Här är de bästa tipsen för din airfryer

Har du hoppat på trenden med airfryer? Den populära hushållsapparaten kan snabbt bli din bästa vän i köket med dessa tips och tricks.

airfryer

Du kan använda en airfryer till mycket mer än att bara göra frasiga pommes frites. Här hittar du bra tips.

Vad är en airfryer?

En airfryer är i princip en fritös med väldigt mycket mindre olja. Men den kan användas till mycket mer än så. I en airfryer cirkulerar varm luft och precis som i en vanlig ugn kan du tillaga maten genom att ange grader och minuter. Man kan därför säga att det är ett mellanting mellan en fritös och en varmluftsugn.

Det kan du använda en airfryer till

Du kan tillaga nästan vad som helst – från kyckling till fläskstek, till återuppvärmning av rester och uppvärmning av frysta bullar.

Jämfört med en ugn kan en airfryer göra exakt samma sak – men i en airfryer kan du också laga mat, och i vissa fall ersätta en kastrull. Så du kan enkelt laga en hel kvällsmåltid med denna enda kökshjälp.

Läs också: 9 livsmedel som försämrar sömnen

Den enda nackdelen med en airfryer är dess storlek. Om du vill laga mat till många personer kan det ta lite extra tid eftersom den inte har samma volym som en vanlig ugn. Innan du investerar i en airfryer är det också relevant att fundera på om du har plats för den. Även om den inte tar upp lika mycket plats som en ugn, tar den upp ungefär lika mycket plats som en mikrovågsugn.

Airfryers finns i flera olika storlekar, välj den som passar dina behov bäst. De har också olika funktioner, så kolla upp i förväg vad de olika modellerna erbjuder.

Tips och tricks för din airfryer

1. Använd bakplåtspapper

Genom att klippa till en bit bakplåtspapper så att det passar i en airfryer kan du förhindra att den blir fet av mat.

2. Använd olja

Tänk på att använda olja eller smör om du vill göra rätten extra krispig och smakrik. Oftast räcker det med en matsked.

3. Kom ihåg att vända maten

Det är viktigt att vända om eller röra i maten. Det ger ett bättre och jämnare resultat. I vissa fall kan du ta ut airfryer-lådan och skaka om skålen.

4. Rengöra lådan

Kom ihåg att rengöra airfryer-lådan efter användning. Detta tar bort smaken från tidigare tillagning. Många går att diska i diskmaskin. Annars går det bra att blötlägga lådan i vatten med diskmedel och sedan torka av den.

5. Använd ugnsfasta kärl

Du kan enkelt värma flera olika maträtter samtidigt om du använder ugnsfasta formar i lämplig storlek.

6. Förvärmning

Många glömmer att det i vissa fall är viktigt att förvärma sin airfryer. Du kan också köpa en med detta som en inbyggd funktion.

Recept som du kan laga i din airfryer

hel kyckling i aifryer

Här hittar du ett smarrigt recept på hel kyckling.

Pris på airfryer

Idag finns de i de flesta elektronikbutiker och i större livsmedelsbutiker. Priset på en airfryer kan variera beroende på storlek, funktioner och wattal. Den kan kosta allt mellan 500 kronor och 5 000 kronor.

Test av airfryers

Om du är osäker på vilken airfryer du ska investera i gör du gott i att läsa mer om de olika varianterna. Här listar vi några test:

Oberoende tidningen Råd & Rön har gjort ett stort test av airfryers. Läs testet här.

Bäst i test har testat flera airfryers och utsett en vinnare. Läs mer här.

Även M3 har gjort airfryer-tester. Se testet här.

Läs också: Dags att rengöra ugnen? Bikarbonat och såpa är tricket!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar