Så skapar du mysfaktor i vardagsrummet

Dags att få ut det bästa av ditt vardagsrum? Dags att göra det riktigt mysigt? Här kommer några värdefulla tips när det kommer till planering, inredning och att lysa upp och sätta färg på vardagsrummet.

Så inreder du vardagsrummet 

Vardagsrummet är din oas för återhämtning och en mötesplats för familj och vänner. När du tagit klivet in över tröskeln ska du inte vilja ta ett kliv tillbaka igen. Du ska vilja spendera tid i vardagsrummet och unna dig något alldeles extra varje dag.

Innan du börjar inreda kan du börja med att bekanta dig med vardagsrummet. Har du högt eller lågt i tak och har du korta eller långa väggar?

Långa väggar passar utmärkt för bokhyllor fulla av spännande böcker. Korta väggar kräver mer planering då du har ett mer begränsat utrymme att inreda.

Soffan är rummets mittpunkt. Soffan är viktig. En soffa som sticker ut och talar flera språk skiljer sig från en soffa som snarare smälter in och är lätt att passa in efter olika inredningsstilar. Vänd soffan mot rummets ingång så att det är det första man ser.

Mattan är också viktig. Placera mattan centralt i mitten av vardagsrummet. Köp en matta som är lagom. Inte för stor och inte för liten. Tänk på att mattan är med och skapar helheten.

 

 

Gör inredningen personlig!

Att besluta om inredningsstil är både utmanande och spännande. Här finns det inga rätt eller fel utan du kan göra lite som du vill. Prova dig fram. Gör inredningen personlig. Inred med möbler och dekoration som säger något om dig, din personlighet och avslöjar vad du tycker om att göra. Ös på med mjuka kuddar.

Välj mysig färg 

Mörka färger på väggarna gör rummet varmt och mysigt. Utgå från någon inredningsdetalj som betyder mycket för dig innan du börjar tapetsera eller måla väggarna. Det är viktigt att välja rätt färg och den färgen kommer att utgöra en mycket central roll i vardagsrummets berättelse.

Så väljer du mysig belysning

Ta vara på det naturliga ljuset som redan fanns i rummet från början. Olika lampor fyller olika funktioner och ger olika slags ljus.

En golvlampa ger ett varmt ljus. Ljuslyktor, stearinljus och oljelampor höjer mysfaktorn. Ös på med ljus i början tills du hittar en snygg balans som ger en behaglig och mysig stämning. Kom ihåg att vardagsrummet, återigen, är din oas för återhämtning. Till en början kan du även prova med att lysa upp en specifik inredningsdetalj för att leka lite med olika effekter. Levande ljus skapar spänning, nerv och närvaro. 

 

 

”LJUS-HACKS”: Tänd eld med spagettin

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar