15 idéer i framtidens kök

Sladdlösa matlagare, tänkande spisar och minidiskmaskiner. Vad är dröm och vad är fantasi - här får du veta mer om framtidens kök!


Vi har hittat en rad intressanta idéer om hur det kan komma att se ut i våra framtida kök och matplatser. De här produkterna, som tagits fram av ett par av de större vitvaruföretagens designcentra, finns inte i handeln, men visar hur vi kanske kommer att laga och lagra våra måltider (och diska efter dem) om några år.

Snabbvärmt för barnfamiljen

Idag är det allt fler som varken hinner eller har lust att lägga ner särskilt mycket tid på att laga mat. Här är några anordningar, som ska hjälpa barnfamiljen med många motstridiga viljor att snabbt få fram något mättande. Det som skymtar i bakgrunden är en orange skål och ett set lila fat med inbyggd uppvärmningsmöjlighet. T.h. skymtar en kupa med gul botten, som egentligen är en enkel mikrovågsugn. Men den ovala tingesten i förgrunden är en dataskärm, där varje knapp hör till en familjemedlem, som lätt kan ladda ner sina egna recept, matsedlar, kostråd och annat matnyttigt. Hela konceptet kallar man ”The Munch”, munsbiten.

Sladdlös matlagare

En liten komplettering till matbordet, som kan användas till fondue, raclette, barbecue, grillning etc. Halogenvärmeelementet ger ett mjukt ljusmönster, som skapar stämning kring bordet.

Minidiskmaskinen ”Superbowl”

Kombinerad diskbänk och diskmaskin på minimal yta, men klarar bara en mindre mängd disk. Man kan vända på kupan och skölja eller rensa i den, även om det finns disk i hon. Superbowl har separat avlopp och utslagsvask vid sidan om. En ljusslinga visar hur långt man kommit i diskningen, som är klar på en knapp kvart, tack vare att roterande vattenmunstycken ersätter spolarmarna och ökar kapaciteten.

Tänkande spis

För familjen, som har tonåringar och där man inte heller är beredd att ägna matlagningen så stort intresse. Den möbelliknande spisen ”IQ” har en rad hyllor bakom skåpdörrarna. De är avsedda för färdig fryst mat. En scannerpenna läser av matförpackningarnas streckkoder, och sedan kan man på hyllorna laga till varje rätt för sig, också på olika tider om familjen inte kommer hem samtidigt. Högst upp finns en kokplatta för den som inte är nöjd med det färdiglagade i frysen och en datorskärm för recept etc.

Ugn, gryta och stekhäll i ett

Tänkt för det riktigt lilla hushållet. Singeln eller det unga paret mitt uppe i karriären nöjer sig oftast med snabblagat – pasta, orientaliskt etc. På en yta inte större än en espressobryggare tar upp har man byggt in en liten ugn, kokgryta och stekhäll.

Flexibel yta

En flexibel matlagningsyta som man kan variera efter tycke och smak. Det går att välja mellan induktions- och gasdrift för wok- eller glashäll. Beredningsytor av rostfritt stål, skärbräda och förvaringsfack för redskap är integrerade med ”spisen”. Under matlagningsytan finns både ugn och mikrovågsugn samt en liten kylenhet och förvaringsskåp för kastruller.

Lysande kylskåp

Tidigare har vi berättat om projekt för matförvaringen – minns du kylskåpen ”Screenfridge” med inbyggd dator och ”Lighthouse” med glasväggar, så att man ser det upplysta innehållet? Här är ännu en idé. Mest är den inriktad på den yngre publik, som vill ha ett häftigare skåp, men inte är beredd att betala så mycket extra för det. Det här har en formblåst plastdörr och en klart orange sockel med en lampa i – det är den som skapar ”the Glow”, glöden.

Lyxig innegrill

De mest avancerade matlagningsmöjligheterna återfinns i den här omfångsrika ”spisen”. Den är egentligen en lyxig innegrill, där gaslågor kommer upp ur en yta med glaspärlor, där man ställer matlagningskärlen. Ytan är försedd med sensorer, så oavsett antal och placering hettas de upp precis där man ställer dem. Den har också en snabb induktionshäll vid sidan av. På den infällda bilden är denna försedd med en täckskiva, där dataskärmen från Munch-konceptet är hjälpreda vid tillredningen.

Brödrost av glas

I brödrosten med glasväggar kan du se hur brödet blir allt brunare. Väggarna kan öppnas utåt, så att även olika stora och olikformade bröd, som croissanter och baguetter, kan rostas. Om brödrosten märker att brödet håller på att brännas vid stänger den automatiskt av sig själv.

Glaskittel

Genom glasväggarna kan du se hur full den är och när vattnet börjar koka. Ett filter, placerat som silen i en tekanna, ser till att det vatten du häller upp är så rent som möjligt.

Köksvåg och matanalysator

Den här apparaten inte bara väger födoämnena, utan ger också näringsinformation om dem. Du får alltså reda på hur mycket energi de ger, och vilket innehåll av kalorier, kolhydrater och vitaminer de har. Tänker du hålla diet kan du också få hjälp med att balansera dina menyer.

Det intelligenta förklädet

I framtiden kommer vi kanske att tala med vår köksutrustning. Med hjälp av digital sladdlös teknik kan du t ex via köksförklädet öka eller minska värmen på kokplattan eller leta fram ett recept på bildskärmen, även om du för ögonblicket är upptagen med annat. Det givetvis tvättbara förklädet kan också användas till att be din lagvigda om hjälp i köket eller att berätta för ungarna att maten är klar.

Interaktiv skärm

En intelligent och aktiv ”köksmästare” som du aktiverar med beröring eller med rösten. Här kan du få fram dina favoritrecept, ladda ner nya sådana från Internet eller beställa hem mat från kvartersbutiken. På ramen klickar man fast lagringschips med information om allt möjligt, som kan vara bra att ha till hands. Ett ”fiskchip” t ex kan både innehålla alla dina fiskrecept och tala om hur du steg för steg filéar och tillreder den nyköpta fisken.

Interaktiv bordduk

En fin linneduk med invävt kraftnät ger induktionsström till alla elprylar på bordet utan att bli varm. Man kan också använda speciella keramiktallrikar, som genom duken håller maten varm hela måltiden igenom.

Kocken talar

En liten tvåvägskommunikator för middagsbordet som, om du går ut i köket för att ta itu med nästa rätt, låter dig vara med i samtalet ändå. Den lilla mikrofonen och högtalaren finns i en japanskt inspirerad skål, som kan täckas med lock för att hålla dammet borta.

Förmodligen kommer du aldrig att kunna köpa något som ser ut precis som de här till ditt kök. Prototyper förändras undan för undan, testas och utvärderas tills produkterna är klara att lotsas ut på marknaden. Det kan vara roligt att få inblick i några av de tankar som finns för vår framtida vardag. Säkert är det mycket på gång också i de andra tillverkarnas testlaboratorier och designcentra…

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar