Stänkskydd i köket – tänk på det här

Stänkskydd är en nödvändighet i köket för att skydda mot fukt. Det gör det också lättare att hålla rent. Det här behöver du tänka på när du väljer stänkskydd.

I köket stänks det en hel del. Vid diskhon är det vatten som skvätter och vid spisen är det mat som har en tendens att stänka. För att skydda väggen från fukt och skador så är det därför bra att ha ett stänkskydd. Det hjälper också till att hålla rent och snyggt i köket. 

Om du är på väg att renovera köket så är det klokt att inkludera stänkskyddet i dina planer. Kanske har du ändå tänkt att kakla väggen bakom diskho och spis, och då får du ett stänkskydd på köpet. Nackdelen med kakel är att det kan vara svårt att rengöra fogarna mellan plattorna. Stänkskydd av glas och metall har därför blivit populära, då de är lättare att hålla rena. Däremot kan det lätt bli fingeravtryck på glas så där behöver man ibland lägga tid på att putsa glaset för att hålla ytan ren. Det finns fördelar och nackdelar med alla material, så till sist handlar det om vad som passar just ditt kök, och din smak. 

Det går förstås att sätta in ett stänkskydd bara på de mest utsatta områdena också, om du inte vill sätta kakel, glas, komposit eller vad du nu väljer för material, på hela väggen ovanför bänkskivan.

Att välja material

När du ska sätta in ett stänkskydd i ditt kök så handlar det om att se till helheten. Vilket material du väljer påverkar både hur det kommer att se ut och vilket underhåll stänkskyddet kommer att kräva. Om du är väldigt säker på hur du vill att det ska se ut rent estetiskt så kanske du får leva med att det krävs en del rengöring. Är enkelheten och den praktiska aspekten viktigare för dig så bör du välja ett material som kräver mindre underhåll.

stänkskydd

Kakel som stänkskydd

Kakel är det vanligaste materialet att använda som stänkskydd. Ofta kaklar man hela väggen ovanför bänkskivan, men det går också bra att bara kakla ovanför spis och diskho. Det finns många olika kakel-, mosaik och naturstenplattor att välja bland så du kan få stänkskyddet i din egen stil och färg. Själva plattorna är lätta att hålla rena, men däremot samlas smuts och damm i fogarna, och de kan vara svåra att rengöra.

Läs också: Fixa fula fogar

stänkskydd

Glas som stänkskydd

Glas har blivit allt mer populärt att använda som stänkskydd. Även glas går att få i olika färger – genomskinligt eller frostat. Det går också att lacka eller måla glasskivan om du vill ha den unik. Fördelen med glas är att materialet är lätt att torka av och att det ofta ger ett stilrent intryck i köket. Kom dock ihåg att det är lätt att se fingeravtryck på glaset så det kan behöva putsas då och då. När det gäller glas är det viktigt att glasskivan är härdad så den tål hårda stötar och slag. Det är väldigt tråkigt om det blir en spricka i stänkskyddet. Om du väljer att använda glas som stänkskydd bakom spisen behöver det även kunna tåla hetta.

stänkskydd

Industrilook eller retrokänsla

Om du är ute efter en industrilook på ditt kök kan det vara intressant att titta på rostfritt stål, komposit eller en stenskiva som stänkskydd. Det kan vara läckert att ha stenskiva både som bänkskiva och på väggen ovanför om du vill ha ett lugnt och sammanhållet intryck. Om du väljer stenskivor behöver de vara minst 2 centimeter tjocka om materialet ska användas på hela väggytan. På mindre ytor räcker det med en tjocklek på 12 mm. 

Ett stänkskydd i glasemalj ger en härlig retrokänsla till ditt kök. Glasemalj är plåt som har emaljerats med ett keramiskt material. Materialet användes till badkar och handfat förr i tiden. Ytan kan vara blank eller matt, och materialet är tåligt. En rolig detalj är att glasemaljen är magnetisk, så du kan sätta upp dina recept eller kom-ihåg-lappar på ditt stänkskydd.

Läs också: Så återupplivar du köket med nya luckor


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar