med långt skaft, som jag tycker funkar jättebra, och sen krattar jag fint efteråt. 109 kronor på Biltema! 

Läs också: Victoria Skoglund: Hon gör det vackra lättskött!

Bevattningstips!

Skaffa en regntunna för att samla vatten från taket. Dropp­bevattning, som kan styras via en app, är praktiskt och minskar oron när man är bortrest. 

Vad har ni för trädgårdsprojekt i sommar? 

– Jag ska bygga en till stor odlingslåda, säger Victoria. Det blir lite hopträngt, men det går alltid att klämma in en till låda. Jag tänkte att jag skulle testa att odla tomat i den. Jag vill ha ännu mer ätbart, med tanke på att priserna har gått upp på alla grönsaker. 

– Jag kommer också ha massor av tomater, det är det stora numret. Jag har precis byggt växthus och utanför det växer en vinranka som min man (Niklas Strömstedt, reds. anm.) fick av en vinodlare när han var på turné. Den tänkte jag leda genom en ventil in i växthuset, säger Jenny.

Victoria Skoglund vattnar
Vattna med mjuk stråle. Då sjunker vattnet lättare ner i den torra jorden, tipsar Victoria. Foto: Linda Prieditis.

Trädgårdssysslor i semestertider!

  • Vattna tidigt på dagen. Vid stark sol avdunstar nästan hälften av vattnet, och kvällsvattning gynnar mördarsniglar och svampsjukdomar. Vattna rejält och smådutta inte, det ger ytliga rötter. 
  • Förläng blomningen. Att ta bort vissna blommor gör att fler bildas. Om du tänker resa bort i juli kan du klippa bort alla blomställningar. Då är chansen stor att blommorna har ett nytt flor när du kommer hem igen.
  • Kartgallra fruktträden. Om det sitter fem små äppelkart på en gren, spara det största och ta bort de andra. Då kommer frukten bli större och godare. 
  • Beskär under JAS-månaderna (juli–september). Häckar och buskar får fin form om du beskär dem med häcksax i början av juli, och en gång till i slutet av augusti, om de vuxit mycket. Välj helst en mulen dag, innan regn, så brukar växterna snabbt bryta nya fräscha blad. Fruktträd är bra att beskära efter skörden.
  • Så en vända till med grönsaker i augusti, t ex rädisor och sallat.
  • Gödsla regelbundet för mer blommor och större skörd, t ex med hönsgödsel, nässel-, bokashi- eller guldvatten.
Visa mer
Visa mindre

Ni skriver i boken att man borde lyssna mer på sin inre rebell. Ser man någonting av det i era trädgårdar? 

– Ja, det är lite mer ha kul och skitsamma där, säger Victoria. Det har blivit något av mitt livsmotto. Fast det har ju du lärt mig, Jenny. Jag kan ju vara lite orolig och nervös. Då säger du att jag inte ska ta saker och ting på så stort allvar. Med stigande ålder vill jag lämna det strikta och monokroma, och låta blommorna blomma i en sprakande färgsymfoni. Jag vill ha mer tivoli både i livet och i rabatten.

Jenny Strömstedt
”Som ett barn inför sommarlovet. Så känner jag inför sommarväxtsäsongen”, säger Jenny. Foto: Linda Prieditis

Jenny & Victorias tips för snigeljakt

  • Koppar stoppar. Kanta pallkragarna med koppartejp. Sniglarna skyr tejpen. Dessutom är den ganska snygg som glänsande dekoration mot kanterna.
  • Järnfosfatpreparat, t ex Ferramol. Sniglarna äter av de små blå kulorna och dör snabbt därefter.
  • Gå på jakt innan läggdags och klipp av huvudena raskt. Sniglarna är synligast på kvällen, och man brukar kunna fånga extra många efter ett regn.
Victoria Skoglund.
”Med stigande ålder vill jag lämna det strikta och monokroma”, säger Victoria. Foto: Linda Prieditis.

Om Jenny & Victoria

Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund, 55 år, och programledaren Jenny Strömstedt, 50 år, lärde känna varandra genom Nyhetsmorgon. För två år sedan startade de trädgårdspodden Röda vita rosen tillsammans och nyligen släppte de boken Ett år av liv i trädgården där vi får följa dem under ett helt trädgårdsår. 

Läs också: Viktoria Skoglund: Jag har haft mördarsniglar i min köksträdgård


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar