Tapetskola, del 3 – uppsättning

Hur sätter man bäst upp tapeten? Råden får du här, i tredje delen av vår tapetskola.

Börja med att kontrollera att tapeterna har samma trycknummer, vilket garanterar att alla tapeter har samma nyans. Kontrollera också om tapeterna ska sättas kant i kant och om den behöver mönsterpassas. En rulle är oftast 10 meter lång och 50-60 centimeter bred. Mät upp rummet och be att få hjälp med åtgångsberäkningen vid inköpet. Vissa tapettillverkare har åtgångsberäkning på sin websida.

Mät vägghöjden och skär sedan till våderna, gärna med några centimeters marginal. Använd skärlinjal och tapetkniv för att kapa till tapeterna. För att underlätta att få mönstret på rätt håll kan man märka de avskurna våderna med en pil på baksidan. Om du inte har köpt non-woven eller förklistrade tapeter, lägger du den första våden kant i kant med bordet och fyller sedan på med några våder till, lätt förskjutna, för att undvika lim på bordet.

Stryk ut limmet jämnt fördelat. Börja med mitten och dra mot kanterna. Snåla inte med limmet och limma flera våder åt gången. Vik ihop tapeten ¾ från överkanten och resten från nederkanten. För bästa resultat ska våden ligga och dra i minst tio minuter innan den sättes upp. Lim på framsidan av tapeten tas bort med rikligt med vatten.

Börja uppsättningen vid ett fönster för att undvika skuggor vid skarvarna om du tapetserar med överlapp. Mät ut en lodrät linje så att våderna hamnar rakt.

Vid hörnen krävs det att man tänker till lite extra. Låt inte tapeten sluta mitt i ett ytterhörn, eftersom risken då ökar för att den rivs upp. För att tapeten ska kunna böjas runt hörnet måste man göra slitsar i den både upp och nertill.

Vid innerhörn skärs tapeten så den går cirka tio millimeter in på nästa vägg, varpå nästa våd är den bortskurna delen av den förra våden. Mät ut en lodrät linje och sätt nästa våd med överlapp ända in i hörnet.

Låt tapeten gå över hål till eluttag och strömbrytare och skär rent först när våden väl är på plats.

KlistraSätt uppBorsta
Publicerad med tillstånd av Sveriges Tapetråd
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar