Balkongmatta – 10 snygga och slitstarka modeller

Med en utomhusmatta blir balkonggolvet mer ombonat och skönt att gå på. Vi har valt ut 10 balkongmattor som tål både sol och regn!

balkongmatta

Gör det skönare på altanen med en balkongmatta. Här är 10 snygga varianter.

1. ”Penne” är en turkos/beige medaljongmönstrad vävd bouclématta i polypropylen. Den rengörs genom dammsugning, alternativt med svamp och såpvatten. 135×195 cm, 699 kr, Jotex.

balkongmatta

2. Rutiga balkongmattan ”Ada Army” är vävd av plastband och finns i tolv olika färger. Den är 70 cm bred och finns i olika längder, mellan 100 och 450 cm. Kan tvättas för hand eller i maskin på 30°C utan centrifugering. Mattan på bilden är 225 cm lång och kostar 1 750 kr hos Pappelina.

3. Konstgräset ”Silk” av märket Nordic surface har 35 mm höga silkeslena fiberstrån. Gräset består av två nyanser av grönt och innehåller krulliga fiberstrån som skapar en känsla av fjolårsgräs. Det är tillverkat i polyetylen med en metod som minimerar solljusreflektion och kan ligga ute året om. En rulle med 200 cm bredd kostar 1 144 kr/löpmeter, Balkongshoppen.

balkongmatta

4. Runda ”Defined” är en turkos balkongmatta i polypropylen av märket Cane-line och 140 cm bred. Finns i flera färger och storlekar. 4 500 kr, Länna möbler.

5. Randiga mattan ”Bob” är vävd av PVC-band och finns i fem olika färger och i flera storlekar. Balkongmattan på bilden har måtten 140×220 cm och kostar 3 900 kr hos Pappelina.

balkongmatta

6. ”Kela” är tillverkad i polyester med vinylskum på baksidan. Går bra att lägga på ojämna ytor och är enkel att skära ner till önskade storlekar. Finns i färgerna antracit och teal. Kan tvättas i 40°C fintvätt. 200 cm bred, 490 kr/m, Kilands mattor.

7. ”Munin” av märket Fabula living är handvävd i polypropylen, polyester och viskos. Finns i fyra olika färger med måtten 200×300 cm och 250×350 cm, från 7 899 kr hos Länna möbler.

balkongmatta

8. Beige mattan ”Evora” med gåsögamönster är gjord av polypropylen och finns även i grått. 160×230 cm, 1 260 kr, Brafab.

9. ”Macao beige” är en flatvävd naturenlig balkongmatta av polypropylen som kan måttbeställas. Prisexempel för en kantsydd matta med måtten 140×220 cm: 3 438 kr, Ruugs.

balkongmatta

10. ”Beja” är en grå matta i rustik stil av polypropylen, 200×200 cm, 1 690 kr, Brafab.

Läs mer: 8 smarta insynsskydd till balkongen

Köpa balkongmatta – tänk på det här!

  • Standardmåttet på en balkong är 1,4 m djup och 2,4 m bred (3,08 m2).

  • Balkonggräsmattor finns i många olika färger och utföranden och brukar vara lätta att få tag i på olika byggvaruhus. De finns i både filtmaterial och plast. Grön och grå är de mest populära färgerna. Balkonggräsmattor och konstgräs köper du oftast på rulle och det säljs i löpmeter. De är lätta att skära till med en mattkniv och kan skarvas med tejp på undersidan av våderna.

  • Om du ska skära till balkongmattan själv är det bra att köpa en som är lite större än de exakta måtten. Efter ett par månader har mattan anpassat sig till balkongen och då kan du skära bort överflödiga kanter. Detta är inte nödvändigt för alla material så det är bäst att fråga om råd innan du köper.

  • Ska du ha ett konstgräs med lite högre strån så tänk på att lägga mattan så att grässtrånas lugg lutar in mot huset eftersom det ser mer naturtroget ut då.

  • Välj gärna balkongmattor som har någon form av nubbar eller dränage på undersidan. Det gör att luften kan cirkulera bättre så att mattan torkar snabbt och det inte bildas mögel. UV-skydd är också bra så att färgerna inte bleks så mycket av solen.

  • Mattor av polypropylen brukar kunna rengöras med ljummet vatten och diskmedel.

  • Har du en inglasad eller på annat sätt regnskyddad balkong finns det desto fler balkongmattor att välja mellan, bland annat sisalmattor och jutemattor som ger en rustik och naturlig känsla som passar bra ihop med växter.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar