Koka riset rätt – så minskar du arsenikhalten!

Visste du att om du kokar riset rätt så kan du minska mängden arsenik med mer än hälften? Så här gör du!

Arsenik finns naturligt i berggrunden och kommer ut i jorden och sprids till grundvattnet. Risplantor är ovanligt “duktiga” på att ta upp och lagra arsenik, vilket gör att Livsmedelsverket har särskilda rekommendationer för hur ofta man bör äta ris och vad man ska ha i åtanke när det kommer till arsenik.   

– När man tänker på arsenik kanske man tänker på mord i engelska deckare, men det är inte alls så höga halter vi pratar om när det gäller ris. Men eftersom arsenik på lång sikt kan öka risken för cancer i bland annat lungor och urinblåsa, så är det ett ämne som vi bör få i oss så lite som möjligt av, säger Vendela Roos,rådgivare i toxikologi på Livmedelsverket. 

Så kokar du ris rätt 

Koka riset i ett stort överskott av vatten! Det är det enkla knepet som minskar mängden arsenik. 

– Det mest effektiva sättet att minska halten arsenik i ris är att koka riset på samma sätt som du kokar pasta. Koka upp ett par liter lättsaltat vatten, häll i riset och koka den angivna tiden. När riset är färdigkokat häller du av vattnet och äter, fortsätter Vendela Roos.  

Livsmedelsverkets råd om arsenik i ris

  • Barn under sex år bör inte äta riskakor eller dricka risdryck.
  • Barn över sex år och vuxna kan äta riskakor ibland, beroende på hur mycket andra risprodukter man äter.
  • Begränsa konsumtionen av ris och risprodukter (risgröt, risnudlar, rismellanmål med mera) till fyra gånger per vecka för barn och sex gånger per vecka för vuxna.
  • Välj inte alltid fullkornsris (fullkornsris innehåller ofta högre halter arsenik än vitt ris). 

Källa: Livsmedelsverket 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar