Taklampor jagar bort höstmörkret

Höst. Höga, klara, kyliga dagar – eller kanske ihållande regn. Oavsett vilket, blir det ännu mysigare att sitta inne med en bra bok eller en god måltid om du har rätt belysning. Här är tio taklampor som hjälper dig att jaga bort höstmörkret!


Det finns åtta starka trender inom belysning i höst. Stora lampor är en.

Lampor är inte längre något man bara kompletterar med när man har inrett färdigt i hemmet. Belysning har blivit design och lampan har blivit en möbel. Lampor används för att pigga upp och som pricken över i, som accentbelysning och inte bara mitt i rummet.

– Det tillverkas många designlampor numera, säger Christine Nilsson på Växjö Elektriska Belysning. Många designers som har skapat möbler och annat har sökt sig till lampbranschen.

Moderna hus har ofta högt i tak, vilket gör det möjligt att experimentera med till exempel stora lampor.

– Stora lampor är en av trenderna, liksom svart och vitt. Ska lampan synas är det rött som gäller. Textil, akryl och lampor som sneglar tillbaka på 1970- och 50-talen är också inne. På gång är glittrigt; mycket silver och krom.

Nedan hittar du exempel på designade taklampor inom de olika trenderna. Många av modellerna finns i flera olika färger. Du kan med andra ord välja material först och färg sedan. Eller omvänt, vet du vilken färg du vill ha finns det många material att välja bland.

1) Glittrigt

Circle är en lampserie i krom och frostat glas från Rydéns i Gnosjö. Lampan finns i tak-, golv och bordsvariant. Taklampan mäter 65 cm på höjden och 41 cm i diameter; vajern är 120 cm lång. Circle tål 60 watt och kostar cirka 2 325 kronor.

2) Textil

Jonas Bohlin är en av de designers som även gett sig in i lampbranschen. Hans pendelarmatur Liv från Klong Interior har en skärm i luftigt tyll och finns i två storlekar, 75×75 resp 50×40 cm. Den större finns i vitt, rött, grönt, blått och multifärgat; den mindre endast i vitt. Pris cirka 4 800 kronor. Finns även som golv- och bordslampa.

3) Akryl

Vill du skapa en spännande atmosfär? Collage från Louis Poulsen består av tre skikt mönstrad blank akryl, vilket skapar ett ständigt föränderligt ljusmönster. Lampan mäter 60 cm i diameter och är 36 cm hög; sladden är 3 meter. Collage finns i fem färger: vit (pris cirka 8 595 kronor) samt rosa, orange, gul och rökfärgad (pris cirka 10 195 kronor).

4) Svart


Svart är aldrig fel i inredningsvärlden. Pendeln Manhattan från Belysningsbolaget är en tidlös modell som firar tio år 2007. Den finns i sex storlekar och passar därför in på de flesta platser i hemmet. Manhattan i rökfärgat glas finns i storlekarna 23, 35 och 50 cm och kostar cirka 1 600, 2 500 respektive 4 800 kronor.

5) Vitt

Vitt är också tidlöst. Taklampan Trumpet från LampGustaf har en skärm av metall och finns i två storlekar: höjd 30 och diameter 45 cm i vitt, svart eller aluminium, samt höjd 45 och diameter 60 cm i vitt eller aluminium. Den mindre modellen kostar cirka 2 200 kronor och XL-modellen cirka 2 495 kronor.

6) Rött


Trendig i såväl färg som material är taklampan Kapow från Texa Design. Den mäter 30 cm i diameter, är gjord i polystyren och finns endast i rött. Kapow har en E27-sockel för en lågenergiglödlampa på 9 watt, vilken medföljer. Pris cirka 1 100 kronor.

7) Stort

När man ser Random Light från Moooi kommer man omedelbart att tänka på ballongexperiment från barndomen. Mycket riktigt är lampan gjord av hartsindränkt garn som virats runt en uppblåsbar form. Materialet är epoxy och glasfiber, färgerna vitt eller svart och resultatet är stort men ändå luftigt. Random Light finns i 50, 80 och 110 cm diameter och tål 100 watt. Pris cirka 4 895, 8 995 respektive 15 995 kronor.

Spännande skuggspel får man av Camouflage från Zero, som är gjord i vitlackerad, laserskuren aluminium. Pendelröret är även det vitlackerat och mäter 1,5 meter. Zero är stor till både format (diameter 80 cm) och pris (cirka 22 000 kronor).

8) Nostalgi

Den klassiska pendelarmaturen Bumling från Ateljé Lyktan kastar oss rakt tillbaka till 1970-talet. Skärmen finns i lackerad aluminium i vitt eller rött, samt i borstad aluminium. Diametern är 40 cm och höjden 22,5. Att återuppleva barn- eller ungdomen på detta vis kostar från cirka 3 200 kronor. Bumling släpps även i ”årets färg” varje sommar (2007 års är grön och görs i 200 exemplar).

Redan 1969 designade Verner Panton lampan FlowerPot, som fick sitt namn efter den bekymmerslösa flower power-tiden. Unique Interieur nytillverkar FlowerPot i såväl svart, vitt och rostfritt som ett antal tuggummifärger som turkos och orange. Taklampan finns i två storlekar, diameter 23 cm för cirka 1 695 kronor och 50 cm för cirka 5 695 kronor. Finns även som bordslampa med mera.

Köpinformation

Ateljé Lyktan, www.atelje-lyktan.se
Belysningsbolaget, www.bsweden.com
Klong Interior, www.klong.se/interior/se
LampGustaf, www.lampgustaf.se
Louis Poulsen, www.louispoulsen.se
Moooi, www.moooi-online.com, www.mollerrothe.com
Rydéns, www.rydensgnosjo.se
Texa Design, www.texadesign.se
Unique Interieur, www.uniqueinterieur.com, www.smakdesign.se
Zero, www.zero.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar