Finaste pepparkakshuset 2023 korat – här är vinnarens bästa knep!

Marika Nyström i Tierp vann Vi i Villas bildtävling om det finaste pepparkakshuset och får priset, en köksassistent från Kenwood värd 9 700 kr.
– Huset tog åtta dagar att bygga, så det krävdes en hel del tålamod, säger hon.
Så här skapade hon det vinnande bidraget!

Grattis till vinsten Marika – hur känns det?

– Det var en överraskning! Det känns jätteroligt. Mina vänner och bekanta har länge sagt att jag borde tävla med mina pepparkakshus men jag har inte gjort det förut, så det är första gången jag vinner ett sånt här pris.

Hur skapade du det?

– Jag satt med penna och papper och klurade ut hur det skulle se ut, som en herrgård med rund entré och ett torn längst fram. Sen ritade jag upp det i verklig storlek på A4-papper och gjorde en mall i kraftigare papper som jag klippte ut. Jag skar ut hålen för alla fönster och satte ihop alla delarna med tejp för att se att det skulle gå ihop. Sen klippte jag isär det igen och skar ut degen efter mallen.

Vad använder du för recept?

– Pepparkaksdegen är som ett vanligt recept fast med lite mer vetemjöl i sig för att få en hårdare konsistens. För att sätta ihop delarna doppar jag dem i smält socker i en traktörpanna. Till kristyren brukar jag använda 1 äggvita, 4 dl florsocker, 2 krm ättika och lite flytande citronsaft på flaska. Konsistensen ska kännas som en jättetjock marängsmet.

Hur gör du fönstren?

– Jag gräddar pepparkaksdelarna tills de är nästan klara. Sen lägger jag krossade Extra Starka halstabletter i hålen där fönstren ska vara och gräddar klart. Då smälter fönstren fast i degen. Gelatinblad böjer sig, så de fungerar inte lika bra som fönster tycker jag.

Hur får du till alla kristyrdetaljer så bra?

– Jag använder en spritspåse i plast som jag gör ett litet hål i med en grövre nål. För att få dekorationerna, räcken med mera, att bli exakta spritsar jag dem ovanpå ritningar som jag lagt i genomskinliga plastfickor. Där får de ligga och torka i någon dag. Men det händer att de går sönder, så det är bra att göra några extra reserver.

Belysningen då?

– Jag använder en elljusslinga som jag lägger in i huset när jag byggt tre av sidorna. Då slipper jag lyfta huset över den i slutet.

Har du ätit upp huset nu?

– Nej, haha, det har jag krossat och slängt tillsammans med ritningarna. Nästa år blir det ett hus av ny modell!

Se alla tävlingsbidrag här!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar