I det moderna hemmet är köket hjärtat. Men så har det inte alltid varit. Köket har gått från litet till stort, från undangömt till mittpunkt. Från bullrigt till tyst, till fult och till fint – ja, alla dessa ord står på något vis för kökets utveckling under de senaste femtio åren. Men ändå har köket trots allt varit det rum i huset vi brytt oss mest om. Detta märks tydligt på hur mycket plats köken har fått i Vi i Villa ända sedan starten för femtio år sedan.
Det var inte så länge sedan dörrarna stängdes om husmor och vad som skedde bakom dem var en stor hemlighet. När maten väl dök upp på bordet var det liksom trolleri! Simsalabim – kassler med ananas i currysås! Så är det inte alls idag. Vi lagar maten tillsammans med öppen ridå, gärna tillsammans med gästerna.
Är det en dammsugare eller en rymd-raket? Nej, ett kylskåp med hjul från 1998. 16 000 kronor fick man betala för detta läckra kylskåp från Zanussi.
Det var under 50-talet köken började hamna allt mera i fokus. Plötsligt började man tänka på alla dessa kvinnor och deras arbetsställningar. Som en reaktion mot 30-talets små kök skapades den första svenska köksstandarden på 50-talet. Detta innebar bättre arbetsytor, bättre arbetshöjd, kylskåp, överskåp med skjutluckor, rostfria diskbänkar – allt måttat efter den svenska genomsnittskvinnans längd.
Ett gladare kök på lördag! Glad duk! Glad dekal! Glad tapet! Glada lådor! Ja, det är 70-talet som bäst.
Köksöar med plats för datorhörna, runda fläktar och annat smart – den tekniska utvecklingen är underbar att följa.
I den äldre villan fanns oftast ytor att utnyttja för att modernisera livet i köket. Till exempel ett serveringsrum eller jungfrukammare att ta av för att utöka köksytan. Hembiträdet var redan då ett minne blott, åtminstone för de flesta villaägare. Skafferiet minskade i storlek för att närapå försvinna. Istället kom kylskåpet.
Det är i köket det händer. Här om någonstans i huset kan vi lätt gissa vilket år det är.
Köksön kom 1962
Som allmänt råd angående färgsättningen under 60-talet: Låt gärna mörka kök gå i rent gult och vitt och gärna med grönt golv. Ljusa kök kan gå i blått och vitt och golvet i rött eller grått. Matplatsen blir trevlig med plastbehandlad tapet.
”De har köksö”, kan fortfarande folk säga med avund. Men köksön var med redan i Vi i Villa 1962.
Helt modernt och i en klass för dig. Tänk på att det ”bara” är 40 år sedan! Vinylplattorna gör hela köket.
Och fyra år tidigare hade redan Vi i Villa skrivit om inbyggnadshällar! Fast egentligen är det kanske först under 80-talet det moderna köket utformas.
Tävlingen ”Drömköket” i Vi i Villa 1984 visade vad läsarna ville ha, men vad som ännu inte fanns på marknaden. Man ville ha ett kök där man ”roterade”, där man lagade mat med gästerna vända mot sig. Matlagningsplatsen skulle vara placerad centralt i köket, man ville inte längre stå med ryggen mot gäster och familj när man lagade mat.
Fläktkylning hette årets nyhet. På så vis skulle man slippa att hacka is ur kylskåpet.
Så hur kommer köket att se ut tjugo år framåt i tiden? Kommer kylskåpet att kunna kommunicera, rent av beställa mat åt oss? Eller blir husmanskosten helt och hållet ersatt av uppvärmd pulvermat med rätt näringsinnehåll? Eller kanske vi åter inreder en pigkammare åt den moderna husan som kunnigt lagar GI-mat åt familjen för att därefter studera rymdteknik via hemmabiocentret? Hur det än blir så var säker på att Vi i Villa är där och berättar om det för dig.
Det hände i köket
1950, Nya svenska köksstandarden.
1958 Vi i Villa skriver för första gången om inbyggnadshällar.
1962 Den första svenska köksön, då kallad spisö, syns i Vi i Villa.
1970 Barköket börjar byggas i allt fler kök. Brunt och orange är favoritfärger.
1987 Microvågsugn efterfrågas mest. Glaskeramikhällar är på gång. Avfallssortering. Snickerier/front på kylskåp och frys. Större utrymmen för vinflaskor i köket. Spis och arbetsbänk mitt i köket.
1990 Rostfritt tar över. Inbyggnadsugnar och keramikhällar står överst på önskelistan. Induktionshällen introduceras.
2006 Teve i fläkten är en av årets många köksnyheter.