Tonade väggar: Så målar du med tekniken ombre

Varför välja en färg på väggen när man kan ha flera? Med den trendiga målartekniken ombre kan man skapa övergångar mellan olika färger. Så här gör du!

ombre

Skapa levande väggar genom att måla dem i flera färger som tonar in i varandra, en metod som kallas för ombre och som vi sett allt mer av den senaste tiden. Ombre betyder skugga på franska och den tonade effekten för tankarna till en färgskiftande himmel som ger rummet ett härligt djup. 

Övergångarna mellan färgerna kan vara mjuka och helt sömlösa, eller hårdare och tydligare. Här förklarar vi hur du gör för att skapa en mjuk övergång och rekommenderar att du använder två till tre olika kulörer. Ett bra trick för att få till en ombrevägg med mjuk övergång är att skippa pensel och roller och istället använda en så kallad färgspruta. 

Det vanliga är att ha en mörkare färg längst ner, låta den tona över i en mellanfärg och avsluta med en ljusare färg högst upp, då det får rummet att upplevas större. 

Så välj ut några kulörer som passar bra ihop och gärna matchar din övriga inredning – sen är det bara att gå loss med sprutan och låta färgen och fantasin flöda! Här får du vår steg-för-steg guide för målning av ombrevägg. 

ombre

Ombre betyder skugga på franska och den tonade effekten.

Måla med ombre

Det här behöver du:

  • Golvpapp/skyddsplast
  • Maskeringstejp
  • Spackel och spackelspade, alt målarfog
  • Tumstock
  • Vattenpass
  • Blyerts
  • Vit grundfärg
  • Färgspruta
  • Minst 2–3 kulörer väggfärg
  • Ansiktsmask

Gör så här:

1. Maskera runt väggen du ska måla. Använd maskeringstejp och plast eller golvpapp som skydd en bit in på de närliggande väggarna och golvet då det är lätt att stänka med färgsprutan. 

2. Spackla igen eventuella hål och ojämnheter på väggen. Låt torka och slipa med sandpapper. Ta bort slipdammet.

3. Grundmåla väggen vit om den inte redan är det. 

4. Tänk ut hur många och stora färgfält du vill ha, baserat på antalet kulörer du använder och väggens storlek. Mät ut tunna stödlinjer på väggen med hjälp av exempelvis tumstock, vattenpass och blyertspenna.

5. Häll upp den ena kulören i färgsprutan och applicera den med hög täckning horisontellt från vänster till höger. Börja nerifrån på väggen och försök hålla samma avstånd hela tiden, cirka 20 centimeter, för att få ett jämnt resultat. Använd ansiktsmask för att inte andas in färgen. 

6. När du målat klart första kulören låter du den torka cirka fem minuter, inte längre.

7. Fortsätt därefter med mellantonen. Vid övergången sprutar du på den med lite större avstånd än tidigare för att få ett mindre täckande resultat. Därefter går du tillbaka till att måla med 20 centimeters avstånd igen. 

8. När du är nöjd med höjden på färgfält nummer två, byter du till den avslutande kulören, och upprepar föregående steg. Vill du tona ut till bakgrundsfärgen på väggen högst upp, avlutar du med att spruta sista färgen med ett större avstånd.

Läs också: Tapeter i taket! Spana in de fina mönster


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar