Tapetskola, del 2 – förarbetet

Det finns inga genvägar. Arbetet innan tapetseringen är viktigt och är oftast det som avskräcker. Här är andra delen i vår serie.

tapetsera förarbete


Arbetet innan tapetseringen är viktigt och är oftast det som drar många från att tapetsera. Tanken av flera timmars arbete med spackling och slipning är inte upphetsande.

Olika underlag kräver olika hanteringssätt. Om ytan är tapetserad skrapas löst sittande tapet runt hörn och karmar bort. Ojämna partier slipas och spacklas. Likaså överlappsskarvar. Grundregeln är att väggen ska vara torr, jämn och väl förankrad.

Bryt strömmen, ta bort strömbrytare och ta bort även lister om möjligt. Plocka bort tavlor och skruva bort fästen till gardinstången. Täck golv och möbler med skyddspapp och plast.

Om ytan är målad bör man tvätta med målartvätt innan ytan görs slät. Mellan gipsskivor krävs det att man spacklar skarvarna. Skarvar på spånskivor ska helst grundmålas för att undvika kantresning. För att slippa slipa och spackla hela ytor vid mer komplicerade underlag som glasfiberväv och textilväv kan man använda sig utav återställaren, en underlagstapet som tar bort ojämnheterna.

Återställaren sätts upp som en vanlig non-woven tapet, och kräver alltså inget underarbete. Utanpå sätts sedan den tapet som ska smycka väggen.

Publicerad med tillstånd av Sveriges Tapetråd

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar