Tipptopp köksgolv – så hittar du rätt

Innan du beslutar dig för köksgolv är det viktigt att planera hur mycket golvet får kosta, vilken funktionalitet som är viktig för dig samt vilket golv som faller dig i smaken. Här visar vi dig hur du hittar rätt köksgolv.


Det finns många olika golvtyper att välja mellan till köket som alla är bra på olika sätt. För en del är det busenkelt att välja köksgolv och för en del kan det vara minst sagt lite marigt.

Ett köksgolv ska vara snyggt att titta på, tåla mycket och stå pall för repor och vatten utan problem. Det är lätt att skena iväg i pris om man inte har förberett och planerat. En annan sak att fundera över är om man vill ha ett golv som är mjukt att gå på eller ett golv som är lite hårdare. Till syvende och sist handlar köksgolvets material och funktion om vad man själv föredrar och det är högst personligt.

I köket tenderar luftfuktigheten att bli högre än i andra rum och eftersom mycket vatten ständigt är i omlopp bör man ha detta i åtanke när man väljer ut sitt köksgolv. 

 

Köksgolv som reflekterar ljus

Klinkergolv håller länge, är vackra att titta på och lätta att sköta om. Klinker är mer känsligt för repor än andra material och kräver dessutom regelbunden skötsel för att stå stark många år framåt i tiden. 

Klinker reflekterar däremot ljus bra och ger ett vackert lyster. Det som behöver underhållas allra mest är fogarna runt om. Klinker är ett relativt dyrt material och är inte tipptopp att gå på varje dag. Gemene man tillbringar mycket tid i köket och då är det viktigt att ha detta i åtanke. Klinker är ett hårt material. 

Trots det lite hårdare underlaget är klinkergolv ett populärt val av köksgolv även om det sprider en något svalare känsla rent utseendemässigt trots sina vackra ljusspeglingar.

 

 

Prisvärt val av köksgolv

Laminat utsätts ogärna för fukt och ligger i skikt. Laminat tål dock hög belastning och är lätt att sköta om. Detta är ett bra val av köksgolv för barnfamiljer med mycket spring och bus i benen till vardags. Laminat finns dessutom i olika träimitationer för variation och summan av kardemumman är att det är ett prisvärt alternativ.

 

 

Köksgolv som piffar upp resten av köket

Plastgolv är lätta att underhålla och mjuka att gå på. Plasten är tålig, vilket är en klar fördel, men det kanske inte är det allra miljövänligaste alternativet ute på marknaden.

Ytterligare en fördel är att plastgolv finns i olika färger. Välj en färg som piffar upp i ett annars ganska pragmatiskt kök. Färgval är ytterst en smaksak. Ett vitt och kalt kök behöver ett plastgolv som går i en mörk och varm färgnyans. 

 

 

Köksgolv som gör helheten snygg

Ett trägolv ligger mjukt under fötterna och finns i många olika träslag. Det innebär att utbudet och variationen är rik. Trä kräver regelbunden skötsel och är känsligt för repor.

Väljer du ett ljust träslag är ett tips att låta köksluckor gå i samma träslag. Väljer du däremot ett mörkare träslag för köksgolvet är ett tips att låta köksluckor och skåp gå i en ljusare nyans. Vitt, ljusgrått eller beige. Beställ prover innan så att du ser hur det kommer se ut när allt är klart. 

 

 

Tips: bordsdekoration av trä!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar