Ikea återlanserar ikoniska möbler från 60- och 70-talet

Suktar du efter gamla designklassiker från Ikea? Då ska du spana in möbeljättens nya kollektion Nytillverkad. Nu återlanseras nämligen favoriter från 60- och 70-talet. Här kan du tjuvkika på kollektionen!

Ikea släpper retrokollektionen Nytillverkad

Få retrokänsla i ditt hem med återlanserade Ikea-ikoner! Två gånger tidigare har Ikea återlanserat gamla favoriter. Nu är det dags igen, och denna gång blickar Sveriges kanske mest välkända varumärke tillbaka till 1960-talet och tidigt 1970-tal. Kollektionen, som blir tillgänglig i butik i januari 2024, går i trendiga färger och former med rejäla retro-vibes. 

De nya möblerna och prylarna är anpassade för att passa in i det moderna hemmet – bland annat är färgerna och materialen uppdaterade. 

Riktiga designklassiker

De kända Ikea-formgivarna Gillis Lundgren och Karin Mobring är namnen bakom flera av designklassikerna som gör comeback. Karin Mobring, som var första kvinna att bli en inflytelserik Ikea-formgivare, designade på sjuttiotalet det ikoniska sidobordet Cromi – som nu kommer i ny tappning som Baggboda, med en vit eller ljusgul bordsskiva och förkromad ram. 

Gillis Lundgren började på Ikea redan 1954 och designade bland annat fåtöljen Mila som nu återlanseras som Dyvlinge. Även hans sextiotalsfåtölj Puck väcks åter till liv under namnet Sotenäs. Även namn som Sven Fristedt och Ehlén Johansson har formgivit prylar och tyg som finns med i kollektionen. 

– Vintagemöbler har gjort en stor comeback på senare tid, och det finns en växande efterfrågan på vissa Ikea-produkter som har blivit riktiga samlarfavoriter. Därför har vi beslutat att ta tillbaka ett urval av våra designikoner, säger Johan Ejdemo, Global Design Manager på Ikea, i ett pressmeddelande.

Läs också: Hur mycket är din Ikea-möbel värd?

Tjuvkika på kollektionen här

Ikea dyvlinge fåtölj

Vaserna Skogstundra, 149 kr respektive 199 kr, i design av Ehlén Johansson. Mönstret Ängsfibbla finns som tyglängd och kudde, 179 kr respektive 59 kr, formgivet av Sven Fristedt.

Matta Bullerremsa, 799 kr, finns även i svartvitt. Dyvlinge fåtölj kommer i grön och svart manchester, 1 995 kr, design Gillis Lundgren. Kudde Streckfly formgiven av Sven Fristedt, 59 kr.

Ikea sotenäs fåtölj

Sotenäs fåtölj formgiven av Gillis Lundgren, 2 295 kr.

Ikea Baggboda sidobord

Sidobord Baggboda, finns med gul eller vit bordsskiva, 799 kr. Design: Karin Mobring. 

Ikea tyg Streckfly

Tyglängd Streckfly, 179 kr. Mönsterdesign av Sven Fristedt.

Läs också: Här är Ikea-stolarna som ökar i värde


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar