Balkongmatta – 10 snygga och slitstarka modeller

Med en utomhusmatta blir balkonggolvet mer ombonat och skönt att gå på. Vi har valt ut 10 balkongmattor som tål både sol och regn!

balkongmatta

Gör det skönare på altanen med en balkongmatta. Här är 10 snygga varianter.

1. ”Penne” är en turkos/beige medaljongmönstrad vävd bouclématta i polypropylen. Den rengörs genom dammsugning, alternativt med svamp och såpvatten. 135×195 cm, 699 kr, Jotex.

balkongmatta

2. Rutiga balkongmattan ”Ada Army” är vävd av plastband och finns i tolv olika färger. Den är 70 cm bred och finns i olika längder, mellan 100 och 450 cm. Kan tvättas för hand eller i maskin på 30°C utan centrifugering. Mattan på bilden är 225 cm lång och kostar 1 750 kr hos Pappelina.

3. Konstgräset ”Silk” av märket Nordic surface har 35 mm höga silkeslena fiberstrån. Gräset består av två nyanser av grönt och innehåller krulliga fiberstrån som skapar en känsla av fjolårsgräs. Det är tillverkat i polyetylen med en metod som minimerar solljusreflektion och kan ligga ute året om. En rulle med 200 cm bredd kostar 1 144 kr/löpmeter, Balkongshoppen.

balkongmatta

4. Runda ”Defined” är en turkos balkongmatta i polypropylen av märket Cane-line och 140 cm bred. Finns i flera färger och storlekar. 4 500 kr, Länna möbler.

5. Randiga mattan ”Bob” är vävd av PVC-band och finns i fem olika färger och i flera storlekar. Balkongmattan på bilden har måtten 140×220 cm och kostar 3 900 kr hos Pappelina.

balkongmatta

6. ”Kela” är tillverkad i polyester med vinylskum på baksidan. Går bra att lägga på ojämna ytor och är enkel att skära ner till önskade storlekar. Finns i färgerna antracit och teal. Kan tvättas i 40°C fintvätt. 200 cm bred, 490 kr/m, Kilands mattor.

7. ”Munin” av märket Fabula living är handvävd i polypropylen, polyester och viskos. Finns i fyra olika färger med måtten 200×300 cm och 250×350 cm, från 7 899 kr hos Länna möbler.

balkongmatta

8. Beige mattan ”Evora” med gåsögamönster är gjord av polypropylen och finns även i grått. 160×230 cm, 1 260 kr, Brafab.

9. ”Macao beige” är en flatvävd naturenlig balkongmatta av polypropylen som kan måttbeställas. Prisexempel för en kantsydd matta med måtten 140×220 cm: 3 438 kr, Ruugs.

balkongmatta

10. ”Beja” är en grå matta i rustik stil av polypropylen, 200×200 cm, 1 690 kr, Brafab.

Läs mer: 8 smarta insynsskydd till balkongen

Köpa balkongmatta – tänk på det här!

  • Standardmåttet på en balkong är 1,4 m djup och 2,4 m bred (3,08 m2).

  • Balkonggräsmattor finns i många olika färger och utföranden och brukar vara lätta att få tag i på olika byggvaruhus. De finns i både filtmaterial och plast. Grön och grå är de mest populära färgerna. Balkonggräsmattor och konstgräs köper du oftast på rulle och det säljs i löpmeter. De är lätta att skära till med en mattkniv och kan skarvas med tejp på undersidan av våderna.

  • Om du ska skära till balkongmattan själv är det bra att köpa en som är lite större än de exakta måtten. Efter ett par månader har mattan anpassat sig till balkongen och då kan du skära bort överflödiga kanter. Detta är inte nödvändigt för alla material så det är bäst att fråga om råd innan du köper.

  • Ska du ha ett konstgräs med lite högre strån så tänk på att lägga mattan så att grässtrånas lugg lutar in mot huset eftersom det ser mer naturtroget ut då.

  • Välj gärna balkongmattor som har någon form av nubbar eller dränage på undersidan. Det gör att luften kan cirkulera bättre så att mattan torkar snabbt och det inte bildas mögel. UV-skydd är också bra så att färgerna inte bleks så mycket av solen.

  • Mattor av polypropylen brukar kunna rengöras med ljummet vatten och diskmedel.

  • Har du en inglasad eller på annat sätt regnskyddad balkong finns det desto fler balkongmattor att välja mellan, bland annat sisalmattor och jutemattor som ger en rustik och naturlig känsla som passar bra ihop med växter.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar