Bänkskivan – hemmets främsta arbetsplats

Arbetsytan mellan diskbänk och spis är kanske den del av köket som utsätts för allra mest slitage. Beroende på vad plånboken tillåter och hur mycket underhåll man är beredd att göra, finns idag många material att välja mellan.

bänkskivor


Bildtext En rostfri yta ger modernt intryck – och är praktisk. Foto: Tibrokök

Ett sätt att fräscha upp sitt kök med relativt enkla medel är att byta ut de gamla bänkskivorna. Att ta bort den gamla bänkskivan är oftast inte så svårt, förutsatt att den är fastskruvad. Är den däremot limmad kan det bli lite komplicerat, då den måste sågas loss. Fråga gärna på byggvaruhuset om råd. De vanligaste materialen är trä, sten och laminat, men även kakel och natural acrylic stone förekommer i många varianter. I den senaste tidens storköksanda har även ytor helt i rostfritt stål blivit allt mer populärt.

Hur väljer man material?

En kombination av kostnad och hur mycket underhåll man är beredd att göra blir ofta avgörande för valet av material. Materialen skiljer sig ganska mycket i pris, en laminatskiva kan gå på en tredjedel av priset för en träskiva i ek, men behöver å andra sidan bytas ut så småningom. Naturmaterial däremot åldras med värdighet, men kräver en del underhåll. Köksbänken bör harmonieras med andra material och färger i köket. Om golvet är i trä och man har tänkt sig en träskiva, bör man välja samma träslag eller nyans. För ett enhetligt och rymligt intryck kan man låta bänkskivans material fortsätta upp en bit på väggen bakom som alternativ till kakel. Självklart kan man också kombinera material för olika ändamål.

Bildtext En blandning av mjuka och hårda material ger en levande känsla. Foto: Tibrokök

Trä – varmt och levande

Trä ger ett varmt intryck till köket och blir vackrare av att användas. Olika träslag har olika tålighet; bok, ek och ask är hårda träslag, medan furu, al och körsbär är relativt mjuka. Träskivor säljs ofta i längder med standarddjup 60 cm, men kan specialbeställas i andra mått hos köksleverantörer eller på brädgården. Avslutningslister och kanter mot ho eller häll går att variera i olika utföranden, men infällda hoar i en massiv träskiva kan på sikt ge upphov till svarta kanter, om träet aldrig får torka ut. Trä bör alltid skruvas fast då det kan röra sig efter årstidernas fuktväxlingar och behöver visst ”svängrum”.

Då trä är ett poröst material måste det underhållas, i synnerhet under det första året. Regelbunden inoljning förhindrar att smuts tränger ner och så småningom kan även skivan slipas om. Man ska undvika att lacka en träskiva då lacken kan spricka och fukt kan då tränga ner. En särskild finess är att låta fräsa in rostfria stänger i träet, för att få en värmetålig avställningsyta bredvid spisen.

Bildtext Trä ger ett varmt intryck till köket. Foto: LG Collection

Sten – klassiker med patina

Marmor, granit och kalksten är de vanligaste stensorterna i kökssammanhang, men även andra sorter som slipat skiffer förekommer. Stenskivor köps hos köksleverantören, vissa byggvaruhus eller direkt från en stenleverantör eller ett stenhuggeri.

Sten är ett dyrt material och man får räkna med extra utlägg för kantarbeten och ursågning för diskho och spishäll. Särskilt dyrt kan det bli om dessa ska planlimmas. Är man beredd att betala mer för en extra praktisk arbetsyta kan man låta en del av stenen bli urfräst så att den sluttar eller får avrinningsräfflor ner mot hon. Materialet är i gengäld motståndskraftigt, det tål nötning, fukt, värme och är praktiskt luktavstötande, om man till exempel ska rensa fisk. Sten kan också vara mindre praktiskt med tanke på att det är ett hårt material – kombinationen sten och barn har sina risker när disken ska dukas av eller om man tappar ett glas.

Användning ger patina åt stenen över åren. Visst underhåll kräver ändå sten, i synnerhet de mer porösa sorterna marmor och kalksten. Porerna i stenen måste skyddas från att smuts och rengöringsmedel sugs upp och mot spill av sura vätskor, såsom vin. Ytskydd i form av olja, såpa eller särskild impregnering beroende på stenslag förlänger därför stenens livslängd.

Polerad granit räknas som den bästa stensorten för kök, är något dyrare än andra sorter och behöver inte impregneras. Polerad marmor däremot riskerar att bli flammig eller matt. Bäst är att be om skötselanvisningar från leverantören.

Bildtext Rostfria stänger i träet ger en värmetålig avställningsyta. Foto: LG Collection

Laminat – oslagbart i pris och prestanda

Laminat är ett mycket prisvärt material. Det är billigt, hållbart och kräver inget underhåll. Det finns en uppsjö enfärgade och mönstrade varianter som liknar både trä och sten. Kantprofiler kan också varieras i det oändliga. En list som går i samma mönster som laminatskivan ger ett enhetligt intryck, en trälist ger intryck av massivt trä och ett avvikande mönster kan bli en spännande brytning.

En postformad list, som är rund i framkant, är något tåligare än en rak. Med hjälp av ny teknik för polypropylenlister kan man få en svängd eller vågig avslutning på bänken. Vissa tillverkare kan producera bänkskivor med något upphöjt avslut, som hindrar spill att rinna utanför kanten. Med åren kan en laminatskiva slitas ut, torka, spricka och ändra färg, men den kan ändå ha en livslängd på upp till ca 20 år innan den behöver bytas ut.

Bildtext Bland laminatskivor finns oändligt antal färg och mönster. Foto: LG Collection

Natural acrylic stone – flexibelt i form

Detta är ett slitstarkt material som ser ut som sten, men är varmt att ta i. Det är en blandning av naturliga mineraler, akryl och pigment som gjuts samman i en form. Fördelen är att man slipper skarvar och att man kan få en väldigt flexibel form. Materialet har inga porer och klarar därför av den vardagliga smutsen, tar inte åt sig fett, smak eller lukt och den tål såväl nagellack som alkohol. Repor kan slipas bort med fint sandpapper, Scotch-Brite eller liknande. Materialet är värmetåligt, men underlägg för varma kastruller bör användas. Hi-Macs, Delian och Corian är några varumärken i detta material.

Bildtext Blandmaterialet Hi-Mac kan gjutas i avvikande former. Foto: LG Collection

Rostfritt stål – modernt och praktiskt

Bänkar helt i rostfritt stål finns färdiga hos kökstillverkare eller går att måttbeställa från plåtslagare. Plåten bör vara fastlimmad på en träskiva för att bänken ska bli mer solid och inte ”skramla” när saker ställs ner. Fördelen med rostfritt är att det är tåligt, men man bör se upp med att placera varma kastruller direkt på plåten då den kan bli bucklig. Kanterna kan fasas mot en porslinsho eller så låter man svetsa fast en vanlig diskho. En skvättlist upp mot väggen är praktiskt och snyggt och minskar risken för att fukt tränger ner bakom.

Kakel eller mosaik – för det charmiga köket

Att helt täcka arbetsytan i kakel eller mosaik blir trevligt, men är ganska opraktiskt. Då både kakel och fog är porösa material är det svårt att hålla rent, så kanske är det att föredra att kakla in endast en del av bänkytan. Vill man prompt ha kakel på arbetsytan ska de mindre porösa materialen granitkeramik och epoxifog användas.

Några prisexempel:

Notera att prisexemplen endast är en indikation på kostnaden för de olika materialen. Beroende på typ, utförande, kanter, uttag för hoar och spisar samt leverantör kan priset variera stort.
(Per löpmeter x 60 cm bredd.)

Trä Ekskiva, oljad, standard rak kant 2 200 kr/meter
Sten Granit, mörk, polerad 30 mm tjock 2 600 kr/meter
Marmor Carrara, vit polerad 2 000 kr/meter
Laminat Enklaste varianten 600 kr/meter upp till 1 250 kr/meter
Natural acrylic stone – Vit Hi-Macs 4 100 kr/meter
Rostfritt stål, uttag för ho och spis 3 000 kr/meter

Intervju med och prisexempel från Jonas Svensson, LG Collection, Jan Hillgren J.G Rostfria samt Stenmagasinet.

Lästips:

Kök, inspiration, planering, bygga om, av Charlotta Bergqvist, Natur och Kultur/LTs förlag
Köket – planera för trivsel och funktion, av Gunilla Lauthers, ICA bokförlag
Kök i Sverige, av Uuve Snidare, Prisma

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar