Så skapar du mysfaktor i vardagsrummet

Dags att få ut det bästa av ditt vardagsrum? Dags att göra det riktigt mysigt? Här kommer några värdefulla tips när det kommer till planering, inredning och att lysa upp och sätta färg på vardagsrummet.


Så inreder du vardagsrummet 

Vardagsrummet är din oas för återhämtning och en mötesplats för familj och vänner. När du tagit klivet in över tröskeln ska du inte vilja ta ett kliv tillbaka igen. Du ska vilja spendera tid i vardagsrummet och unna dig något alldeles extra varje dag.

Innan du börjar inreda kan du börja med att bekanta dig med vardagsrummet. Har du högt eller lågt i tak och har du korta eller långa väggar?

Långa väggar passar utmärkt för bokhyllor fulla av spännande böcker. Korta väggar kräver mer planering då du har ett mer begränsat utrymme att inreda.

Soffan är rummets mittpunkt. Soffan är viktig. En soffa som sticker ut och talar flera språk skiljer sig från en soffa som snarare smälter in och är lätt att passa in efter olika inredningsstilar. Vänd soffan mot rummets ingång så att det är det första man ser.

Mattan är också viktig. Placera mattan centralt i mitten av vardagsrummet. Köp en matta som är lagom. Inte för stor och inte för liten. Tänk på att mattan är med och skapar helheten.

Gör inredningen personlig!

Att besluta om inredningsstil är både utmanande och spännande. Här finns det inga rätt eller fel utan du kan göra lite som du vill. Prova dig fram. Gör inredningen personlig. Inred med möbler och dekoration som säger något om dig, din personlighet och avslöjar vad du tycker om att göra. Ös på med mjuka kuddar.

Välj mysig färg 

Mörka färger på väggarna gör rummet varmt och mysigt. Utgå från någon inredningsdetalj som betyder mycket för dig innan du börjar tapetsera eller måla väggarna. Det är viktigt att välja rätt färg och den färgen kommer att utgöra en mycket central roll i vardagsrummets berättelse.

Så väljer du mysig belysning

Ta vara på det naturliga ljuset som redan fanns i rummet från början. Olika lampor fyller olika funktioner och ger olika slags ljus.

En golvlampa ger ett varmt ljus. Ljuslyktor, stearinljus och oljelampor höjer mysfaktorn. Ös på med ljus i början tills du hittar en snygg balans som ger en behaglig och mysig stämning. Kom ihåg att vardagsrummet, återigen, är din oas för återhämtning. Till en början kan du även prova med att lysa upp en specifik inredningsdetalj för att leka lite med olika effekter. Levande ljus skapar spänning, nerv och närvaro.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar