Det här ger vi inte upp – trots rekordhöga matpriser!

Trots rekordhöga matpriser och en tajtare matbudget för många så finns det vissa saker vi vägrar att ge upp …

Kött och kaffe

Under februari 2023 slog matkostnaderna rekord med en ökning på 2,5 procent. Men trots ökade matpriser finns det vissa saker vi svenskar inte är villiga att ge upp. Det visar en ny undersökning av Yougov på uppdrag av Hellofresh. 

Kaffe och kött – det här ger vi inte upp

Det finns vissa produkter vi inte väljer bort, även när matpriserna är höga. Allra högst värderas kaffe! Drygt fyra av tio (41 %) uppger att de aldrig kan tänka sig att ge upp sitt kaffe trots ökade matkostnader. 

Efter kaffe väljer vi ogärna bort kött! En tredjedel (34 %) svarar i undersökningen att de aldrig kan tänka sig att ge upp kött. För kvinnor var dock kött mindre viktigt (26 %) till skillnad från männen (41 %). 

Tajt budget – då ryker godiset! 

Vissa produkter ryker när budgeten är snäv. Först plockar vi bort dessert (49 %) och sedan ryker godis och snacks (48 %). Två av fem (22 %) kan också tänka sig att sluta köpa såser för att hålla matbudgeten. 

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 20-22 januari 2023 har sammanlagt 1 001 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Läs också: Här är matvarorna som ökat mest i pris


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar