Virka klassiska mormorsrutor – roligt handarbete på enkelt vis!

Sugen på att virka? Mormorsrutor är lätta att komma igång med. Så här gör du!

Handarbete är ett avkopplande nöje för många, och mormorsrutor, virkade lappar som ofta sätts ihop till ett större stycke, är ett perfekt nybörjarprojekt. Du behöver bara garn och en virknål för att komma igång, och resultatet kan gärna få se lite brokigt ut, som ett lapptäcke gjort av många olika sorters tyg. Det är praktiskt om man har restgarn i olika färger liggandes. 

Klänning och babyfilt med mönster från Järbo.

Vad kan man göra av mormorsrutor?   

Här är det bara fantasin som sätter gränser! Mormorsrutor pryder ofta bland annat kuddfodral, grytlappar, plädar, väskor och halsdukar. På 1970-talet var det även modernt att ha på sig kläder med rutorna, såsom västar, klänningar, byxor och koftor. Och det modet verkar ha kommit tillbaka, då modehus idag visar virkat och mormorsrutor på catwalken – kolla den här videon till exempel! Det virkade modet kan både ses som en form av slow fashion och en hyllning till våra mor- och farföräldrar, samt som en del av gör det själv-trenden.

När du valt garn väljer du en virknål som passar det i grovleken. Det brukar anges på garnet vilken storlek på nål som fungerar bäst. Foto: Istock

Vilket garn kan jag välja?

Du kan använda vilka garner som helst till mormorsrutor. Kom bara ihåg att olika garntyper och fibrer har olika naturliga egenskaper när det gäller värme, formstabilitet och slitstyrka, och håll dig till en och samma typ av garn om du vill kunna tvätta det.
Bomulls- och akrylgarner kan ofta maskintvättas i 40 grader, medan ullgarn är känsligare, och brukar kräva handtvätt eller ylleprogram. En fördel med ylle är dock att det är bra på att hålla värmen. Tänk bara på att välja ett mjukt och gosigt ullgarn om det ska användas till kläder och plädar, då det annars kan kännas stickigt.

Bästa garnet för nybörjaren!

Bomullsgarn är lättast att virka med, eftersom det är mest följsamt, och särskilt merceriserad bomull, som är extra glansigt och starkt. Använd gärna lite tjockare garn och virknål om du är nybörjare, då blir maskorna större och lättare att se.

När man virkar en mormorsruta börjar man alltid i mitten av rutan, och virkar varven  moturs i spiral. Ett virkdiagram är en bra hjälp för att lära sig mönstret. Foto: Järbo

Mormorsrutor-diagram och mönster

För att lära sig att virka mormorsrutor kan man både följa textbeskrivningar och titta på bilder där maskorna visas tydligt med symboler, det kallas för diagram. Det finns mängder av olika mönster på mormorsrutor att välja mellan, och blommor och hjärtan hör till några av de vanligaste motiven. Och trots att det heter ruta behöver formen inte vara fyrkantig –   hexagoner, cirklar och trekanter går exempelvis också bra att sammanfoga.

Foto: Istock

Virka ihop mormorsrutor

Det finns flera sätt att foga ihop mormorsrutorna, med lite olika svårighetsgrad. Det lättaste är att sy ihop dem med enkla stygn, men du kan också virka ihop dem på flera olika vis, till exempel så här!

Smarta knepet!

Börja med att göra en provlapp, för att se om masktätheten stämmer i förhållande till mönstret. Om det inte gör det kan du testa med en annan storlek på virknålen, eller anpassa hur hårt du drar åt. När du känner dig nöjd med täthet och storlek på provlappen, kan du sedan använda den som en referens att jämföra dina andra lappar med, om du vill att de ska bli lika stora. 

Youtube-tipset: Så här virkar du en mormorsruta!

Källa: Sunnyhillcrochet/Youtube

Läs också: Lär dig att sticka


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar