Mysbelysning i sovrummet – Så rätt!

När nätterna blir längre och mörkret faller tidigare på dagarna är det extra viktigt med mysbelysning i sovrummet. Här får du några tips och råd.


Vilken belysning tycker du är härlig?

Det första tipset är att fundera över vilken sorts belysning du vill ha och vilka ljuskällor du tycker är mysiga och själv föredrar. Detta hör således ihop med behov och intressen. Är det viktigaste för dig att höja mysfaktorn i sovrummet så ska du fokusera på att ha flera olika ljuskällor som du sprider ut i sovrummet. Lys upp fönsterbrädan och placera ljuskällor i några av sovrummets hörn.

Punktbelysning höjer mysfaktorn

Är du en bokslukare ska du ha punktbelysning och kanske vägghängda och riktbara läslampor med snygga lampskärmar. Punktbelysning höjer dessutom mysfaktorn avsevärt. En annan fördel med vägghända läslampor är att du kan gömma undan långa och fula sladdar i väggarna. Är ni två och har varsin vägghängd läslampa blir det sällan konflikter. När den ena vill sova så kan hen släcka sin läslampa och den som vill avsluta kapitlet i den där spännande deckaren är fri att fortsätta bläddra. 

WOW – vänta bara…

En regel i sovrum är att dels ha belysning som fyller en viktig funktion och som samtidigt bidrar till att höja mysfaktorn och göra det riktigt ombonat och trevligt. Lyckas du dessutom installera en taklampa med dimmer så kan du själv justera ljusstyrkan och då behöver du inte riktigt lika många ljuskällor. Svag belysning är behaglig att vakna upp till tidiga morgnar och när du ska städa eller sortera in tvätt i garderoben behöver du starkare belysning. Då är en taklampa med dimmer perfekt att ha. 

Allmänbelysning är att föredra i sovrum. Ha en taklampa och flera andra ljuskällor. Det blir snyggt. WOW – vänta bara… 

Kan omöjligt bli för mycket ljus

En tumregel är att hellre ha för många ljuskällor än för få. Om du har för få ljuskällor ser det fjuttigt och snålt ut. En golvlampa eller stående lampa i något av rummets hörn ger ett mysigt intryck och är en snygg detalj som liksom öppnar upp hela sovrummet. Prova och se själv.

Så får du sovrummet att kännas större

Ljusslingor – finns garanterat en som passar just ditt sovrum

Ljusslingor är perfekt för att skapa mysbelysning i sovrummet. De är enkla att sätta upp och kanske ännu enklare att ta ner. Det finns ljusslingor i miljoner former och storlekar. Du kommer garanterat att hitta en eller flera ljusslingor som passar bra i just ditt sovrum. Med ljusslingor kan du dessutom blanda olika sorters lampor, stora som små, vilket gör belysningen lite mer spännande.

Så gör du riktigt mysigt i vardagsrummet också

Obs! Levande ljus höjer mysfaktorn. Det finns ljusstakar, stearinljus, ljuslyktor och ännu fler varianter. Doftljus har en förmåga att göra oss lugna och tillfreds. En god doft kan ibland vara precis det man längtar efter när man kommer hem efter en lång dag. Glöm inte att släcka levande ljus när du kryper ner i sängen!

Brukar du bränna fingrarna? Tänd eld med spagetti istället! 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar