Stora köksguiden

Att köpa ett nytt kök är en stor investering och ett stort beslut. Vi lät tio kökstillverkare svara på tio frågor. Läs deras svar här.


Att köpa ett nytt kök är en stor investering och ett stort beslut. Man ska inte bara välja kökstillverkare utan också hitta det man vill ha bland tusentals olika modeller och färger. Sedan har vi faktorer som kvalitet, hållbarhet och garantier.

Egentligen skulle man behöva höra sig för hos ett antal olika tillverkare, men vem har tid med det? Just därför har vi sammanställt stora köksguiden för dig som funderar på att byta ut hela eller delar av ditt kök. Vi lät tio kökstillverkare svara på tio frågor.

Läs deras svar och gör din egen grovsortering innan du går vidare med en eller flera tillverkare.

Vi ställde följande frågor;

1. Varför ska jag som kund välja er?

2. Vad erbjuder ni som är unikt för just er?

3. Tankar bakom funktionalitet, design och färgval?

4. Finns det utrymme för flexibilitet vad gäller mått, t ex, om man söker höga skafferiskåp, en speciell slags diskho eller bara vill köpa nya luckor?

5. Finns det utrymme för originalitet, vad kan ni göra för att hjälpa kunden att hitta sin personliga stil?

6. Liten sortimentsbeskrivning – hur många modeller i hur många olika färger och materiel erbjuder ni?

7. I vilken prisklass ligger era produkter, låg, medel eller hög?

8. Kvalitet, hållbarhet och garantier, vad utmärker era produkter?

9. Image och kundprofil, vilken slags människor köper era produkter till vilken slags bostad?

10. Råd till blivande kunder, vad är viktigast att tänka på när man väljer nytt kök? Övriga smarta tips?

Hagaköket

Tel: 0292-702 70

www.hagakoket.com

1. Hagaköket har ett mycket brett sortiment i hög kvalitet och ligger bra till i prismässigt.

2. Vi skräddarsyr färdiga lösningar, målar i alla slags kulörer och arbetar i alla träslag som efterfrågas på svensk köksmarknad idag.

3. Vi vill göra färdiga lösningar, det ska inte vara mycket passbitar – kunden ska få sina skåp exakt som han eller hon vill ha dem.

4. Vi arbetar med alla slags specialmått. Vi kan också tillhandahålla endast nya luckor eller stommar om kunden så önskar. Vi står för all slags flexibilitet och arbetar helt efter kundens önskemål.

5. Vi kan ta fram speciella färger eller lasyrer samt specialkåpor och luckor som kunden önskar, även här står vi för full flexibilitet.

6. Vi har fyra olika standardhöjder, 2,10 cm, 2,25 cm, 2,39 cm och 2,49 cm, 1632 olika färger samt12 olika träslag.

7. Allt från medel till hög.

8. Kvalitet och antal lager lack varierar på olika luckor – två, tre eller fyra gånger beroende typ av lucka. Vi lämnar två års garanti, vilket vi anser vara ärligt. Vissa kökstillverkare säger sig lämna upp till 12 års garanti på lådor och skenor men tittar man lite närmare på villkoren är det alltid en massa undantag, som gör att den garantin inte är mycket värd.

9. Våra kök går till egna hem och bostadsrätter. I och med att vi har så stor variation på produkterna har vi även stor variation på kunderna.

10. För det första ska man titta noga på vad man verkligen får för pengarna. Marknaden svämmar över av rabatter och lockerbjudanden som oftast inte ger något mervärde för seriösa kunder. Är det t ex lösa sidor på skåpen, vilket vi anser vara en halvmesyr, istället direktfanerad stomme? Är det riktig frontfanér på luckorna eller bara imitation i melamin? Det syns alltid bakom luckan om du har riktig kvalitet och hållbarhet. Om man som många, vill använda sitt kök som vardagsrum, behöver det många gånger inte bli så mycket dyrare att satsa på kvalitet. Många kunder upptäcker för sent vad som döljer sig bakom luckan.

HTH Kök

Tel: 042-162025

www.hth.se

1. Först och främst är vi ett seriöst arbetande företag som funnits i Sverige i 25 år och sedan starten i Danmark i 35 år. Våra
inredningskonsulenter arbetar uteslutande med kök de är specialister i just köksplanering. Bakom HTH Köksforum finns ett helt koncept från fabrik till slutgiltig kund.

2. Vi erbjuder hela vårt koncept som bygger på en liten skrift som heter ”Den lille blå”. Det innebär att vi gör just kundens kök, planerar köket tillsammans med kunden, åker hem kostnadsfritt till kunden för att ta mått etc. I vårt koncept innebär det också att vi lämnar fasta priser på allt från köket till själva monteringen. Vi levererar helt unikt genom egna bilar och egna chaufförer. Vi bär in produkterna på anvisad plats och därmed har vi nästan inga transportskador. Kunden får ju inte betala en produkt med
transportskador men finns det transportskador så kan själva renoveringen av köket dra ut på tiden. Därför prioriterar vi egna transporter. Vi har dessutom en filosofi att vi skall leverera så mycket som möjligt samtidigt till kunden. Vi har därför ett s k transitsystem där vi samlar alla leverantörers produkter som t ex belysning, bänkskivor, blandare, vaskar samt skjutdörrsgarderober som vi levererar samtidigt med köket.

3. Våra kök präglas av dansk design och HTH kommer från Danmark, närmare bestämt Jylland som är Danmarks svar på Gnosjö. På Jylland finns en sprudlande företagsamhet vilket innebär goda produkter. På tal om färgval så syns det att våra produkter kommer från Danmark, där vågar man nämligen mycket mer när det gäller design och färger. Vi använder också mer öppna hyllor som ger ett betydligt lufttigare intryck än en massa väggskåp.

4. HTH har sina standardprodukter men inom fabriken har vi en
specialavdelning som kan tillverka i princip vad som helst med vilka mått som helst. Hos HTH kan man även köpa endast luckor, men vi prioriterar hela kökslösningar. Vi anser att genom att bara byta luckor så ändrar man inte på kökslösningarna och man får inte heller någon ny inredning. Inredningen har blivit allt viktigare idag då man har betydligt flera utdragsskåp än vanliga skåp med dörr.

5. Vi betraktar idag varje kök som helt unikt för varje kund. För tio år sedan skulle varje kund ha det som grannen men idag finns det knappast två kök som är lika. Hos HTH kan man verkligen få personligt inriktade kök.

6. Vårt sortiment består av ca 25 olika luckor. På tre av våra luckor som kallas designluckor finns en massiv trälist som kan erhållas i tre olika utförande nämligen bok, körsbär samt naturell körsbär. Till dessa luckor kan man kombinera 21 olika laminatfärger. Dessutom har vi tre olika slags målade luckor som kan fås i 16 olika färger. Detta ger tillsammans uppemot 140 olika kombinationer.

7. Vi har allt från den billigaste melaminluckan till en dyrare massiv körsbärslucka. Prislappen beror faktiskt mer på vilken inredning man har i skåpen istället för själva luckan.

8. HTH har allra högsta kvalitet på våra produkter. Våra produkter lackas t ex 3 gånger och våra garantier följer Konsumentverkets och lagens riktlinjer. På vissa detaljer som t ex underlimmade vaskar lämnar vi ännu längre garanti.

9. Image och kundprofil är svår att nämna. Genom vårt breda sortiment så säljer vi till de allra flesta kunder, men om det finns någon profil så framhäver vi vår danska profil med färger och lite tuffare lösningar.

10. Det viktigaste en kund skall tänka på är att man jämför äpplen med äpplen, dvs när man jämför ett märke med ett annat så måste man jämföra vad man faktiskt får och inte bara se till priset. Det är lätt att fastna med blicken längst ner till höger på offerten och därmed jämföra köket med andra fabrikat. Titta på innehållet istället, ta t ex reda på om skåpen är ihopsatta vid leverans eller om man måste skruva samman dem själv. Köp kök av en seriös leverantör. Det är vanligare att små lokala fabrikanter går i konkurs, vilket kan göra det svårt att komplettera senare.

IKEA

Tel: 0476-81 000

www.ikea.se

1. Vi erbjuder ett sortiment av mycket hög kvalitet, testat för många års bruk, och till ett pris som gör att de flesta har råd med det. Vi anpassar oss efter dina behov, från att du själv planerar och hämtar ditt kök direkt i vårt lager på varuhuset och monterar det, till att vi hjälper dig med gratis planering, hemtransport och monterar det åt dig. Dessutom får du i varuhuset hjälp av mycket kunnig och hjälpsam personal. Vår sedvanliga generositet när det gäller öppet köp gäller naturligtvis även när du köper kök hos oss, vilket ger en extra trygghet.

2. Förutom priset i relation till kvaliteten, att vi tillhandahåller en stor del av vårt sortiment för direkt hämtning på våra varuhus, dessutom i platta paket, vilket gör det lätt för dig att hantera. Resterande delar skickar vi fraktfritt hem till dig på en till tre veckor normalt sett. Dessutom kan vi hjälpa dig med övriga produkter du behöver för ett praktiskt och funktionellt kök, såsom matplatsmöbler, belysning, golv, husgeråd mm till lika bra priser!

3. Huvuddelen av vårt sortiment kommer från Sverige, och övriga Europa, från leverantörer med lång erfarenhet av att tillverka köksprodukter. Sortimentet har en tydlig modern, skandinavisk stil, med ljusa material som skapar ljus och rymd i köket. Vi satsar mycket på inredning och andra tillbehör, som gör att du kan utnyttja varje vägg och vrå i köket till att, på ett effektivt sätt, förvara allt det som ett kök kan innehålla.

4. Ja, och vi kan i de allra flesta fall lösa kundernas alla behov när det gäller utnyttjande av utrymme mm. Vi har t ex ett par olika totalhöjder på våra köksinredningar, en mängd olika bredder, och oändliga kombinationsmöjligheter med delarna i vårt sortiment. Som kund avgör du själv om du vill köpa ett helt kök, eller endast valda delar, såsom luckor, bänkskivor eller diskbänk etc. Alla är givetvis lika välkomna!

5. Nyckeln för ett personligt kök sitter i att kombinera olika delar av sortimentet, såsom olika luckor, bänkskivor, handtag och övriga tillbehör, på ett sätt som speglar vem du är, och vad du vill. Det är bara du som kund som själv vet hur du vill ha ditt kök, sedan är det vårt jobb att skapa ett drömkök utifrån det, men givetvis fyller vi på med tips och idéer. I vår utställning, och vår kökskatalog visar vi på en mängd idéer om hur just ditt kök kan se ut. Här brukar de flesta hitta en favorit som vi sedan kan utgå ifrån.

6. Vi erbjuder idag 18 olika köksmodeller. Utav dessa är två stycken, Värde och Attityd prisbelönta s k modulkök, som är den senaste trenden inom kök. Dessutom har vi möjlighet att skapa modullösningar av de övriga 16 modellerna också, vilket ger en mängd möjligheter! Materialet i luckorna är alltifrån massiva träluckor, till fanerade, lackerade eller folierade, allt för att tillgodose olika smak, ekonomi och användningsområde.

7. Prismässigt ligger vi i lågprissegmentet.

8. Innan vi släpper en produkt utsätter vi våra kök för hårda tester för att försäkra oss om att de uppfyller alla krav på kvalitet, och inte minst säkerhet enligt de Europeiska och Internationella normerna. Smålänningar som vi är vill vi inte slösa, så därför sparar vi där vi kan, utan att tumma på kvaliteten för ändamålet. T ex så använder vi två lager lack på en viss luckas baksida och tre lager på framsidan. Skulle något, dessa hårda tester till trots, inte hålla måttet, byter vi självklart ut det.

9. Vi riktar oss i huvudsak till privatkunder, och framförallt till de som inte kan lägga hur mycket pengar som helst på sitt kök – barnfamiljer, unga, låg- och medelinkomsttagare. Däremot ser vi att de som handlar hos oss kommer från alla grupper hantverkare, privatkunder, gamla och unga, hög- och låginkomsttagare, med och utan barn. Därigenom kommer våra kunder från alla typer av boende.

10. Tänk efter vad som inte fungerar bra i ditt nuvarande kök, och som du nu får tillfälle att ändra på, och vad som fungerar bra, så att du kan bibehålla det. Vad skall köket användas till, mer än att äta och laga mat i? Titta runt och jämför mellan olika alternativ, känn och kläm på produkterna. Titta i utställningsköken och hitta det du tycker om, både funktionellt, utseende- och inte minst prismässigt. Gör allt detta ordentligt, för köket skall vara en mycket väl fungerande centralpunkt i ditt hem många år framöver. Köket är hemmets hjärta.

Marbodal

Tel: 0502-170 00

www.marbodal.se

1. Våra kök med tillhörande produkter är framtagna med erfarenhet och kunskap om funktion och kvalitet. Vi står för alla ingående komponenterna och garanterar att de är framtagna för att ge långvarig glädje i hemmet.

2. Vi har en service med täckning över hela landet genom ett utvalt återförsäljarnät. Vi erbjuder fotorealistiska ritningar som gör det lättare för kunden att förstå hur köket kommer att se ut. Vår kompetens om kök och inredning åskådliggörs också i kataloger och utställningar.

3. Bra design består av form, färg och funktion. Vi har här ett nära samarbete med Gunilla Allard, en av Sveriges mest välrenommerade formgivare, som tillsammans med vår produktavdelning arbetar fram nya produkter. Det har tidigare inte varit vanligt att arbeta med en formgivare i köksbranschen på samma sätt som i möbelbranschen. Marbodal tog det steget för ca fem år sedan och har sedan dess utvecklats till ett inredningsföretag som ser till helheten – produkten skall också tåla ögats slitage. Marbodal tillverkas i Tidaholm. Vi använder underleverantörer från i huvudsak Sverige, Danmark och Tyskland. Det kan gälla diskbänkar, blandare, gångjärn, lådor och skivmaterial mm.

4. Marbodal har byggt upp ett flexibelt system där vi som bas har ett mycket brett sortiment. Önskas det något utöver detta så finns det rutiner för att skapa produkter med avvikande mått. Vi har också full flexibilitet på diskbänkar och andra handelsvaror.
Vi tar på oss ansvaret för vad som får säljas inom varumärket Marbodal. Det skall uppfylla vår policy när det gäller funktion, kvalitet och miljö. Vi godkänner inte allt.

5. Originalitet skapas vid kontakten mellan köksdesignern och kunden. Vi utbildar våra återförsäljare i en kreativ miljö som bildar grunden i återförsäljarnas idébank. Kunden skall alltid få möjlighet att få sina idéer testade av en professionell köksdesigner/säljare.

6. Vi arbetar med ett aktivt sortiment som består av ett 30-tal
luckutföranden och ett 70-tal grepp, dvs knoppar/handtag. Bänkskivor finns i laminat, granit, kalksten, marmor, massivträ och rostfritt med underlimmade, planlimmade eller inbyggnadslösningar av diskbänkar. Skåpen finns i fyra olika höjder: låg höjd 1990 mm över golv, kontinental höjd 2118 mm, standard höjd 2278 mm och fullhöjd 2374 mm. Sortimentet täcker från det klassiskt
vardagliga till det modernt exklusiva.

7. Prisklass: medel.

8. Kvalitetsklassning enligt Möbelfakta och Svanen certifierad klass.

9. Marbodals kunder finns bland en mycket bred grupp konsumenter, som äger sin bostad, både villaägare eller bostadsrättsägare.

10. Konsten att köpa kök – hur Du uppfyller dina köksdrömmar

MOBALPA

Tel: 08-643 62 00

www.mobalpa.nu

1. Vår tillverkare MOBALPA är en erkänt stark och pålitlig leverantör med över 70 års erfarenhet av möbeltillverkning, varav 50 år under namnet MOBALPA. Vi själva har mellan 12 och 16 års erfarenhet av kök.

2. Mångfald, influenserna kommer från många håll tack vare att MOBALPA är ett internationellt företag. Från det udda friska italienska till det klassiska franska lantköket och givetvis allt däremellan. Vi har också patenterad ihopsättning av skåpstommar, två till tre gånger starkare än traditionell ihopsättning.

3. För att hävda sig internationellt och hålla positionen måste MOBALPA ligga i täten i dels egen kökutveckling, dels vara innovativa och vakna för trender i omvärlden. Mycket nytänkande kring kök kommer i stor utsträckning från kontinenten.

4. Skåpsprogrammet är så pass omfattande i både mått, bredder och storlekar att det sällan behövs lösas med specialtillverkning. Vi specialtillverkar stadiga rostfria diskbänkar i allsköns former. På grund av bl a garantifrågor säljer vi inte lösa luckor.

5. Vi bollar idéer och testar kunden för att utröna vilken inriktning man vill ha på sitt kök – modernt, traditionellt eller udda. MOBALPA:s program och våra inputs ger mycket stora möjligheter att vara ”egen” med sitt kök.

6. Oräkneliga.

7. Medel till hög

8. Kvalitet: en mycket vid fråga som behöver specificeras då frågan gäller olika delar av produkten, kontroller, leveranser, ISO-certifiering, miljöhänsyn osv. Hållbarhet: samma sak. MOBALPA är dock känt för att hålla mycket hög kvalitet och har erhållit en rad utmärkelser i olika kvalitetstester och certifieringar. Garantier: 5-års kompletteringsgaranti då modell/färg utgått. 10 års-garanti på gångjärn mm.

9. MOBALPA uppfattas nog generellt som mycket kök för pengarna och som en pålitlig leverantör. I och med att MOBALPA har ett så omfattande program finns ingen uttalad kundprofil ej heller söker sig någon speciell kundtyp sig till oss. Mobalpa hamnar i både villor och borätter.

10. Endast en vacker lucka gör inte hela köket, minst lika viktigt är att förvissa sig om kvalitén innanför luckan; lådor, beslag, stommens konstruktion och hållbarhet osv. Jämför och välj först därefter lucka – ett kök är inte vackert längre om stommen börjar rämna bakom luckan. Ta referenser.

Poggenpohl

Tel: 08-679 65 20

www.poggenpohl.se

1. För kombinationen av Sveriges största urval av vackra och eleganta kök och Sveriges duktigaste köksarkitekter. Vår stora erfarenhet av kreativa och funktionella kökslösningar innebär att vi snabbt kan skissa ett förslag  utan kostnad till dig.

2. Leveransprecision köket levereras direkt till dig med egen möbelbuss från fabriken i Tyskland, vilket gör att transportskador kan undvikas. Samordnad byggnation. Monteringen görs av yrkesskickliga finsnickare med mer än 15 års erfarenhet av Poggenpohl. Vi klarar samordningen av el, VVS-byggnation och montering. Miljötänkande bl a källsortering av sopor, allergitestade material och återvinningsbart emballage.

3. Den tidlösa designen gör att köket aldrig blir omodernt, värdet på din bostad höjs med ett Poggenpohl-kök.

4. Ja, vi satsar mycket på ergonomi arbetshöjden kan varieras. Högre underskåp ger 20 procents mer utrymme. Köken kan med lätthet handikappanpassas så att t ex ugn och våtutrymmen kommer på önskad höjd, motordrivet, utdragbart skafferi mm.

5. Utrymmen kan utnyttjas maximalt från golv till tak genom finurliga lösningar, skåpen finns i alla bredder, socklarna kan innehålla lådor, jalusiskåp kan placeras mellan bänkskiva och väggskåp. Åtkomliga hörnlösningar och utdragbara skafferier finns. Genom att ugn, mikro, spishäll, kyl och frys kan placeras i valfri höjd kan vi få in alla funktioner på en liten yta. På våra matlagningskvällar får du innan du köper möjligheter att prova kökets alla funktioner samt inspiration för matglädje.

6. Hos Poggenpohl finns möjlighet att välja mellan flera olika material och design på luckor, grepphandtag, bänkskivor och inredning.

7. Hög.

8. Lättskött omsorgsfull ytbehandling och hög passform. Lättarbetat genom att lådor och skåp går på kullager och teleskposkenor. Kompletteringsmöjligheterna du kan senare lätt komplettera med skåp och inredning. Poggenpohls system har haft samma modelsystem sedan 50-talet.

9. Ett Poggenpohl-kök köper man inte för prisets skull, det är andra värden som avgör. Den höga kvaliteten, de finurliga arbetsbesparande finesserna, de utsökta materialen och den skräddarsydda personligheten.

10. Har du någon gång funderat på att skaffa dig ett Poggenpohl-kök, satsa på vårt baskök det ger mycket Poggenpohl för pengarna.

Puustelli

Tel: 08-544 40 781

www.puustelli.com

1. För den oerhört finstämda lagom strama finska designen, kvaliteten och sortimentsbredden.

2. Puustelli erbjuder alltid professionell hjälp både med planering och montering med hjälp av egna inredare och snickare.

3. Köket är framförallt en arbetsplats och skall alltid planeras så att man utnyttjar ytorna effektivt, exempelvis stora utdragshurtsar för förvaring, hörnkaruseller, utdragsskafferier m.m. Design och färgval betyder mycket för de flesta och jag skulle vilja tillägga att även materialval är viktigt. Egentligen finns det inga fula färger utan dåliga kombinationer. Puustelli bygger sina kök för att hålla ett par generationer och då gäller det att hålla sig till den ljusa och klassiska färgskalan.

4. Puustelli arbetar med ett väldigt stort sortiment och därför behövs det sällan specialtillverkade produkter.

5. Egentligen är det bara fantasin som är begränsningen. Våra inredare hjälper till med att hitta den rätta stilen och funktionerna för varje enskild kund.

6. Stilarna är många. En del vill ha modernt, andra klassiskt eller rustikt. Puustelli har en fantastisk sortimentsbredd. Gemensamt för alla stilar är att den är stilren på ett finskt sätt. Vi har olika träslag som furu, björk, ek och bok i olika laseringar. Furun finns dessutom som borstad. De målade luckorna finns i halvblankt eller högblankt i 2000 kulörer.

7. Puustellis produkter brukar man klassa prismässigt i Sverige och Finland som medel och uppåt . Puustelli är det största köksmärket på den finska marknaden.

8. Vi anser att kvalitet lönar sig i längden, därför använder vi det bästa materialen och tillbehören när vi tillverkar våra kök. Puustelli har tio års funktionsgaranti på all inredning.

9. Puustellis produkter finns både i slott och koja. Alla slags människor som värdesätter god design och funktion köper våra produkter.

10. Ta hem inredaren om det inte är nyproduktion , man får då en helt annan bild av helheten och framförallt kan man ta hänsyn till de begränsningar som finns. Ett annat tips är att begära referenser av tidigare kökskunder.

Tibrokök

Tel: 0504-436 00

www.tibrokok.se

1. Tibrokök har ett återförsäljarnät som enbart består av köksbutiker. Personalen arbetar endast med kök och har gedigen kunskap och erfarenhet av att rita funktionella, praktiska och fräcka kökslösningar. Ett antal av de femtio butikerna är s k livrumsbutiker, ett nytt koncept som blir allt större. Där kan kunden få hjälp med en helhetslösning och där vardagsrumsmöbler som soffor, soffbord mm finns till försäljning, därför att idag integreras kök och vardagsrum alltmer. Dessa butiker har stor kunskap om olika material som golv och klinkers och kan erbjuda tjänster som t ex montering.

2. Tibrokök har under många år utvecklat en gedigen kunskap om massivt trä, vi är mycket skickliga på att tillverka kök och inredningar i just massivt trä. Vi har nästan inga fanérprodukter i vårt sortiment utan i princip allting är i massivt trä. Vårt sortiment består av två huvudgrupper, massivt trä och målat, där vi erbjuder stor flexibilitet.

3. Vi tillverkar alla skåp och luckor själva i Sverige och har därmed kontroll på hela produktionen. Vi utvecklar vår egen design, självklart påverkas vi av trender, t ex från Italien och Tyskland, men de influenserna försöker vi omarbeta till en känsla av Tibrokök, dvs ljusa massiva träslag.

4. Vi har ett mycket brett grundsortiment sen tidigare och på de senaste åren har vi också utvecklat specialtillverkningen – höjder, bredder, olika dimensioner på skåp. Idag kan vi erbjuda i princip alla mått på ett personligt, genuint och nyskapande sätt.

5. Vårt lucksortiment är medvetet rätt så strikt. Utifrån det bygger vi med hjälp av tillbehör olika stilar, allt från ultramodernt till sekelskiftesstil, genom att tillföra speciella spröjsar, pärlspontsidor annorlunda handtag och liknande.

6. I vårt träsortiment finns 72 olika modeller, t ex sju olika ekmodeller i sju olika ytbehandlingar. I det målade sortimentet finns nio modeller i över 3500 kulörer.

7. Mellan medel och hög, men mer åt det höga hållet.

8. Vi har 12 års funktionsgaranti, dvs, garanti på alla rörliga delar i köket, om t ex lacken skulle flagna av så ingår det i garantin. Vi har genomgående mycket hög kvalitet på lacken annats skulle vi aldrig våga lämna så pass lång garanti.

9. Människor som vill satsa mycket på sitt kök och som tycker att det är viktigt, husägare dominerar.

10. Det är viktigt att vända sig till ett ställe där de är duktiga på att planera kök och verkligen har kunskap om ämnet. Köket är hemmets viktigaste rum, anser vi och man kan lätt förstöra ett kök om man inte har rätt kunskap och utbildning. T ex genom att placera kyl, spishäll, diskmaskin och diskhoar i fel förhållande till varandra, vilket kan skapa en helt omöjlig arbetsplats där man springer på varandra och korsar varandras vägar. Det är också viktigt att välja rätt material och rätt ytbehandling, på t ex
bänkskivor, för det ändamål det ska användas för. Vi tycker att man ska anpassa så mycket som möjligt till individens behov.

Vedum

Tel: 0512-576 00

www.vedum.se

1. Vi har tre egna försäljningsställen med kompletta utställningar och egen personal som är specialiserade på kök.

2. Vi hjälper till med individuella kökslösningar som är utformade efter det rum man har till sitt förfogande. Vi är Sveriges äldsta köksföretag som startade redan 1919 så vi har lång och gedigen erfarenhet och kökskunskap.

3. Vedum står för typisk svensk design och funktionalitet. Vi har både ett klassiskt sortiment med t ex ekluckor och ett lite mer trendriktigt sortiment med nordiskt blonda träslag och raka, enkla linjer.

4. Vi har ett brett sortiment där det ingår mängder av olika standardskåp i olika höjder och bredder och vi försöker bygga köken utifrån det standarsortimentet. Vi arbetar inte med special- och egendesignade skåp på beställning, för att vi vill kunna hålla priserna på en rimlig nivå. Att enbart byta luckor gör vi inte heller – det finns det specialföretag för.

5. Det beror på hur man vill utforma planlöningen på köket. Vi talar noga igenom kundens behov – vilka förvaringsutrymmen, funktioner samt design som kunden förväntar sig. Resultatet brukar bli ett högst personligt kök. Egentligen finns det ju inget kök som är det andra likt, det är olika mått, fönstren sitter på olika ställen etc. Viktigt för kunden att tänka på är att köket passar in i husets helhetskaraktär.

6. Vedum har sex olika luckor av trä, som finns i fyra olika träslag; ek, bok, björk och körsbär. Sedan har vi nio olika målade luckmodeller som finns i åtta olika färger. Sammantaget blir det över hundra olika modeller att välja mellan.

7. Medel.

8. Vi har bra svensk standard och kvalitet, ett Vedumkök håller minst 20 år om man sköter det enligt skötselanvisningen. Vedums målade luckor lackas fyra gånger på framsidan och två gånger på baksidan. Vi lämnar två års garanti mot produktionsfel.

9. Vi har både byggkunder och privatpersoner som köper våra produkter. På byggsidan är det de stora bolagen som Skanska, JM och NCC som köper till sin produktion av bostadsrätter. Bland privatpersoner är det vanligt folk, t ex, villaägare som vill renovera, kanske inte de som vill ha de allra mest exklusiva köken, utan de som vill ha bra svensk standard till ett rimligt pris.

10. Det viktigaste är att fundera igenom hur köket ska användas, är man ungkarl eller familj? Hur ser huset eller lägenheten ut för övrigt? Vilken stil har man på möbler och annat? Passar det in i helheten? Man ska tänka på att man ska ha köket i minst 20 år, då är det viktigt att välja en stil som man tror håller länge och som man inte tröttnar på. Alltför grälla färger, t ex, kan bli störande i längden. Det är ofta bättre att använda starka färger
som accenter och satsa på klassiska material. Ett tips är att blanda trä och målade luckor för att få både ljus och värme det ligger i tiden.

Zambo/Obs Bygg & Interiör

Tel: 08-743 50 00

www.obs.se (under uppbyggnad)

1. Du får ett svensktillverkat kvalitetskök för mindre pengar. Alla skåpstommar och nästan alla luckor är Svanenmärkta. Zambo är  ett gör-det-själv-kök i platta paket, som du lätt tar med hem och spar pengar genom att själv montera efter utförliga  monteringsanvisningar. Zambo är ett kök du kommer att trivas i som tål att slitas på i många år.

2. Hos oss kan du via en pekdator rita och planera ditt kök helt på egen hand. Du behöver inga förkunskaper om datorer. Peka bara på dina val på skärmen och din köksritning växer fram. En färdig ritning, offert och inköpslista skrivs ut. Zambo består av relativt få, noga utvalda delar som ger dig mängder av kombinationsmöjligheter. Endast din egen fantasi kan stoppa dig. Vi har också mycket korta leveranstider.

3. Zambo är mycket mer än kök. Det är en flexibel inredning för hela hemmet. Du kan får ordning och reda i tvättstugan eller syrummet. Inred barnens rum eller ditt eget sovrum med Zambo. Montera en sockel, ställ två väggskåp på varandra på sockeln och en krönlist på topp och du har en snygg förvaringsmöbel. Två eller flera väggskåp sida vid sida på en sockel, lägg en matchande bänkskiva ovanpå, detta blir en jättefin möbel. Tolv olika luckutföranden finns att välja bland. Kombinera gärna olika luckdesigner.

4. Bänkskivor i annorlunda former t.ex. bardiskar, mobila köksöar m.m.

5. Zambo finns i tolv olika luckutföranden. Du kan välja bland luckor i bl.a. vit melamin, målat, bets, furu eller massiv ek. Många olika laminat för bänkskivor finns att välja bland även massiva skivor. Kombinera med matchande lister och socklar som gör att köket ser personligare och verkligt påkostat ut.

6. 5 melaminbelagda luckor; vit, grå, grön, bok- och björkmönster.
2 målade släta luckor vit och terrakotta.
1 vitmålad profilerad lucka.
1 massiv betsad furulucka.
1 furulucka med massiv ram.
1 ekfanérad lucka med massiv ram.
1 slät björklucka med massiva kanter.
1 glaslucka.
Vissa modeller har även en vitrin- eller spröjslucka.

7. Låg.

8. Samtliga kök uppfyller Möbelfaktas krav och är miljödeklarerade.
Lackerade ytor är lackerade med vattenburen UV-härdande klar eller pigmenterad lack alternativt med klar eller pigmenterad härdlack.

9. Allt från ungdomar till pensionärer. Människor med nyköpt
bostadsrätt/villa eller de som renoverar villan/stugan. Vår kundgrupp är bred.

10. Hur skall köket användas? Antal familjemedlemmar. Läxläsning? Ska det finns plats för gäster? Finns det möjlighet att ta ner en vägg och göra ett stort allrum? Det är några frågor att fundera över. Ägna de olika arbetsmomenten, t.ex. vid spis och diskbänk en extra tanke. En avställningsyta vid spisen på minst 30 cm är en bra idé, likaså en arbetsyta mellan spis och diskbänk på minst 80 cm samt en passbit mellan vägg och skåp, för att luckan skall gå att öppna fullt ut.

Fler kök

För dig som vill ha ännu mer att välja på bad vi ytterligare tio kökstillverkare att kort beskriva sina produkter. Mer information och bilder finns på respektive företags hemsida.

Alsikeköket svenska skräddarsydda kök med stort materialurval, prisklass hög. 08-642 90 90 www.koekstradition.se

Ballingslöv svenskt kök för dig som vill investera i god smak, prisklass medel. 0451-460 00 www.ballingslov.se

Boffi – italiensk nutida design, prisklass hög. 08-442 65 65 www.geco.se

Bulthaup – tysk högkvalitativ och funktionell design, prisklass hög.
08-660 28 11 www.bulthaup.com

Canadaköket svenskt specialtillverkat exklusivt kök, prisklass hög.
08-446 62 30 www.canadakoket.com

Ekerökök finska prisvärda måttanpassade kök, kostnadsfri köksplanering, prisklass låg. 08-722 42 40 www.ld-keittiot.com/esitteet.htm

Julia-Kök finska skräddarsydda kvalitetskök till fabrikspriser, prisklass låg. 08-702 95 78 www.juliakok.se

Kvänumkök svensk stil, funktion och kvalitet, prisklass hög.
0512-79 77 00 www.kvanum.com

Myresjökök kök ihop med svenska folket, prisklass medel.
020-82 11 00 www.myresjokok.se

Norema Invita – det personliga köket, prisklass medel.
08-440 46 60 www.norema.com

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar